Tata Bojs pokřtili vinylový singl laserem

20.12.2014 09:16 - Jaroslav Hrách | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Dvě strany A, dvě zbrusu nové skladby a dva velké koncerty, na kterých se křtil nově vydaný vinyl "Strana A" laserovým paprskem - přesně to si pro nás přichystali hanspaulští Tata Bojs krátce před Vánoci. Čtvrteční koncert v pražském Divadle Archa se vyprodal a rozhodně splnil všechna očekávání.

Live: Tata Bojs

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 18. prosince 2014
setlist: Filmařská, Homo demo, Papírovka, Vozejček, Šťastnější, Jednotka času, S ní, Světová, Antikvariát, Geometrická, Elišce, Usínací, Trilobeat, Ztraceno v překladu, Attention aux hommes!, Opakování, Pěšáci, Toreadorská otázka, Eko echo, Růžová armáda
Fotogalerie

Tata Bojs, Divadlo Archa, Praha, 18.12.2014
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Tata Bojs za dobu své existence urazili velmi dlouhou cestu. Dříve se prezentovali jako alternativní kapela, která stavěla na slovních hříčkách a experimentech, především v elektronické a taneční hudbě. Posledních pár let ovšem trochu ubrali na tempu a přibližují se víc mainstreamovým posluchačům. Dva aktuální singly "S ní" a "Antikvariát", které právě vyšly na novém vinylu "Strana A", to jasně dokazují. Stejně tak vyprodané Divadlo Archa, kam zavítalo dvanáct set fanoušků. Toho večera však byli spokojeni všichni, skupina si přichystala pestrý setlist a zahrála průřez svou diskografií. Kromě (relativně) nových skladeb se tedy dostalo i na staré fláky z jejich rané tvorby.

Role předskokana se ujala Beata Hlavenková, která před rokem vydala album "Theodoros" oceněné žánrovým Andělem. Šťastná volba to ale zrovna nebyla. I přesto, že je Beata velmi nadaná umělkyně, před Tata Bojs se její vystoupení příliš nehodilo a návštěvníci to dali výrazně najevo. Některé reakce, které se ozývaly z obecenstva, byly vskutku buranské, což u posluchačů Tata Bojs celkem zamrzí. Beata hrála převážně instrumentální skladby a na závěr se trochu rozpačitě rozloučila s klavírní coververzí "Eliška".

Tata Bojs, Divadlo Archa, Praha, 18.12.2014
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Tata Bojs svou show odstartovali zelenými lasery a po krátkém intru to rozjeli s "Filmařskou". Po celkem svižném úvodu se hbitě vrhli na samotný křest. Svůj dvouáčkový singl se rozhodli přivítat na světě vcelku netradičním způsobem, poněvadž jsou to prostě Tata Bojs a chtěli se vyhnout typickému klišé se šampaňským. Zvolili tedy dvojici laserových paprsků, se kterými se snažili protnout škvíru uprostřed vinylu. A podařilo se, vinyl byl úspěšně pokřtěn!

K nejsilnějším momentům večera patřil bezesporu song "Ztraceni v překladu", ve kterém si kapela lehce zaimprovizovala a Milan Cais celkem úspěšně teleportoval návštěvníky Archy přímo k Vítěznému oblouku. Příjemným překvapením byla také "Geometrická", což je opravdu vynikající taneční pecka z "Futuretra", jež se svým textem také koncepčně hodila k celému večeru. Abychom u "Futuretra" ještě chvíli zůstali, v závěru zazněla také "Toreadorská otázka" a nutno uznat, že naživo má doopravdy grády a šlape. K plné spokojenosti mi chyběli ještě "Oba dva", ale na píseň se už bohužel nedostalo, snad někdy příště. Tata Bojs své vystoupení zakončili tradičně v disco rytmu při "Růžové armádě". Tato skladba skutečně nikdy neomrzí.

Tata Bojs, Divadlo Archa, Praha, 18.12.2014
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Kapela byla plná energie, vychutnávala si každou minutu svého vystoupení a to samé platilo i na opačné straně, tedy v publiku. Nové skladby sice nejsou tím nejlepším, co kdy Tata Bojs vydali, ale jejich živá podoba jim ve výsledku celkem slušela. Především "S ní" i přes lehce patetický text uměla vtáhnout posluchače do zasněné atmosféry. Naproti tomu "Antikvariát" až moc stojí na hororovém videoklipu.

Čtvrteční koncert Tata Bojs byl rozhodně vydařený a nic mu nescházelo. Fanoušci si ho i po lehce rozporuplných dojmech z předskakující Beaty Hlavenkové náramně užili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY