Exkluzivně: Premiéra klipu "Iluze" Michaela Foreta z filmu "Celebrity s.r.o."

07.10.2015 11:00 - Dan Hájek | foto: Radoslav Havrda

O chystaném albu Michaela Foreta jsme se zmiňovali u příležitosti uvedení videa k singlovce "Hra!", od tohoto momentu však uteklo již několik měsíců. Práce na zatím nepojmenované novince pokračují, měli bychom se jí dočkat v první polovině příštího roku. Ve studiu je Foretovi pomocníkem Luděk Fiala, který se stal i součástí jeho koncertní skupiny.

Do příprav zasáhla i nabídka k natočení doprovodné písničky pro chystaný film "Celebrity s.r.o." Miloše Šmídmajera, v němž se objeví Jiří Mádl (ten je i spoluautorem scénáře), Vilma Cibulková, Zuzana Bydžovská, Miroslav Táborský a další. Komedie vznikla podle stejnojmenné divadelní hry Antonína Procházky pojednávající o zákulisí natáčení nekonečného seriálu. Michael Foret se zde nakonec objeví i v epizodní roli.

Vznik skladby "Iluze" Michael do detailu přibližuje takto: "Nejvtipnější na celé spolupráci s režisérem a producentem Milošem Šmídmajerem bylo, že když mě někdy v létě oslovoval k napsání titulní písně pro jeho připravovanou komedii, měl jediný požadavek. Znal moji dřívější hudbu, kterou jsme s Luďkem už napsali, ale byla na jeho vkus až příliš elektronická, taneční. Řekl mi, že by chtěl něco víc kytarovějšího, rockovějšího, syrovějšího. Paradoxně se trefil do období, kdy jsme zrovna měli rozdělanou "Iluzi". Píseň, u které jsme byli přesvědčení, že bude znít asi nejvíc kytarově z celýho alba. Miloš dobře cejtí, a jelikož je fanda do dobré muziky, je to pro mě čest, že jsme se s písní trefili právě do jeho vkusu. A Zdenek Merta, který je autorem muziky do celého filmu, s ním souhlasil."

"Iluze" ctí hudební rukopis Luďka Fialy, který se výrazně podepsal na zvuku desky Petra Muka "V bludišti dnů", v určitých pasážích pak může evokovat jeho dřívější působení v kapele Decline. Video k samotné písničce střídá záběry z filmu "Celebrity s.r.o.", k nimž byly dotočeny pasáže ze studia.

Michael Foret k tomu s úsměvem dodává: "A tohle jsou přesně ty chvíle a spolupráce, který mi napovídaj, že tuhle práci ještě nemám vzdávat. Ty chvíle, který mě kopou do zadku a šeptaj, ať ještě vydržím." Ještě připomeňme, že snímek "Celebrity s.r.o." se do kin dostane ve čtvrtek 29. října a jeho premiéra je plánována o dva dny dříve v kině Lucerna, kde "Iluze" zazní naživo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY