V Divadle Archa zazní nekonvenční coververze v podání dvojice Tvrdý/Havelka

07.03.2015 10:22 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Jak jste již možná zaregistrovali, dvě výrazné postavy české hudební scény, zpěvák a kytarista Václav Havelka (Please The Trees) a producent Martin Tvrdý (známý jako rapper Bonus), daly v minulém roce vzniknout pozoruhodnému projektu "U nás v garáži", který vyústil ve vydání stejnojmenného alba. Spolupráci na něm dvojice zahájila díky nabídce podílet se na hudbě ke snímku "Listopad" režiséra Keitha Griffina, který dle scénáře Arnošta Lustiga vypráví příběh středoškoláků dospívajících v totalitním Československu na konci 80. let. Tvrdý s Havelkou přijali výzvu a originálním způsobem přetvořili písně undergroundových kapel jako Garáž, Půlnoc, Dybbuk, Psí vojáci, Michael’s Uncle nebo Soubor tradičního popu reflektující dané období.

Ve filmové hudbě byly nejprve využity samply písní skupiny Garáž, jejichž autorem je Mejla Hlavsa, a následně se dočkaly zpracování dobové skladby dalších autorů, až se nakonec zrodil samostatný projekt. Album "U Nás v garáži" vyvolalo velkou vlnu zájmu pro aktuálnost témat vybraných písní, zároveň však narazilo na nelibost a nepochopení části posluchačů, která nové pojetí původního materiálu obviňuje z necitlivosti a nedostatku respektu k jejich autorům a výpovědní hodnotě. Skladby dostaly povětšinou velice moderní zvuk a dvojice Tvrdý/Havelka na nich dala volný průchod svému svobodomyslnému tvůrčímu přístupu. Co jedněm může být trnem v oku, druzí však neváhají ocenit.

Projekt neutichl s vydáním alba. Přesunul se do klubů a koncertních sálů, kde jej mimo jiné doprovází zajímavá vizuální projekce z dílny Lunchmeat. Po křtu alba v prostorách Nové scény Národního divadla Tvrdý/Havelka vystoupí 18. března také v Divadle Archa, které si s light efekty rozumí obzvlášť dobře. Jedná se o jediný pražský koncert před festivalovou sezonou, při kterém za doprovodu kapely zazní nekonvenční coververze z alba "U nás v garáži", doplněné o nové dosud nevydané skladby a remixy. Jako speciální host se představí berlínská hudebnice Golden Diskó Ship s novinkovou deskou "Invisible Bonfire".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY