shop.musicserver.cz
Glen Hansard, Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 31.7.2015

Na Glenu Hansardovi se nám chtělo křičet. Ale radši jsme jen tiše žasli

Vydáno: 04.08.2015 16:39 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Když kolega Věžník v loňské reportáži označil Folkové prázdniny za malé Colours, autor textu udiveně zvedl obočí a festival si dal do kolonky "Třeba jednou...". Jakmile ale tyhle Barvičky oznámily za letošní hvězdu Glena Hansarda, bylo o plánech na víkend rozhodnuto. Jede se do Náměště!

Live: Glen Hansard

místo: Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou
datum: 31. července 2015
setlist: When Your Mind's Made Up, Love Don't Leave Me Waiting/Respect (Aretha Franklin cover), Come Away To The Water, Moving On, My Little Ruin, High Hope, To Be Born Again (Van Morrison cover), Bird Of Sorrow, Lies, Falling Slowly, A to je všetko?, Revelate, Lowly Deserter, This Gift, Passing Through (Pete Seeger cover), Her Mercy, You Ain't Goin' Nowhere, Fogtown

Glen Hansard, Folkové Prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 31.7.2015
© Jan Trávníček
Proč hned tolik euforie? Odpověď je jednoduchá. Když hrál Glen Hansard předloni ve Valašském Meziříčí, jednalo se o nezapomenutelný večer, který se díky neuvěřitelnému množství ohromujících okamžiků vpil do paměti přítomných tak silně, že si z něj dodnes pamatují daleko víc než jen pouhé střípky. Klišé o "koncertě, který vám změní život" sice může působit lacině, nicméně není pochyb o tom, že si tehdy velká část fanoušků poupravila názor na to, co všechno mohou na jednom vystoupení zažít a jak vroucí emoce je možné publiku předávat. Snad jen ti Kings Of Leon na Novarocku se k těžko slovy zaznamenatelné dokonalosti přiblížili, jinak bylo ale o koncertním vrcholu pro rok 2013 rozhodnuto už v srpnu. Zbývalo si tedy odpovědět na jedinou otázku: Byla to náhoda?

Mno, jak se to vezme. V první řadě je třeba říct, že irskému zpěvákovi hrálo poslední červencový pátek do karet vhodně zvolené prostředí a vůbec organizace celého festivalu. Pokud jste tam ještě nikdy nebyli, tak vězte, že Náměšť nad Oslavou je na pohled kouzelné místo plné vzrostlých stromů a malebných zákoutí, které je radost prozkoumávat. Tím spíš, pokud se v zásuvkami a ohništi vybaveném kempu zasazeném v sadu plném jabloní a atmosférou jak z opětovné návštěvy školy v přírodě vydáte nahoru na kopec, kde stojí mohutný zámek. Na jeho nádvoří obehnaném stánky s klasickou festivalovou nabídkou také více než dvouhodinový koncert probíhal.

Glen Hansard, Folkové Prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 31.7.2015
© Jan Trávníček
Na rozdíl od Valašského Meziříčí, kde hráli takřka kompletní The Frames, přijel Glen Hansard do Náměště jen se svou děravou akustickou kytarou a kontrabasistou, což zapříčinilo první a také asi nejvýznamnější zklamání večera. Jeho hudba je totiž postavená na umění kontrastů. Na schopnosti začít píseň jemným brnkáním a sotva slyšitelným šepotem a následně ji za pomoci široké řady nástrojů s vlastním hlasem v čele vygradovat tak, až tváře rudnou a struny praskají. To se jen ve dvou dělá těžce.

Když tak koncert před zaplněným nádvořím začal podobně rostoucí baladou "When You're Mind's Made Up", znělo to sice dobře, přesto to však nepůsobilo tak silně, jak by teoreticky mohlo. Což bylo znát i na lidech, kteří až na pár výjimek jen seděli na lavičkách a mlčky poslouchali. Leckdo by si možná i zazpíval nahlas, ale buď neznal text, nebo se prostě styděl. Jako by něco takového v relativně tichém prostoru působilo až trochu nepatřičně.

Na nemožnost vykřičet si hlasivky spolu s účinkujícími se zvykalo těžce, nicméně i bez toho bylo na co se dívat a co poslouchat. A to i přesto, že až na už dříve hranou "Her Mercy" na novinky ze dvou EP a na příští týden chystané druhé sólovky, o něž se jeho diskografie od posledně rozrostla/rozroste, vlastně vůbec nedošlo.

Glen Hansard, Folkové Prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 31.7.2015
© Jan Trávníček
Mnoha cenami ověnčený písničkář si publikum poprvé rozezpíval jednoduchým popěvkem při "Come Away To The Water", v "Moving On" roztomile zapomněl text a skladbu "My Little Ruin" doplnil komentářem o tom, že se v ní zpívá o příteli, jehož talent a ambice nenávratně pošlapalo nepřející okolí. Píseň "High Hope" věnoval novým přátelům z australského Adelaide, které to odpoledne na festivalu potkal, zatímco třeba cover Van Morrisona doprovázel hromadným vytím na měsíc.

Velmi pěkné okamžiky ale nastaly během ukázek ze soundtracku k "Once". Dojemnou "Lies" zpěvák na dálku věnoval Markétě Irglové, která "prý na Islandu právě rodí", a nezbytnou "Falling Slowly" nechal doprovodit dobrovolnicí z publika. O velmi krásnou a čistou interpretaci se nepostaral nikdo menší než Lucie Redlová.

Glen Hansard, Folkové Prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 31.7.2015
© Jan Trávníček
A tím hostující muzikanti ještě neskončili. Hned vzápětí si totiž Hansard pozval na pódium dvě třetiny slovenských Longital a zpoza pohříchu nevyužitého klavíru jim v refrénu přizvukoval: "A to je všetko?"

Navzdory bezproblémovému zvuku si na jeho nedokonalost ryšavý interpret stěžoval v podstatě od začátku vystoupení, a tak když se mu během "Revelate" přetrhla struna, a on tak musel na chvíli vzít zavděk mandolínou, znovu už kytaru nezapojoval. Až do konce tak hrál doslova unplugged, což nikomu nevadilo, protože luskat skrze úžasnou "This Gift" a zpívat refrén "Passing Through" se díky absenci okolních ruchů dalo bez problému i tak.

Kromě tradičního procházení davem i s nástroji během poslední písně dokreslilo přátelskou atmosféru i pozvání pódiového technika na stage, kde se v několika skladbách mohl předvést podobně jako Glen. Všechny texty sice ani zdaleka neznal, ale když už se zrovna chytil, člověka až zamrzelo, že toho prostoru nedostal víc. A totéž vlastně platí i o hlavní hvězdě večera. Ta se sice po dlouhém potlesku a dožadování nášupu vrátila na pódium pro původně už neplánovaný přídavek, vzhledem k rozsáhlosti celé diskografie to ale pořád ještě nestačilo. Pravdou však je, že i kdyby Hansard hrál třeba celou noc, stále by to bylo málo.

Glen Hansard, Folkové Prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 31.7.2015
© Jan Trávníček
Jeho koncert tak sice tentokrát životy a hodnoty neměnil, jeden z nejzajímavějších folkařů své generace v nečekaném nástrojovém obsazení ale i tak dokázal, že umí odehrát barvitou show patřící k těm, u nichž jste rádi za to, že jste na nich mohli být. A jsou koncerty, na nichž je dobré být. Ne proto, že "se to sluší" a že pak můžete házet v hospodě ramena, ale proto, že vás vnitřně obohatí. Tohle byl jeden z nich.

NÁZORY
  • A to není vše :) (František, 05.08.2015 12:18) Reagovat

    Autor zřejmě netuší, že po koncertech se účastníci koncertů scházejí v již zmiňovaném kempu, kde hoří oheň a hrají se písně od všech od A po Z. To by nebylo asi nic neobvyklého, kdyby k tomu stejnému ohni občas nechodili i účinkující. Stejně jako v předcházejících letech, kdy se na FP Glen ukázal, tak i letos do kempu zavítal. Zahrál sice jen tři své kusy (přetrhl nějakou tu strunu), ale cio víc. Přizvukoval i amatérským muzikantům, kteří si tak odnesli nevšední zážitek, že je na kytaru doprovázel samotný Glen. Bohužel díky pracovnímu vytížení a přesunu na další zahraniční koncert nevydržel jako v dřívějších dobách až do rána. Tak snad příště.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Elektrïck Mann mají s Markétou Irglovou "Problém". Po spolupráci mají "cucflek na péru" (09.04.2024 19:56)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Fotogalerie: Glen Hansard v Lucerně obrazech (16.11.2023 10:21)
- Naživo: Glen Hansard v Praze řval, šeptal i vyprávěl (15.11.2023 19:06)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Poutník po nejcitlivějších zákoutích lidské duše Glen Hansard přijede do Prahy (24.05.2023 11:00)
- Video: Lucie Redlová a Mejla Basel stvořili působivý klip "Prší déšť" (04.05.2023 10:21)
- Audio: S Thomem Artwayem znovu zpívá Markéta Irglová. Singl "Na vlnách" by mohl prozářit rádiový éter (19.04.2023 20:43)
- Publicistika: České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna (31.01.2023 08:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu