shop.musicserver.cz
Deset důvodů, proč sledovat letošní udílení Grammy

Deset důvodů, proč sledovat letošní udílení Grammy

Vydáno: 06.02.2015 08:00 v sekci Publicistika - Josef Martínek | foto: archiv Grammy

Sedmapadesátý ročník mají před sebou nejslavnější hudební ceny Grammy. Letošní vítěze budeme znát v noci z 8. na 9. února. Kdo má šanci vyhrát? Kdo s kým vystoupí? Co všechno se může stát? Sepsali jsme důvody, proč se i letos vyplatí mít ovladač po ruce. Dívat se můžete na ČT art v pondělí 9. února ve dvě ráno.

Sia a Maddie Ziegler znovu v akci


Jak se všechny Kylie, Katy, Rihanny a další spletly, když si myslely, že jim Sia bude věčně dělat služku, psát jim samé skvělé hity a pro sebe si nenechá nic. V poslední době si totiž brzy čtyřicetiletá Australanka všechnu pozornost, které se léta bránila, uzmula pro sebe. Nejdřív hitem "Chandelier" a pak i deskou "1000 Forms Of Fear", která se nám v redakci z loňských počinů líbila úplně nejvíc. Rozruch kolem ženy, která skrývá tvář a pro vizuální prezentaci využívá služeb své dvorní tanečnice Maddie Ziegler, ještě posilují skvělá živá vystoupení, která vždy překvapí nějakou zajímavou choreografií. Podívejte se, jak to nedávno děvčata rozbalila v show Ellen DeGeneres s aktuálním hitem "Elastic Heart".

Spása pro Madonnu?


V prosinci jsme sice psali, že Madonnu nejspíš spasí už jen stroj času, třeba jsme se ale spletli a postačí k tomu vystoupení na Grammy. (Ex?)královna popu totiž naživo předvede singl "Living For Love" ze své nové desky "Rebel Heart", která sice vyjde až v březnu, díky hackerům už je ale v plném rozsahu na internetu. Písnička zatím v hitparádách moc neboduje - do první desítky se dostala jen v několika menších zemích. Fanoušci ale spoléhají krom živého provedení i na klip a také na to, že skladba bude do rádií oficiálně teprve nasazena. Tak se na ten zázrak těšme.

Beyoncé


Beyoncé. Už jen její jméno slouží jako zaručená reklama na cokoliv. Z Beyoncé jsou totiž paf všichni, vždycky a všude. A je úplně jedno, jestli zrovna v nablýskané róbě oslňuje na pódiu, nebo si skotačí po bytě v domácím oblečení jako v klipu níže. I kdyby na slavnostním ceremoniálu nevystoupila (jakože vystoupí ve společném čísle s Commonem a Johnem Legendem), stejně by se po Grammy mluvilo jen o ní, protože každého zajímá, co bude mít Beyoncé na sobě a zda jí to zase bude slušet ze všech nejvíc. Že má také pár nominací (včetně té na Album roku), je už jen bonbónek navíc.

V jaké formě jsou Katy Perry a Ed Sheeran před pražskými koncerty?


Únorovému koncertnímu programu v Česku vládnou hlavně dvě jména - Katy Perry a Ed Sheeran. Dvě velké hvězdy současného popu se shodou okolností těsně před pražskou zastávkou ukážou i na Grammy, kde budou nejen usilovat o gramofónky, ale i zpívat. Perry, která před pár dny předvedla velkolepou show na Super Bowlu, zapěje baladu "By The Grace Of God" a Ed Sheeran se na pódiu objeví spolu s rockery Electric Light Orchestra, známými také pod zkratkou ELO. O zajímavou pozvánku na Sheerana v Tipsport aréně (12. února) a Perry v O2 areně (23. února) je tedy postaráno.

Dostane Katy Perry konečně Grammy?


Třináct nominací, ale ani jedna cena - to je důvod, proč se Katy Perry věnujeme ještě v jednom bodě. Kalifornská zpěvačka totiž Grammy ve své sbírce dosud nemá, což by mohl právě letošní ročník změnit. Katy v minulosti neproměnila nominace za skladby "I Kissed A Girl", "Hot N' Cold", "California Gurls", "Firework" nebo "Roar" ani příležitost s albem "Teenage Dream". Letos ji porota do pětičlenného výběru zařadila ve dvou kategoriích. Uvidíme tedy, zda hit "Dark Horse" nebo deska "Prism" tuto nepříznivou bilanci smažou.

FourFiveSeconds


To bylo překvapení, když Rihanna místo očekávané přímočaré hitovky typu "We Found Love" nebo "Diamonds" vydala jako první ochutnávku ze své chystané nové desky akusticky laděnou písničku "FourFiveSeconds", ve které hostují Kanye West a Paul McCartney. Zatímco song znamená příjemnou změnu a po počátečním šoku ho po pěti přehráních z hlavy nevyženete, tento týden uvedený klip zůstane divný, i kdybyste ho sledovali stokrát. Hlavní protagonisté se v něm oblékli do džínoviny a afektovaná gesta, která předvádějí, působí jako parodie. Je tak možné, že vystoupení tohoto ne zrovna synchronizovaného tria bude nejzábavnější položkou celého večera. Nikdo totiž netuší, jak dopadne.

Tony Bennett, Lady Gaga a jazz. Zase


Mysleli jste si, že jazzu v podání Lady Gaga a Tonyho Bennetta už bylo víc než dost? Pak vězte, že společné vystoupení dvojice, kterou od sebe dělí šedesát let, nebude chybět ani na letošních Grammy. Koneckonců není se čemu divit - vždyť jejich deska "Cheek To Cheek" bojuje o triumf v kategorii Nejlepší tradiční popové album. A to mají před sebou Gaga a Bennett ještě společné turné. Zpěvačka se ale už přece jen začíná znovu zajímat i o znovunastartování své vlastní sólové dráhy a chystá nový materiál, u jehož natáčení se střídají různí hvězdní spolupracovníci. Třeba už tedy za rok zazpívá i něco nového.

Nevšední kombinace


Grammy každoročně nabízí i několik překvapivých spojení, kdy se v jednom čísle představí interpreti různých generací nebo žánrů. Vzpomínáte, jak to loni rozjeli indie rockeři Imagine Dragons spolu s hiphoperem Kendrickem Lamarem? Nebo jak se Madonna připojila k duu Macklemore & Ryan Lewis a během jejich vystoupení se "Same Love" byly oddány desítky párů? Ani letos diváci nepřijdou o zajímavé kombinace. Třeba objev posledních měsíců, irský písničkář Hozier, vystoupí po boku zralé stálice Annie Lennox, jednoho z favoritů večera Sama Smitha doprovodí Mary J. Blige, Tomu Jonesovi bude asistovat Jessie J a k Beckovi se připojí Chris Martin z Coldplay.

Neočekávané momenty


Uspořádat několikahodinovou show typu předávání Grammy, to chce pořádně pevné nervy. A i když je všechno do posledního detailu promyšlené a naplánované, většinou se stejně stane něco neočekávaného, co pak všechno připravené přebije. Vzpomeňte třeba na konkurenční ceny MTV, kde si občas Kanye West pustí pusu na špacír, Lady Gaga dorazí v kostýmu z hovězího a Miley Cyrus za sebe nechá mluvit bezdomovce, nebo naše Slavíky, kde se za řečnickým pultem ukázal kouzelník Žito. A co teprve loňské oscarové selfíčko Ellen DeGeneres, které nakonec vzbudilo větší pozornost než výsledky. Grammy možná v posledních letech žádný takto výrazný moment nezažily, třeba ho ale přinese letošek.

Kdo to vlastně celé vyhraje?


Poslední - a ten nejdůležitější - bod našeho přehledu důvodu obstarávají samotné výsledky. Během několika hodin se totiž dozvíte, kdo byl za uplynulý rok nejlepší hned ve třiaosmdesáti kategoriích. V televizi sice neuvidíte všechny vítěze, o to nejdůležitější však kamery diváka neochudí. Letos mají po šesti nominacích Sam Smith, Pharrell Williams a Beyoncé, která je považována za favoritku klání o Album roku. V něm jí konkurují oba zmínění pánové se svými počiny "In The Lonely Hour" a "G.I.R.L.", Beck s deskou "Morning Phase" a Ed Sheeran s prodejně veleúspěšnou nahrávkou "X".


NÁZORY
  • Budu koukat, těším se na Madonnu. ;) Její nov (Tom, 06.02.2015 09:08) Reagovat

    Budu koukat, těším se na Madonnu. ;) Její nový videoklip super, moc mě zaujal. ;)
    LFL šplhá vzhůru i v tuzemské hitparádě.

    Btw. Kde je recenze musicserveru na nejhorší video roku vyhaslé královny popu? :D :D
    Čekal jsem, že s tím přispěcháte už včera. :D



    • Re: Budu koukat, těším se na Madonnu. ;) Její nov (Daniel, 06.02.2015 15:10) Reagovat

      Její nový videoklip teda nic moc... a jak rád bych napasal, že se povedl, dost nuda, tedy na Madonnu. Ovšem balafy na novém albu jsou skvělé. Vyházel bych půlku songů a pak by to bylo za mě klidně na 9/10. Takhle bohužel tak 6/10,..

      • Re: Budu koukat, těším se na Madonnu. ;) Její nov (Jan, 06.02.2015 15:43) Reagovat

        Vyházet půlku songů? To je pěkně blbej nápad :) Vždyť to album je konečně dost vyvážené a nemá vyloženě slabý chvilky. Uznávám, takový 2-3 songy ano, ale z 25 je to hodně malý číslo.

  • Na letošní udílení cen Grammy se moc těším!... (1, 06.02.2015 10:41) Reagovat

    Na letošní udílení cen Grammy se moc těším! Vypadá to na skvělou podívanou, u čeho víc se můžou hudební fanoušci pobavit než u hudebních cen? ;)



    • Re: Na letošní udílení cen Grammy se moc těším!... (bulsara, 06.02.2015 11:27) Reagovat

      hehe, tak to tvoj "hudobný obzor" je echt obmedzený :-) ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Koncerty Eda Sheerana slibují pestrý doprovodný program s Benem Cristovao, Pokáčem nebo Thomem Artwayem (11.05.2024 18:12)
- Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow (08.05.2024 13:00)
- Sia uvádí nové album duetem s Paris Hilton (23.04.2024 17:23)
- Audio: "I Forgive You". Sia láká na novou desku zatím nejsilnějším singlem z ní (14.04.2024 12:07)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Video: Imagine Dragons už jsou asi jen tři. Novou éru otevírají singlem "Eyes Closed" (05.04.2024 16:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Sia, Kylie a ikonická paruka. Spojení australských hvězd v "Dance Alone" se dočkalo klipu (18.03.2024 09:13)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu