Wiz Khalifa a Charlie Puth zatřásli britským žebříčkem, Paul Simon vítězí po pětadvaceti letech

19.04.2015 22:44 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Britské hitparády hlásí tento týden velké změny v obou hlavních žebříčcích: silou tajfunu vletěli na první příčku singlů Wiz Khalifa a Charlie Puth, zapsali si nejvyšší týdenní bodový součet roku i nový streamovací rekord. Paul Simon zase díky nové výběrovce ovládl pořadí alb po dlouhých dvaceti pěti letech.
Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
© facebook interpreta
SINGLY - Wiz Khalifa a Charlie Puth způsobili tento týden na čele britského singlového žebříčku doslova zemětřesení: podobně jako v USA, kde se singl k filmu "Rychle a zběsile 7" rovněž aktuálně hřeje na zlatě, bleskově vyletěl nahoru a z minulé dvaadvacítky se vyšplhal rovnou na vrchol. Hit "See You Again" získal 193 tisíce hitparádových bodů, čímž dosáhl na dosavadní nejvyšší týdenní sumu roku. Předchozí maximum Ellie Goulding překonal o 21 tisíc bodů.

Ještě výrazněji se ale song, který je rovněž poctou předloni tragicky zesnulému herci Paulu Walkerovi, prosadil ve streamech: tam nastavil nový týdenní rekord, a to ne ledajaký. Zatímco Mark Ronson a Bruno Mars i Ellie Goulding začátkem roku většinou maximum navyšovali pozvolna, obvykle se jednalo o vylepšení v řádech desítek tisíc přehrání, americká dvojka únorový historický zápis "Love Me Like You Do" ve výši 2,58 milionu streamů doslova smetla. O víc než milion vyšší číslo 3,68 milionu možná vydrží jako britský rekord dlouho.

K úspěchu "See You Again" ještě doplňme, že Wiz Khalifa si díky němu připisuje druhý kariérní #1 hit na ostrovech, ale první s vlastním singlem. V "Payphone" Maroon 5 totiž jen hostoval, zatímco jeho nejznámější skladba "Black And Yellow" byla před pěti lety nejlépe pátá. Charlie Puth, třiadvacetiletý zpěvák z New Jersey, slaví úspěch na britském trhu poprvé.

K překvapení došlo i na dvojce: Jamajčan OMI se vyšvihl o dvacet pět míst nahoru s písní "Cheerlander" a také jemu k tomu pomohl masivní příval streamů. I jím dosažených 2,63 milionu by stačilo na vylepšení výše zmíněného předchozího rekordu Goulding. Tak výrazná porce zajistí do celkového vzorce přes 26 tisíc bodů, což už je znát. Za úspěchem songu stojí hlavně německý DJ Felix Jaehn, který tři roky starý singl zremixoval.

Za třetí Jess Glynne, jejíž "Hold My Hand" padá z předtím třikrát dobyté jedničky, startuje další novinka, tentokrát dovezená ze Španělska. Opět přitom pomohl remix, když se Dr. Kucho! dočkal pomoci od nizozemského mladíka Olivera Heldense, známého díky #1 zářezu "Gecko (Overdrive)". Skladbu "Can't Stop Playing (Makes Me High)" to vyneslo na čtyřku, před páté Years & Years i šestého Nicka Jonase, kteří bodovali ještě minulý týden na medailových stupních. Na dalších pozicích první desítky už kromě stálic zaujme jen jedna píseň - na číslo deset se totiž nově dostala norsko-australská spolupráce dvojky Kygo a Conrad Sewell nazvaná "Firestone".

    Top 10 - singly:
  1. Wiz Khalifa feat. Charlie Puth - See You Again
  2. OMI - Cheerleader
  3. Jess Glynne - Hold My Hand
  4. N Dr. Kucho! & Gregor Salto feat. Ane Brun - Can't Stop Playing (Makes Me High)
  5. Years & Years - King
  6. Nick Jonas - Jealous
  7. James Bay - Hold Back The River
  8. Ed Sheeran - Bloodstream
  9. Maroon 5 - Sugar
  10. Kygo feat. Conrad Sewell - Firestone

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Paul Simon - The Ultimate Collection
© facebook interpreta
DESKY - Řadové desky Paula Simona už první místo britské hitparády nějakou dobu neatakují, ale o výběrovku je zájem. "The Ultimate Collection" zařídila americkému muzikantovi, který musel spolu se Stingem v březnu zrušit chystaný pražský koncert, první vítězství po dlouhých pětadvaceti letech. Naposledy se radoval v roce 1990 s nahrávkou "The Rhythm Of The Saints".

Jinak ale zůstala situace na čele docela statická: druhý je třetí týden v řadě James Bay, jehož "Chaos And The Calm" si prodejně vede nad očekávání dobře, třetí zůstal Ed Sheeran a čtvrtý Sam Smith. Ptáte se, kam se poděli minule kralující All Time Low? S deskou "Future Hearts" úplně opustili první desítku, klesli až na osmnáctku.

Indie rockeři z Liverpoolu The Wombats se díky třetí studiovce "Glitterbug" podruhé ocitli v albové Top 10, poprvé se jim to povedlo se čtyři roky starou "The Modern Glitch". Z Top 5 tak vyštípali The Prodigy, kteří se propadli na číslo devět.

Jediným vzestupem v Top 10 se může honosit Meghan Trainor, jejíž deska "Title" po vítězství z kraje roku na čas elitní příčky vyklidila, ale nyní se na ně vrací. Minule byla devátá, nyní už šestá. Za ní se drží Sia, tři čtvrtě roku starou "1000 Forms Of Fear" máme po nedávném prvním průniku v první desítce třetím týdnem v řadě. George Ezra osmičku drží, na desítce startuje další novinka od rockerů Halestorm.

Po dlouhých týdnech se naopak mimo prvních deset míst ocitla Taylor Swift, "1989" patří tentokrát jedenáctka. Za ní debutuje šestnáctiletý Kanaďan Shawn Mendes s "Handwritten".

    Top 10 - alba:
  1. N Paul Simon - The Ultimate Collection
  2. James Bay - Chaos And The Calm
  3. Ed Sheeran - X
  4. Sam Smith - In The Lonely Hour
  5. N The Wombats - Glitterbug
  6. Meghan Trainor - Title
  7. Sia - 1000 Forms Of Fear
  8. George Ezra - Wanted On Voyage
  9. The Prodigy - The Day Is My Enemy
  10. N Halestorm - Into The Wild Life

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY