Andělé se slétnou do Karlína. Komu přejí ceny čtenáři a koho tipujeme na vítěze?

16.04.2015 08:00 - Josef Martínek | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Málokdy měli v posledních letech Andělé tak jasného favorita jako letos: Anetě Langerové se za desku "Na Radosti" klaní kritika, posluchači i kolegové z branže. Otázkou nejspíš není, zda si z dnešního udílení odnese trofej, ale spíš kolik jich získá. Komu drží palce naši čtenáři? A koho tipujeme na vítěze my?
Do našich anket v sedmi hlavních kategoriích přišlo celkem 1 574 čtenářských hlasů a my vám za ně děkujeme. Na plné čáře u hlasujících vyhrála Aneta Langerová: přiřkli by jí všechny čtyři ceny, pokaždé navíc konkurenci utekla o parník. Měla stejný vkus i Akademie složená z necelé stovky hlav? To bude jasné dnes večer po slavnostním ceremoniálu v pražském Hudebním divadle Karlín, který v přímém přenosu uvede druhý kanál České televize. Tipovat vítěze ale můžeme už teď.

Album roku


Nominace

Aneta Langerová - Na Radosti (recenze na musicserveru: 9/10)
Lenka Dusilová - V hodině smrti (recenze na musicserveru: 9/10)
Chinaski - Rockfield (recenze na musicserveru: 6/10)

V ostře sledované kategorii Album roku se očekává zejména souboj dvou dam - Anety Langerové a Lenky Dusilové. Vedle jejich všeobecně chválených nahrávek "Na Radosti" a "V hodině smrti" působí třetí adept, sbírka pop-rockových odrhovaček "Rockfield" Chinaski, jako outsider. Myslí si to i čtenáři musicserveru: cenu by Malátnému a spol. přiřklo jen sedm procent hlasujících. S velkou převahou (78 %) u nich vede Langerová, a protože se jedná o desku, která měla loni na tuzemský pop patrně největší dopad, na vítězství ji tipujeme také my.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Aneta Langerová - Na Radosti (78 %) 2. Lenka Dusilová - V hodině smrti (15 %) 3. Chinaski - Rockfield (7 %)
Kdo asi vyhraje: Aneta Langerová - Na Radosti

Zpěvačka roku


Nominace

Aneta Langerová - Na Radosti (recenze na musicserveru: 9/10))
Lenka Dusilová - V hodině smrti (recenze na musicserveru: 9/10)
Ewa Farna - Leporelo (recenze na musicserveru: 5/10)

Souboj Langerové a Dusilové podruhé? Historie hovoří jasně: pokud je v nominaci některá z těchto zpěvaček, většinou jsou ostatní kandidátky bez šance. V posledních deseti ročnících vyhrála Dusilenka hned čtyřikrát a Aneta třikrát. Zpěvačkou roku už byla ale i Ewa Farna, která se radovala v roce 2009. Jak ale sama v rozhovorech přiznává, letos by její vítězství bylo překvapením. Potvrzují to svými hlasy nejen naši čtenáři, jichž se pro interpretku hitu "Leporelo" vyslovilo jen 9 %, ale i my. Naopak za Langerovou stojí třiasedmdesát procent hlasujících, a protože na rozdíl od spíše alternativní Dusilové zůstává její album přístupné i pro popovější část akademie, jeví se i tady jako velká favoritka.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Aneta Langerová - Na Radosti (73 %) 2. Lenka Dusilová - V hodině smrti (18 %) 3. Ewa Farna - Leporelo (9 %)
Kdo asi vyhraje: Aneta Langerová - Na Radosti

Zpěvák roku


Nominace

Michal Hrůza - Den (recenze na musicserveru: 8/10)
Tomáš Klus - Proměnamě (recenze na musicserveru: 6/10)
Vojta Dyk - Deska (recenze na musicserveru: chybí)

Tomáš Klus i Vojta Dyk už doma Anděly za Zpěváka roku mají, třetí z nominovaných Michal Hrůza nikoliv. Tentokrát je však šance veliká: nejenže je jeho "Den" opravdu skvělá deska plná chytrých popových písniček v čele s jedním z největších hitů roku "Zakázané uvolnění", ale co si budeme povídat, ani akademici nezapřou emoce, a jistou roli tak může hrát i loňské ostravské neštěstí, po němž se zpěvák obdivuhodně rychle vrátil na pódia. Jasný favorit ale v této kategorii chybí: vždyť i Klus s Dykem zažili úspěšný rok. Přes čtyřicet procent našich čtenářů ale drží palce Hrůzovi a my se připojujeme.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Michal Hrůza - Den (43 %) 2. Vojta Dyk - Deska (30 %) 3. Tomáš Klus - Proměnamě (27 %)
Kdo asi vyhraje: Michal Hrůza - Den

Skupina roku


Nominace

Chinaski - Rockfield (recenze na musicserveru: 6/10)
Vypsaná fiXa - Krásný smutný den (recenze na musicserveru: 8/10)
Zrní - Následuj kojota (recenze na musicserveru: 8/10)

Zrní sice fandí skoro polovina hlasujících v naší anketě a i Vypsaná fiXa získala větší podporu, nic to ale nemění na skutečnosti, že favoritem mezi skupinami jsou Chinaski. Kapela zažila úspěšný koncertní rok a v éteru od rána do večera vyhrávaly velké hity jako "Hlavolam" a "Víno", které se už teď řadí mezi to nejúspěšnější, co kdy populární formace vydala. Deska "Rockfield" sice nebyla kritikou přijata tak nadšeně jako nahrávky konkurenčních skupin, vzhledem k pestrému obsazení poroty, která se kromě hudebních novinářů skládá i z obchodníků, promotérů, rádiových dramaturgů a nezávislých odborníků, ale nejspíš oslovila nejvíc akademických uší.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Zrní - Následuj kojota (49 %) 2. Vypsaná fiXa (27 %) 3. Chinaski - Rockfield (23 %)
Kdo asi vyhraje: Chinaski - Rockfield

Skladba roku


Nominace

Aneta Langerová - Tráva (recenze na musicserveru: 10/10)
Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku (recenze na musicserveru: 7/10)
Chinaski - Víno (recenze na musicserveru: 6/10))

Osmdesát čtyři procent hlasů je drtivá podpora čtenářů pro Anetinu "Trávu", obstojí ale písnička, která coby oficiální singl vyšla až před pár týdny, v konkurenci dvou velkých rádiových hitů? Bude to mít poměrně těžké, protože právě popularita v éteru byla v posledních letech pro vítěze této kategorie typická. Vždyť třeba loni vyhrála "Cesta" od Kryštof a Tomáše Kluse, v roce 2011 Neckářova "Půlnoční", rok předtím "Touch The Sun" Debbi. Velkou šanci má proto letos Xindl X, jehož "V blbým věku" nešlo přeslechnout a na rozdíl od na seriálovou zakázku vyrobeného "Vína" má i přidanou hodnotu v podobě textu, s nímž se můžou ztotožnit posluchači všech generací. Třeba si tak pro cenu půjde právě Ondřej Ládek spolu s hostující Olgou Königovou.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Aneta Langerová - Tráva (84 %) 2. Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku (13 %) 3. Chinaski - Víno (3 %)
Kdo asi vyhraje: Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku

Videoklip roku


Nominace

Aneta Langerová - Tráva (recenze na musicserveru: 10/10)
Zrní - Loďky (recenze na musicserveru: chybí)
Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku (recenze na musicserveru: 7/10)

"V blbým věku" nekandiduje jen na nejlepší písničku, ale ocitlo se i ve výběru tří nejzdařilejších klipů. Úspěch animovaného videa je ale spíš dílem popularity samotného songu, a tak hledejme favority jinde. Vřele přijat byl videoklip "Loďky" Zrní, ale bereme-li v potaz Akademii v celé její šíři, znovu platí, že Aneta Langerová bude favoritkou číslo jedna. Vizuální ztvárnění její "Trávy" má filmový nádech, sálá z něj krása šumavské přírody a podtrhuje emoční náboj písničky. Cenu by si tak Aneta i režisérka Olga Špátová určitě zasloužily. A souhlasí i čtenáři: pětasedmdesát procent je podpora jako hrom.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Aneta Langerová - Tráva (75 %) 2. Zrní - Loďky (16 %) 3. Xindl X feat. Olga Königová - V blbým věku (9 %)
Kdo asi vyhraje: Aneta Langerová - Tráva

Objev roku


Nominace

Jelen - Světlo ve tmě (recenze na musicserveru: 8/10)
Monikino Kino - Prázdniny (recenze na musicserveru: 8/10)
Voxel - All Boom! (recenze na musicserveru: 6/10)

Na závěr jsme si nechali kategorii Objev roku. Ze tří nominovaných bychom cenu přáli všem: písničkář Voxel zaznamenal od začátku své kariéry díky změně repertoáru výrazný posun vpřed, projekt Monikino Kino zase na desce "Prázdniny" nabídl chytré písničky. S velkou pravděpodobností to však bude skupina Jelen, které bude okřídlená soška z díly Jaroslava Róny říkat pane. Jejich loňský vzestup byl totiž raketový: natočili povedenou albovou prvotinu "Světlo ve tmě", jejich písničky si lidé zpívali u rádiových přijímačů i na našlapaných koncertech a ke spolupráci zlákali i samotnou Janu Kirschner. Jelenům věří i naši čtenáři, vyslovilo se jich pro ně čtyřicet šest procent.

Jak hlasovali čtenáři: 1. Jelen - Světlo ve tmě (46 %) 2. Voxel - All Boom! (27 %) 3. Monikino Kino - Prázdniny (27 %)
Kdo asi vyhraje: Jelen - Světlo ve tmě



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY