shop.musicserver.cz
Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlín, 13.9.2015

Druhý den Lollapaloozy byl už téměř bez chyb, Muse však trošku zklamali

Vydáno: 21.09.2015 15:36 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: klapper.cz / musicserver.cz

Po několika dnech se ještě jednou vracíme k festivalu Lollapalooza, který hostil německý Berlín. V dnešním reportu si projdeme program celého nedělního dne, kterému vévodili Muse, a probereme i pár maličkostí, které se na rozdíl od toho prvního dne povedly či vylepšily.

Live: Lollapalooza 2015

místo: Flughafen Templehof, Berlin, Německo
datum: 13. září 2015
vystoupili: Muse, Martin Garrix, Tame Impala, Robin Schulz, Kygo, Stereophonics, Sam Smith, My Morning Jacket, Seeds, Clean Bandit, Belle & Sebastian, Crystal Fighters, Dada Life a další
Fotogalerie

Němcům se nedá upřít jedna věc - když se něco pokazí, stačí jim opravdu jen krátká doba, aby se pokusili věc dát do pořádku. To se potvrdilo i na Lollapalooze. Pokud byly první den sociální sítě plné nadávek a připomínek ohledně nedostatku toalet, umývacích prostor a stánků s jídlem, v neděli bylo již vše v pořádku. Kromě toho, že během sobotní noci pořadatelé a jejich tým stihli celý Tempelhof velmi slušně uklidit, navezli desítky dalších toi-toiek, přibylo i prodejců jídla a pití, a to měli pořadatelé v rukávu ještě další vstřícný krok.

Crystal Fighters, Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlin, 12.-13.9.2015
© klapper.cz / musicserver.cz
Pro novináře byla od 13. hodiny připravena tisková konference s pořadateli Lollapallozy i samotným zakladatelem Perrym Farellem. Všichni zúčastnění se k problémům předchozího dne postavili čelem, otevřeně přiznali chybu a všem návštěvníkům dali i slušný bonus. V těchto dnech je totiž spouštěn prodej lístků na příští ročník, který se uskuteční 10. a 11. září 2016 na stejném místě. A každý z těch, kteří letos Lollapaloozu navštívili a plánují tak učinit i za rok, vstupenku pořídí o 20 Eur levněji. Tím se pořadatelé chtějí s fanoušky vypořádat za sobotní nepříjemnosti a jejich oprávněné naštvání alespoň částečně refundovat.

V době tiskové konference, která se uskutečnila v dětské fun zoně, a během níž jsme se dozvěděli například, že třicet procent návštěvníků byli cizinci z desítek zemí celého světa, už probíhaly první koncerty druhého dne. Již od začátku to ale opět bylo o volbě. Skvělí Coasts, kteří stále odkládají vydání debutu (aktuálně je posunuto na leden 2016) , odehráli báječnou show, Wolf Alice lze taktéž jen chválit (i publikum bylo krátce po obědě překvapivě živé), a tak jeden z prvních DJů tohoto dne, domácí Felix Jaehn, hrál opravdu jen pro hrstku tancechtivých.

Stereophonics, Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlin, 12.-13.9.2015
© klapper.cz / musicserver.cz
Pokud v sobotu byla těžká volba, kam jít, v neděli to bylo ještě horší. Po báječných Clean Bandit, kteří zněli ještě lépe než z desky, už na dalším pódiu ladili Stereophonics, kteří přijeli do Berlína nabídnout nejen své hity, ale i novinky z právě vycházející desky. Po slušně divokém začátku ale kapela na dost dlouhou dobu až příliš zvolnila, což se moc nelíbilo ani zívajícímu publiku, jež pódium pomalu opouštělo a rozuteklo se buď na Klangkarussell DJ-set nebo na My Morning Jacket.

Následovali Belle & Sebastian, kteří dělali během vystoupení hodně znuděný dojem. Bohužel pokud tuto náladu do publika reflektuje frontman, nelze očekávat, že diváci pod pódiem budou z nadšení v transu. Možná proto všichni raději hledali ta nejlepší místa pro nadcházející vystoupení kapely Crystal Fighters, která měla vystoupit na vedlejším pódiu. V jejich případě se vyplatilo mít na mobilu aplikaci festivalu. Díky ní jsme se alespoň včas dozvěděli, že skupina bude mít čtyřicet minut zpoždění, neb zůstala s autem v zácpě. Někteří se tak alespoň na půl hodiny přesunuli k taneční stagi, kde to zrovna rozjel norský DJ a producent Kygo.

Problém DJských vystoupení je v tom, že kromě míchání těch správných tracků je efekt celé show postavený na vizuálních efektech. Ale co můžete nabídnout v pět hodin odpoledne, pokud navíc krásně svítí sluníčko. Vlastně nic. Bohudík se začalo pomalu stmívat, přišly nějaké ty mraky, a tak alespoň následující DJ, opět rodák Robin Schulz, mohl nabídnout krom velmi příjemného tropical house setíku i nějaký ten pyrotechnický efekt, trošku páry a slušnou videoprojekci. Díky tomu nám však uteklo vystoupení Beatsteaks, a tak jsme se v klidu mohli přesunout k největšímu pódiu, kde se připravovala doprovodná kapela Sama Smitha.

Sam Smith, Lollapalooza 2015, Tempelhof Airport, Berlin, 12.-13.9.2015
© klapper.cz / musicserver.cz
Jeho popularitu nelze zpochybňovat, potvrdil ji i zájem desítek tisíc fanoušků, kteří na jeho vystoupení čekali. Sam nastoupil přesně a svůj set začal hitem "I'm Not The Only One". O dobrých deset kilo lehčí než před pár měsíci, v dobré náladě, komunikativní (nezapomněl se pochlubit, že natočil píseň pro nového Bonda), leč nastydlý. Jak sám následně na sociálních sítích uvedl, srdečně děkoval za vřelé přijetí celému Berlínu a omlouval se, pokud jeho hlas zněl, jako by zpívala žába.

Smith rozhodně patřil k největším hvězdám festivalu, což bohužel odnesli Little Dragon, kteří fandy pod pódiem mohli počítat jen na stovky. Možná to ale bylo i tím, že hlavně německé publikum opětovně vyrazilo směr druhé hlavní pódium, kde je následně čekala show velkých tuzemských hvězd - berlínské kapely Seeds. Proti nim křepčili na tanečním pódiu Dada Life a je třeba podotknout, že toto duo opravdu umí publikum strhnout. Opět došlo na nafukovací banány, vítání do nové banánové země i na všechny jejich hity.

Poslední tři hvězdy večera začaly naprosto ve stejný okamžik. Pokud člověk eliminoval mladičkého DJe Martina Garrixe, musel se rozhodnout mezi Tame Impala a Muse. My jsme začali s australskou kapelou, která měla pod pódiem dobrých pět tisíc posluchačů. Jakožto popař, který jejich hudbu nezná, jsem velmi uvítal předmíchané (občas až) elektronické základy, díky kterým jsem se během jejich vystoupení vcelku bavil. Bylo by ale naprosto neodpustitelné, kdybychom se i přesto, že Muse k nám příští rok přijedou, na jejich show zcela vykašlali. Bohužel headlineři zklamali.

Je neuvěřitelné, jak je v případě zpěváka Matthewa Bellamyho poznat, kdy má a nemá dobrou náladu. V neděli ji v Berlíně očividně neměl. Show sice měla spád, vizuální podklad i efekty fanoušci taky adekvátně ocenili, ale Bellamy s desítkami tisíc lidí pod pódiem zrovna moc nekomunikoval, zapomínal za potlesk poděkovat a i na velkých obrazovkách bylo vidět, že si tu show zrovna moc neužívá a jen odvádí práci, za kterou byl královsky zaplacen. O to jednodušší bylo areál opustit pár minut před koncem tohoto posledního koncertu, a vyhnout se tak návalu v metru. Mno, nepovedlo se, neb tento dobrý nápad měly i tisíce dalších návštěvníků...

Lollapalozza svoji první evropskou zastávku zvládla se ctí, pořadatelé se dokázali velmi rychle poučit z chyb prvního dne a nad rámec skvělých a méně či více povedených vystoupení nabídli i velmi slušný doprovodný program. Díky tomu můžeme s naprostým klidem říct, že už teď se těšíme za rok naviděnou.


NÁZORY
  • No nevim... (Ferda, 21.09.2015 17:58) Reagovat

    asi byl autor na jinem festaku. Doporucuji precist recenzi Honzy Travnicka, jeho text je rozhodne blizsi realite. www.ireport.cz/recenze/21489-live-muse-skvele-zakoncili-berlinskou-lollapaloozu.html
    Takze k veci - toiky sice pridaly, ale fronty na jidlo byly pekelne, inu s chipy to nejde (o tom se presvedcil i Majales). Coast predvedli neuveritelnou nudu a hodnotit koncert Muse pouze na zaklade Mattovy frekvence komunikace s publikem je uz totalni ulet.
    Chapu, ze recenze jsou vzdy subjektivni, nicmene vice nez hodinove fronty na cokoli k jidlu jsou neoddisktovatelny fakt. Hlavne, ze se autor ucastnil tiskovky s Perrym, moc dalsiho, tedy krome zminene Mattovy minimalni urovne komunikace (prekvapko) a ze autor nezna Tame Impalu(!!!) jsem se nedozvedeli

    • Re: No nevim... (Jaromír KOC, 21.09.2015 18:51) Reagovat

      Myslím si, že jsem byl na stejném fesťáku. První den byly fronty pekelné, to taky zmiňuju v prvním reportu, protože nic takového jsem na žádném fesťáku doposud nezažil. Ale druhý den byl podle mě úplně v pohodě. Během dne jsem byl pro jídlo a pití minimálně 5 x (u piva žádná frotna, u veganských hambáčů jsem čekal pět minut, u kávy nebyl dokonce nikdo) a fronty na záchod byly taky o dost kratší. Naopak chipy vnímám osobně pozitivně, řekl bych, že hodně urychlují obsluhu.
      Recenze musí být subjektivní a recenzent rozhodně nemusí znát všechny vystupující. Já jsem se naopak setkal s několika novináři z Čech, kteří neznali skoro žádného DJe. Připadá mi to být naprosto přirozené, naopak je fajn, že díky festivalu člověk pozná několik nových kapel/interpretů...
      Recenzi Honzy jsem nečetl, ale byl jsem tam s dalšími šesti novináři z Čech, s kterými jsme se na Muse naprosto shodli. Kdo viděl či zažil nějakou jejich show, musí uznat, že v Berlíně opravdu nepředvedli to nejlepší, nemluvě o tom, že nové písně z Drones chlapci nemají ještě úplně dobře nacvičené...

      • Re: No nevim... (Ferda, 21.09.2015 20:50) Reagovat

        To jste mel teda s jidlem velkou kliku, nebyt zpozdeni Crystal Fighters tak jsem se nenajedl.
        Chipy obsluhu zdrzuji, coz je zpusobeno hlavne obsluhou samotnou (misto aby clovek zaplatil a zatimco dostava jidlo si uz vybira dalsi zakaznik, tak se jede seriove - vybrat, dostat, zaplatit a pak teprve dalsi), nekdy selze i technika a vse se protahuje. Zazil jsem zatim dvakrat a v obou pripadech byly obrovske fronty. Neni to statisticky prukazne, ale imho je kauzalita jasna :-)
        Re Muse - berlinsky koncert byl pro me zabavnejsi nez posledni prazsky, jedinou nevyhodou bylo jeho kratke trvani. Kdyz uz jste to tak formuloval, s jakou show Berlin srovnavate? No a co se tyce veci z Drones - opravdu myslite, ze po 35 letosnich koncertech nemaji nove songy nacvicene?



        • Re: No nevim... (Jaromír KOC, 21.09.2015 22:52) Reagovat

          Já osobně jsem byl opravdu mile překvapen, jak rychlé ty platby byly. Třeba u preclíků jeden nandaval zboží do sáčků a druhý jen vkládal platby a řešil chipy. Ale možná, že jsem měl štěstí i v tom, neb pokud není fronta, člověku těch pár sekund navíc ani nepřijde...
          Když berlínský koncert srovnám s Prahou nebo třeba i s posledním živákem z Říma, prostě mi tam chyběla energie. Co se nových písní týče, tak proti desce nemají ten plný zvuk, co na albu (to ale bývá často), ale Matthew se se zpěvem v několika z nich doslova pral. Když třeba vezmu "Madness", tak tam si už upravil vokály a aranže tak, aby "to dal"...Ale je to jen můj názor...

          • Re: No nevim... (Ferda, 21.09.2015 23:35) Reagovat

            Tak to jste mel fakt kliku na preclikare :-)
            Pokud mate rad posledni album Muse vcetne turne k nemu, tak se Vasemu hodnoceni uz moc nedivim. Ja preferuji starsi kousky a turne, nove veci z Drones k nim sedi daleko lepe, vcetne pojeti a aranzi. Hlasove mi Matt prisel v Berline v pohode, ale je fakt, ze nechaval hodne zpivat lidi. Nicmene komunikacne je standardne skoupy na slovo, me spis prekvapilo, jak casto mezi songy dekoval a jeste k tomu nemecky . Pekny vecer.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Nejoblíbenějším DJem se letos stává David Guetta, loňský vítěz Martin Garrix je až třetí (27.11.2023 17:34)
- Naživo: Závěr Rock For People ukázal rockového Bena Cristovao, skvělé Nothing But Thieves a samozřejmě Muse (13.06.2023 14:16)
- Naživo: Muse přivezli na Rock For People výpravnou show (12.06.2023 14:49)
- Fotogalerie: Muse na Rock For People v obrazech (12.06.2023 14:20)
- Nejvíc nej: Pomíjivost života, pandemie i strach o planetu v nejkrásnějších baladách Muse (26.05.2023 08:00)
- Audio: Baskytarista Thundercat spojil své síly s Tame Impala v novém funkovém singlu "No More Lies" (29.04.2023 18:33)
- Audio: Tame Impala sdílejí fantasy song "Wings Of Time" z filmu "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" (12.03.2023 16:08)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Audio: Muse si do klavírní balady "Ghosts" pozvali francouzskou Mylene a italskou Elisu. A je to nádhera (12.12.2022 11:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu