David Duchovny si od seriálů odskočil k hudbě a natočil pohodový a upřímný debut "Hell Or Highwater"

21.05.2015 15:10 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Hollywoodský herec David Duchovny právě prožívá nejaktivnější období své umělecké kariéry. Nejenže se vrací ke své kultovní roli agenta Muldera v seriálu "Akta X", ale dotočil i další velmi očekávaný seriál, napsal knihu a natočil desku. Jmenuje se "Hell Or Highwater" a jaká je, se dovíte v recenzi.
7/10

David Duchovny - Hell Or Highwater

Skladby: Let It Rain, 3000, Stars, Hell Or Highwater, The Things, The Rain Song, Unsaid Undone, Lately It's Always December, Another Year, Passenger, When The Time Comes, Positively Madison Avenue
Vydáno: 12.5.2015
Celkový čas: 54:25
Vydavatel: ThinkSay Records
Hlavně seriálový herec David Duchovny proslul svou rolí až fanatického hledače pravdy v mysteriózním kultovním sci-fi seriálu "Akta X", který asi netřeba blíže představovat. Ze škatulky herce spojeného pouze s jednou rolí se Duchovnymu podařilo dostat o několik let později po jeho skončení. V roce 2007 začal natáčet další, dnes již rovněž kultovní seriál "Californication". V něm si zahrál bohémského spisovatele Hanka Moodyho, který přitahoval ženy a problémy. Seriál sice skončil, ale něco si z něj charismatický herec přece jen odnesl. Lásku k rock'n'rollu. Tu se rozhodl zhmotnit prostřednictvím debutového, veskrze pohodového alba "Hell Or Highwater".

Než tedy začne televizním obrazovkám vládnout nový Mulder či seriál "Aquarius" (v něm bude Duchovny lovit Charlese Mansona), rozhodl se vysokoškolsky vzdělaný herec nakouknout i do hudebního průmyslu. Debut "Hell Or Highwater" není žádná manýra hollywoodské hvězdičky, která se rozhodla, že je vlastně skvělým zpěvákem, ale velmi příjemné, upřímné a nenásilné folk-rockové, dalo by se říci až bobdylenovské album.

Z nahrávky je cítit, že si žádné vysoké cíle neklade. Nežene se do mainstreamu, nenajdete tu plejádu slavných hostů (a že by se v hercově okolí jistě našla) ani ji nedoprovází velkolepé promo. Duchovny se zkrátka naučil hrát na kytaru a po rozvodu se rozhodl napsat několik jednoduchých, ale kupodivu velmi chytlavých a srozumitelných songů s více než solidním feelingem. Z alba není cítit žádná póza, interpret se posluchače nesnaží přesvědčit pomocí digitálních úprav, že je vlastně fenomenálním zpěvákem či muzikantem. Duchovnyho hlas je sice charismatický, ale nemá zrovna kdovíjaký rozsah ani si s ním příliš v písních nehraje. Na druhou stranu působí debut civilněji a pro fanoušky herce i pro příznivce typického amerického středněproudého rocku s prvky folku a country jde o počin hodný pozornosti.

Nejlepší momenty nabízí deska hned na začátku. Od úvodní "Let It Rain" až po "The Rain Song" jsou jednotlivé skladby melodicky silné a zajímavé. Vůbec nejkrásnější moment obstarává titulní "Hell Or Highwater" či krásná kytara v "The Things". Druhá polovina již mírně strádá na rozmanitosti a nápaditosti. Celkový dobrý dojem však ještě zvedá úplně poslední, téměř sedmiminutová působivá píseň "Positively Madison Avenue".

Herců a hereček, kteří se rozhodli dokázat, že jsou i výbornými hudebníky, je mnoho. Zmiňme třeba komika Steva Martina, akčního veterána Stevena Seagala, Scarlett Johansson či Juliette Lewis. Duchovny se do téhle party zařadil s velmi povedeným počinem. Těžko se mu dostane větší pozornosti, stěží bude sbírat hudební ceny a prodejní tržby se asi také nezastaví na fantastických číslech. Ale proto to David Duchovny nedělal. Chtěl natočit dobré album a to se mu povedlo. Nic víc, nic míň.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY