Tři sestry i po třiceti letech zpívají o pivu - musicserver.cz">

"Kocovina naná nanananananá." Tři sestry i po třiceti letech zpívají o pivu

12.06.2015 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Již tři křížky visí na krku naší pub-rockové stálici z Bráníku. Tři sestry samozřejmě nemohly kulaté narozeniny řádně neoslavit a kromě velkolepého koncertu si nadělily i novou nahrávku "Fernet Underground". Novinka svou formou překvapivě nepřekvapí - potěší jen a pouze Fanánkovy stále vtipné a úderné texty.
5/10

Tři sestry - Fernet Underground

Skladby: Svatá Petra, Nápis na Kovárně, Taneční, Underground jsme nestihli, Dneska hrajou naši, Fyzické osoby, Kocovina, Tajnej hajnej, Havran, Narozeniny, Takzvaná stará, Plechový Ježíš
Vydáno: 21.5.2015
Celkový čas: 36:05
Vydavatel: Warner Music
Popularita Tří sester za třicet let vůbec neztratila na intenzitě a kapela si nadále drží pěkný zástup fanoušků ryzího českého pub-rocku. To, co skupinu z pražského Bráníka odděluje od mraků jim podobných, je hlavně schopnost frontmana Fanánka stále psát výborné lidové texty. Snadno zapamatovatelné, ne hloupé, úsměvné, lehce vulgární, byť ne prvoplánově. A to je i případ kolekce "Fernet Underground".

Bohužel po hudební stránce novinka ve srovnání se staršími počiny neobstojí. Vyjma pro sestry netradiční písně "Underground jsme nestihli", hitové a přisprostlé "Svatá Petra" a "Kocoviny", která připomíná tvrdší období kolem desky "Stará Kovárna". Úplně špatně nevyznívá nostalgická balada "Nápis na Kovárně", kterou bychom mohli zařadit někam vedle "Podzimu", "Básníků z Kovárny" či "Pumpy". Zbytek je až překvapivě nevýrazný. Skladbám chybí především hudební vtip a hitovost například předchozího velmi zdařilého díla "Líná hudba holý neštěstí".

Naštěstí výsledek zachraňují již zmiňované humorné texty ("Taneční", "Fyzické osoby", "Takzvaná stará"). Oproti posledním řadovkám zamrzí výskyt skutečně zbytečných kusů. Například "Dneska hrajou naši" postrádá jakoukoliv originalitu a až příliš se podobá jiné fotbalové hymně "FC Knajpa" z alba "Lázničky". Nedotaženě působí i myslivecká "Tajnej hajnej", ze které se dalo vytěžit mnohem více. "Narozeniny" a "Havran" zase až příliš připomínají některé písně z předchozích nahrávek.

Tři sestry slaví letos třicet let a není náhoda, že patří k nejoblíbenějším skupinám u nás. Mnohými jsou stále považovány za tvůrce pokleslého umění, ale pravdou je, že jejich hospodská hudba nepostrádá poetiku a stále patrnou melancholii všedního života, nikoliv bezhlavé opěvování neřestí. A to i přesto, že v jedné sloce písně "Underground jsme nestihli" Fanánek přiznává, že o pivu zpívají opravdu rádi: "Underground jsme nestihli, my byli prostě mladší. K vážnejm textům netíhli a písně měli kratší. Pivo bylo společným koníčkem až koněm. Zůstali jsme u toho a zpíváme teď o něm. Většinou jen o něm."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY