shop.musicserver.cz
Etherwood, Roxy, Praha, 15.5.2015

"Do tance, mládeži!" diktovali v Roxy studenti d'n'b medicíny v čele s Etherwoodem

Vydáno: 17.05.2015 22:53 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: benbeechphoto.com

V roce 2013 sesbíral snad všechna možná ocenění za drum'n'bassového nováčka roku. Od té doby je Etherwood v kurzu. V pátek večer ale kromě něj v pražském klubu Roxy vystupovaly i další talenty. A jak BOP, tak Keeno stojí za zapamatování. Více už v reportáži.

Live: Etherwood

místo: Roxy, Praha
datum: 15. května 2015
support: Mullet, BOP, Keeno, Anile

Fotografie jsou pouze ilustrační.

London Elektricity
© Redbubble.com
Když Tony Colman alias London Elektricity spolu s Chrisem Gossem v roce 1996 založili nezávislý label Hospital Records, nejspíš ani netušili, že jim pod rukama vzniká vydavatelství, které nenávratně změní drum'n'bassovou scénu. Z Hospital Records se během uplynulých devatenácti let stala vyhlášená značka stojící za úspěchy takových jmen jako High Contrast, Camo & Krooked, Metrik, Fred V & Grafix nebo Logistics. Stále stejné umělce ale nelze točit donekonečna, a tak pod záštitou Hospitalu vznikl experimentálnější label Med School. Ten v současnosti vychovává d'n'b talenty a připravuje jim půdu do doby, než se z nich stanou festivaloví headlineři zítřka. A právě výkvět z těchto mladých a neklidných zavítal v pátek večer do pražského klubu Roxy.

Úvodní vystoupení britského DJe skrývajícího se za pseudonymem Mullet začínalo chvíli po desáté večerní, ani o hodinu později byste ale na parketu klubu nenašli více jak hrstku postávajících. Nezáživný a spíš uspávající set zkrátka nepřinášel nic zaznamenáníhodného, a tak není divu, že desítky návštěvníků zkoumaly spíše nabídky místních barů.

Etherwood
© partyflock.nl
To následující BOP už byl o něčem jiném. Podstatně pestřejšímu a vyváženějšímu setu nebylo mnoho co vytknout. BOP díky rychlejšímu BPM a častějšímu zapojení stroboskopů vylákal od barů první fanoušky a člověk se až nestačil divit, jak snadno a plynule přecházel z tvrdých elektronických beatů přes osmibitové zvuky až do zádumčivějších poloh a zase zpátky. Velmi sympatické překvapení.

Papírově nejsilnějším jménem ale byl Etherwood. Na londýnského hudebního producenta, který podle svých vlastních slov "miluje stromy, kešu oříšky a Budhu" už byl klub velmi slušně zaplněn. I jeho set patřil mezi ty rozmanitější, v tomto případě to ale bylo spíše na škodu.

Etherwood je znám pro svůj zasněný, atmosférický styl, do nějž si často nahrává své vlastní vokální party, a kdo se do Roxy těšil na jeho pojetí liquid drum'n'bassu, mohl se během dvouhodinového setu místy cítit trošku rozladěně. Umělec, který vyrostl na rocku a heavy metalu, totiž ve svém vystoupení střídal žánry jako na běžícím páse - breakbeat, 2-step a řada dalších, spíše oldschoolovějších a alternativnějších odnoží d'n'b způsobily, že skladby z jeho předloňského (a velmi vydařeného) eponymního debutu byly v konečném důsledku spíše minoritního rázu.

Etherwood
© Mixcloud.com
O to více bylo znát, že kdykoliv některá z nich zazněla, publikum, jež bylo nezřídka oblečené do doktorských plášťů a roušek, propuklo v nezřízený jásot. Kousky jako "Begin By Letting Go", "Souvenir", "Hold Your Breath" nebo "Falling Out Of Consciousness" si zkrátka není těžké oblíbit. I kvůli nim je ale trošku škoda, že hostující MC Ruthless měl v průběhu celého setu problém aspoň na chvíli přestat mlít pantem a nenechal krystalickou čistotu předtočených vokálů naplno vyznít.

Ke konci setu naštěstí většina výtek padla. Nejen Etherwoodovy vlastní hity, ale i zremixované "Praise You" Fatboye Slima a "Aurora" špičkových Camo & Krooked způsobily, že závěr koncertu patřil k nejpříjemnějším okamžikům večera. Nádherné klavírní party, na producentově albu tak hojně zastoupeny, se konečně dostaly do popředí a spolu táhlými melodiemi dokázaly navodit tu správnou náladu, kdy stačilo jen zavřít oči a nechat se unášet hudbou.

Etherwood
© Twitter.com
To naštěstí pochopil i Keeno, který Etherwooda na pódiu o půl čtvrté vystřídal a plynule navázal velmi podobnou sadou tracků nejen ze svých nadprůměrných EP "Nocturne" a "Preludes". Stejně jako předtím BOP, i on si zaslouží nálepku producenta, kterého se vyplatí sledovat. A že je v jeho případě o co stát, potvrdili i fanoušci, kteří se na rozdíl od nedávného vystoupení High Contrasta a spol. z Roxy nevytráceli hned poté, co odehrála hlavní hvězda. Právě naopak - velká řada z nich zůstávala na parketu i nadále, mnohdy až do brzkých ranních hodin, kdy už ve vyhřátém klubu, v němž někdo zapomněl zapnout na stropě zavěšené větráky, úřadoval Anile.

Možná to všechno dohromady nebylo tak strhující jako už zmíněná prvoligová show s High Contrastem, ale Med school v Dlouhé ulici byla primárně showcaseová akce, která měla příznivcům drum'n'bassu ukázat nová jména na scéně a případně si je zaháčkovat do budoucna. A jako taková zafungovala skvěle.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
Jaroslav Rudiš & U-Bahn - Gagarin Pop 8/10
Video: Jaroslav Rudiš & U-Bahn zvou v klipu "Gagarin Pop" na procházku opuštěným Berlínem Jakkoliv spisovatel Jaroslav Rudiš působí, co se hudební sféry týče, nejvýrazněji v Kafka Bandu, už před dvaadvaceti lety natočil pod hlavičkou formace U-Bahn trojici skladeb, které dotvářely svět jeho knižního debutu "Nebe pod... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na Grammy nominovaný High Contrast se vrací do Roxy (31.01.2020 09:57)
- Etherwood se vrací do Roxy s Med School showcase (17.06.2019 11:11)
- High Contrast je prvním headlinerem šestadvacátých narozenin Roxy (04.07.2018 08:03)
- High Contrast přiveze do Roxy nové album "Night Gallery" (13.11.2017 15:33)
- Miláčci drum'n'bassového publika Camo & Krooked se vrací do Roxy (29.08.2017 16:52)
- Recenze: Další spanilá jízda napříč minulými dekádami i současnou britskou scénou (24.02.2017 13:00)
- Label Med School se vrací se svou showcase do Roxy (31.01.2017 13:58)
- High Contrast mění label a vrací se do Roxy (17.09.2016 18:38)
- Naživo: Med School oslavil deset let existence v Roxy (16.04.2016 17:09)
- Naživo: Camo & Krooked předvedli na Hospitality omamný set (22.11.2015 13:55)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Taylor Swift Rush Dua Lipa Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher Linkin Park 2H+
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu