Projekt Elánu "Kamaráti" nenaplnil ambice

08.09.2015 15:35 - Milan Menčík | foto: elan.cz

Elán letos nemá v plánu vydat nové album, a tak ve spolupráci s vydavatelstvím Warner Music připravil pro fanoušky lahůdku v podobě šestialbového kompletu. V nablýskané krabičce však asi nebude úplně to, co si kupující představovali. Jejich investici může zachránit zkompletování řadových desek v reedici.
5/10

Elán - Kamaráti (6 CD box)

Skladby: CD Hodina pravdy: Hodina pravdy, Láska je film, Odkazovač, Hey, hey, zlato, Prvý na rane, Odpusť mi, láska, 10 dkg tresky, Ako jed, Zaľúbil sa chlapec, Anna Mária, Keď muži plačú, Modlivka nábožná, Epilóg CD Elán 3000: Maštaľný ples, Zaľúbení, Zanedbaný sex, Byť mladý, Ešte nie, Ako sa máš, Otázniky, Pozerajte sa mi do očí, O láske, Krehká, Jericho, Nepolepšitelní, Spravme to ?!, Prší, prší CD Tretie oko: Tretie oko, Fuga, Láska moja, Šaman, Cigary idú do neba, Orol, Život, Vyriešený problém, Severný pól, Riziko, Originál, Strážca pečatí, Depka, Zaklínanie depky CD Anjelská daň: Anjelská daň, Rockerhotel, Maj sa rád, Smutný Ír, Jedenáste prikázanie, Pať druhov ohňa, Sto rozchodov, Nežný a plný energie, Cigánka mi vyveštila z dlane, To nevadí, Šťastie, Návrat ztrateného syna, Kde si, Nepereživaj CD Živých nás nedostanú: Živých nás nedostanú, A predsa sa točí, Páni, pripime, Ryšavá, Belmondo, Iba si pískam, Neodchádzaj (feat. Lo Hrůzová), Lístky na státie, Uchom ihly, Nedám si ťa vziať, Do frasa, Uletený deň, Len kým tu si CD O život na živo: Dve a dve, Nevera, Valiace sa kameňe, Mláďatá, Pestrý život, Kamaráti, Ninja, Striptízové blues, Tuláci v podchodoch, Teraz alebo nikdy
Vydáno: 20.6.2015
Celkový čas: 53:16 + 59:50 + 55:01 + 54:38 + 45:26 + 41:21
Vydavatel: Warner Music
Mnozí, především skalní fanoušci, začali volat po znovuvydání řadových alb skupiny Elán. Ta ve spolupráci s vydavatelstvím Warner jejich očekávání naplnila zatím jen zčásti, navíc řadovky nezačala vydávat od té první, jíž byl v roce 1981 legendární "Osmy svetadiel". Zaměřila se na dobu po návratu Vaša Patejdla - jak sám skladatel, zpěvák a klávesista dodává - tzv. třetí republiku.

Toto období začalo hned po oslavách patnácti let fungování skupiny, kdy Patejdl přijal pozvání na výroční koncerty a po deseti letech na sólové dráze se nakonec natrvalo vrátil. První studiovou vlaštovkou se stala "Hodina pravdy", která v sobě snoubí hitovost, určité buranství, naštvanost, politickou angažovanost i romantiku. Co na tom, že z ní kapela později na koncertech hrála jen přepracovanou verzi dávného hitu "Zaľúbil sa chlapec".

Následovalo odpojené turné a proklamovaný konec uskupení, kdy Jožo Ráž například v rozhovoru pro časopis Melodie tvrdil, že vše už bylo zahráno, zazpíváno a vše co měl Elán říct, už řekl. Jenže člověk míní... Přišla patrně nejslavnější nehoda v dějinách česko-slovenské popmusic, ohromná poptávka po písních slovenské party, "Voda, čo ma drží nad vodou" se stala hymnou fanoušků za uzdravení Joža Ráže a deska "Elán 3000" na sebe nenechala dlouho čekat. S kolegou Honzou Baluškem se příliš nedá souhlasit v tom, že by album nenabízelo hity. Počet písniček, které z této nahrávky rotovaly v rádiích, dnes málokdo dokáže napodobit ("Zaľúbení", "Otázniky", "Zanedbaný sex") a melodické nápady v "Jericho", "Ako sa máš" či "Nepolepšitelní" patří rozhodně do té lepší poloviny skladeb, co formace nahrála. Horší je to už s velmi slabým hláskem frontmana a špatnou a nejistou intonací, kterou nezachránily ani mnohé sbory.

Následující "Tretie oko" v této oblasti už nabídlo pokrok, naopak to bylo horší se samotným materiálem. Výsledkem byl jediný hit "Láska moja". Rozpaky však zahladil letenský "Megakoncert", k jehož příležitosti deska vznikla. Pak nastalo dlouhé období očekávání - bude ještě studiovka, nebude, kdy bude? Mnohokrát to vypadalo, že vydání elpíčka je na spadnutí, ze skladby "Jedenáste prikázanie" se stal další korálek na šňůrce hitů formace, ale novinka pořád nikde. "Anjelskú daň" muzikanti dávali nakonec dohromady sedm let, během kterých vyhodili několik hotových alb. Čekání se ale rozhodně vyplatilo. Podobně jako u "Elán 3000" je i zde minimálně polovina tracklistu hitová ("Kde si", "Rockerhotel", "Nepereživaj", "Smutný Ír") s rozdílem v hlasové pohodě frontmana. Nenechte se mást - úrovně před nehodou už Ráž nikdy nedosáhne, zde však příjemně potěšil.

Přimhouřit oko se dá nad faktem, že součástí boxu je i ani ne rok stará "Živých nás nedostanú". Neodpustitelné hříchy má tento box jiné. Jediným bonusem, který však mohl být hodně zajímavý, jsou koncertní nahrávky na disku "O život naživo". Nahrány byly na koncertu v Charkově (1988) a v Bratislavě (1993). Energie z vystoupení je obrovská, kapela na něm měla nezpochybnitelnou formu. Pokud však CD zastrčíte do vašeho přehrávače, uši si neprotírejte.

Vše totiž kazí otřesný zvuk, který v dnešní době mnoha studiových možností nebyl patrně nijak digitálně remasterován a prostě byl uložen na disk tak, jak byl původně nahrán. Rážovy proslovy v ruském jazyce před každou z písní charkovského koncertu jsou také velmi otravné. Jako rarita by se dal brát jeden třeba po songu "Dve a dve", dál už se dá chápat spíše jako jeho životní proruská filosofie. Když už tam ty proslovy musí být, proč nejsou i na slovenské části koncertu?

Pokud se už firma chystá na takovýto rozsáhlý a drahý projekt, může počítat s tím, že si jej zakoupí hlavně skalní příznivci a sběratelé, kteří od něj čekají i něco navíc a neřeší každou padesátikorunu. Proč tedy není v krabičce přítomen žádný booklet se sleevenotem, žádné fotky či zajímavosti? Takto vše zachraňuje jen velmi povedená lesklá krabička a miniobaly na papírových pošetkách všech CD. Nedotaženost celého projektu je cítit a připomíná podobný výsledek videoklipů "História legendy I.", jenž byl taktéž odfláklý a nehoden jména této skupiny. Částečně ji může zachránit jen dovydání zbytku řadových počinů Elánu s remasterovaným zvukem, které by si fanoušci zasloužili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY