Američtí Battles nakopnou v září Prahu

21.06.2015 08:32 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

V pražské MeetFactory 7. září v rámci Radio Wave Stimul Festivalu vystoupí američtí Battles. Tato indierocková kapela definovala styl math rock, živelnou hudbu pracující s komplexními, atypickými rytmy. V České republice se  představí vůbec poprvé. Předskokanem bude česká skupina Vložte kočku.

Radio Wave ve spolupráci se Stimul Festivalem přiváží v českých premiérách to nejzajímavější ze současné světové hudební produkce - z předchozích let jmenujme například Peaches, Hudsona Mohawka, These New Puritans, Simian Mobile Disco, Actresse a další. Po posledních dvou letech, která se dramaturgicky zaměřila převážně na elektroniku, se na scénu Radio Wave Stimul Festivalu vrací opět kytary. Američtí Battles patří k předním mathrockovým kapelám, které jsou pověstné svými energií nabitými koncerty.

Newyorská kapela Battles, která vznikla v roce 2002, patřila k prvním uskupením, která na slovutný elektronický label Warp Records přinesla elektrické kytary. Nešlo ale o tehdy módní revival garážové estetiky ani zbytky optimistického britpopu - Battles unikátním způsobem provázali rytmické experimenty vycházející z minimalismu Stevea Reicha s odkazem math rocku nebo post rocku. Opulentní debutová deska "EP C / B EP", která v roce 2006 přinesla kompilát všech předchozích EP, způsobila na hudební scéně malou revoluci: magazín Pitchfork tehdy napsal, že když jsou Battles dobří, jsou rovnou výborní, a když mají slabší chvíli, stejně jsou okouzlující svými experimenty, které zní jako z jiného vesmíru. Podle mnohých pak rovnou šlo o nejhypnotičtější hudbu přelomu tisíciletí.

Opravdový průnik z undergroundu až na pódia těch největších festivalů ale Battles potkal až s albem "Mirrored", které vyšlo v roce 2007. Skupina se rozhodla pro poměrně radikální změnu zvuku a do svých energických skladeb zakomponovala pokroucené a různě modulované vokály. Výsledkem bylo prudce originální a svěží album, které rozbouralo výroční žebříčky prestižních magazínů v čele s NME, Time nebo Guardianem. Už zmíněný časopis Pitchfork tentokrát dokonce zařadil "Mirrored" do přehledu nejlepších desek celé dekády.

Zatím poslední album "Gloss Drop" z roku 2011 poznamenal odchod Tyondaie Braxtona, skupina ale volné místo zacelila hostujícími vokalisty, mezi kterými excelovala třeba osmdesátková legenda Gary Numan nebo zpěvačka shoegazové kapely Blonde Redhead Kazu Makino. Radio Wave Stimul Festival představí Battles v hodně zajímavé fázi kariéry - před nedávnem totiž kapela na sociálních sítích oznámila, že zrovna natáčí nové album. U Battles přitom člověk nikdy neví, kterým směrem se zrovna vydají.

Kapela Vložte kočku má za sebou cestu, která může připomínat příběh z klasické rockové mytologie. Skupina, která vznikla na začátku dekády, se z obskurního spolku propracovala k pozici jedné z nejžádanějších českých alternativních kapel, a to jenom na základě výborně přijatých desek a především pravidelného koncertování. Hned první album "Táta", na kterém Vložte kočku představili svoji unikátní kombinaci živé elektroniky, pětistrunných houslí, rockové energie a surreálných textů, obdrželo nominaci na cenu Anděl. Druhé album "SEAT", které rozvíjelo originální poetiku formace, definitivně potvrdilo její pozici. Vložte kočku, kteří mají aktuálně na kontě třetí dlouhohrající album "Hedvika", jsou jednou z mála českých kapel, které na první poslech nepřipomínají žádný ze zahraničních vzorů - jejich energický a nekompromisní zvuk je výsledkem kombinace kreativního přístupu a snahy neustále se posouvat dopředu. Momentálně se nachází v přechodové fázi po odchodu klávesisty, nebylo by ale překvapením, kdyby i tenhle zásah do sestavy přetavili v nový impulz.

Vstupenky jsou již v předprodeji za 390 Kč + poplatky. Na místě za 490 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY