Rangers na "Zlaté kolekci" rekapitulují padesát let kariéry. Mnozí však nevědí, jestli vůbec existují

30.03.2015 18:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Zlatá kolekce u Supraphonu nekončí. Nyní se dostává poprvé ke slovu kapela. Rangers bývali hlavně v sedmdesátých a osmdesátých letech velikým fenoménem a vzhledem k jejich výročí jsou to právě oni, kteří dostali prostor na třech CD prezentovat svoji tvorbu.
6/10

Rangers - Zlatá kolekce

Skladby: CD 1: Pole s bavlnou, Zvedněte kotvy, Ta zem je tvá zem, Tulák, Oh, Shenandoah, Colorado, 900 mil, Král silnic, Kingston Town, Neplač malá, Balíček karet, Smutný psaní, Otec a syn, O.K., Tvým snům zlým, Rákosí, Nápis křídou, 500 mil, Vím, vím, Láska je věc kouzelná, Julianne, Modrý měsíc, Pojďte sem, Mám radost, Prázdné nádraží, Nos pro trable, Vina vína, O málo víc.
CD 2: Každý týden, Orchidej, Divnej sen, Alchymista, Vysočina, Jarní výlet, Kopej hrob můj, Dva na mostě, Ve svých rukou mám, Křížník Bismarck, Poutník s kytarou, Kouzelník, Romance 16. léta, Láska končí, Jestli se chceš stát mou ženou, Jarní láska, Krajina oblých kopců, Blues pátého koutu pokoje, Trpasličí svatba, Nedávno byl jsem školák, Inženýrská, Oči tvé lžou nejlíp, Jirka a čert, Mám rád swing, Erb toulavého rodu.
CD 3: Slunovláska, Bílé útesy osudu, Novodobý Robinson, Big Rock Candy Mountain, Jsi mým osudem, Poplujem dál, Neotálej, Svítá, Dostavník, Dej, Bože můj, Mississippi, Ví to každej, ví, Když náš dědek pálí whisky, Náklaďák, Je ze mě tulák, Ukolébavka pro Mary Anne, Zlomená růže, Frajer Joe, Už mám jen jedinej cent, Stalo se ve městě Langtry, Už jsem si na to zvyk, Náhodou, Polosen zmoklého večera, Vždycky se ukáže ráno, Rio, Na konci milénia
Vydáno: 27.3.2015
Celkový čas: 78:35 + 76:31 + 74:49
Vydavatel: Supraphon
I na ně se nakonec dostalo. Na slávu formace Rangers už dnes padá prach. Zčásti za to může osud, který už sprovodil ze světa za tragických okolností Milana Dufka a Antonína Hájka. Dalším důvodem je nepochybně fakt, že dnes fungují hned čtyři soubory navazující na tuto partu, která ve své době chodila na svatbu trpaslíkům a promovala.

Sedmdesátá léta byla pro kapelu těmi nejzásadnějšími. Právě tehdy nazpívala největší hity "Pole s bavlnou", "Láska je věc kouzelná", "Vysočina" či "Poutník s kytarou". Gró tvorby skupiny tvořily převzaté evergreeny a tradicionály. Většina písní je zde bez bicích nástrojů, rytmus udává hlavně basa Antonína Hájka.

Jenže prostor trojalba je přece jen pro formaci, která se jinak pyšní více jak dvěma miliony prodaných nosičů, příliš velký. Nejenom kvůli stopáži písní, jež se často pohybuje jen okolo dvou minut. Tolik hitů prostě neměla, a proto se zde nachází i hodně vaty a balastu. Nepříliš velká zvuková a aranžérská variabilita tedy v jistých pasážích svádí k zívání. Na třetím CD působí jako pokropení živou vodou účast Ireny Budweiserové, bratrů Nedvědů a Roberta Křesťana. To oni jsou páteří zde umístěné tvorby z devadesátých let. Už na prvním disku pěje jeden z největších hitů "Balíček karet" Mirek Černý, který dostal na starost i sestavu písní na této kolekci. A je to jednoznačně jeden z tahounů tohoto výběru.

Graficky a formátem je výběrovka už tradičně na velmi slušné úrovni, jediný otazník vzbuzuje v bookletu umístěný abecední seznam písní na úkor průvodního slova, které mohlo představit formaci lidem, co o ní mnoho nevědí.

A takových je čím dál víc. Současné působení již zmiňovaného kvarteta navazujících seskupení totiž odkaz Rangers určitě více rozmělňuje, než je nezbytně nutné, a zdá se, že na písně, které Rangers (či kvůli zákazu názvu KSČ později Plavci) interpretovali, se brzy zapomene. A to je škoda.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY