S "Turbošansónem" baví Poletíme? i tentokrát, má to ale háček - musicserver.cz">

"Za každou zatáčkou můžeš potkat knedlík s omáčkou." S "Turbošansónem" baví Poletíme? i tentokrát, má to ale háček

12.02.2015 16:00 - Ondřej Hricko | foto: SUPRAPHON

Brněnská parta Poletíme? loni vydala další album plné humorných absurdit a s tradiční sázkou na vtip a jednoduché, ale zato chytlavé melodie. Přesto se Poletíme? tentokrát ukazují i v jiném, mírně odlišném světle. Snad poprvé se prezentují i s vážnější tváří. A je to bohužel spíš na škodu.
5/10

Poletíme? - Turbošansón

Skladby: Hadi, Mimochodem, Ty jsi má, Maluju, Džeksn, Pět schodů, Flašinety, Holky to umí líp, Postel, Strach, Veverka, Černá Hana, Moje poslední vůle, Běž dál
Vydáno: 12.9.2014
Celkový čas: 42:43
Vydavatel: Supraphon
Označení country-punk je v případě Poletíme? zcela na místě. Jejich hudba se, myšleno v dobrém, prezentuje jako lehce vidlácká, místy nevkusná, ale ve své podstatě jako strašně zábavná. Jejich hudební vtipy zkrátka pobaví a nejinak je tomu i na aktuální nahrávce "Turbošansón". Kromě toho se Poletíme? tentokrát chtěli ukázat i v serióznější rovině, jenže právě na těchto místech to bohužel trochu drhne.

"Turbošansón" však začíná skutečně skvěle - otevírací skladba "Hadi" patří na novince k těm nejlepším. V textu, pojednávajícím o strachu z plazů, jsou všechna slovesa v minulém čase nahrazena infinitivy. Tradičně jednoduchá pointa, ale minimálně usmívat se u toho musí snad každý. Píseň však není zrovna nová. Frontman Rudolf Brančovský ji převzal z repertoáru své dřívější kapely Veselá zubatá. Se sexuálním podtextem si zase pohrává hitová a rozjuchaná "Ty jsi má".

Nejvýrazněji však působí skladba "Flašinety", kterou lze pasovat mezi nejpovedenější kousky formace. Veseleji podané téma válečných hrdinů - veteránů má zajímavý a nadstandardně povedený text i hitové ambice:"Můj pra pra praděda vyráběl flašinety, chlapům, kteří neměli. Ruku nebo nohu, a tak stáli na rohu, první světová poslala je domů. Málem nebyli, tak klikou točili." Tenhle song sotva mine koncertní pódia.

Občas však pánové sklouznou do bahnitých vod českého buranství, a i když to umí dost možná z tuzemských kapel s největší grácií, pořád to místy není zrovna to pravé, viz refrén ve skladbě "Džeksn": "Chci bejt vožralej a na stole tancovat nahej, hej hej, jako Džeksn teplej!"

Novinka "Turbošansón" má rozhodně schopnost zlepšit posluchači náladu. Písně na ní jsou vesměs pozitivní, vše berou s lehkostí a z rutiny života si umí dělat sympatickou legraci. V tom je síla Poletíme?. Oproti minulým dvěma počinům však nemá takovou kadenci dobrých skladeb. V paměti zůstanou vlastně jen dvě až tři nejzajímavější a zbytek spadá spíš do průměru tvorby kapely. Pro fanoušky nebude deska zklamáním, ale ti, kteří nemají s Poletíme? zatím co dočinění, by měli raději sáhnout po předchozí výborné "Kroskántry".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY