"Glorious"! Debut Foxes je našlapaný chytrým popem

28.11.2014 11:00 - Martin Kocián | foto: facebook interpreta

Letošní rok v popu můžeme zcela bez nadsázky nazvat rokem silných debutů. Ella Henderson, George Ezra, Sam Smith... Mimořádně povedenou prvotinou je ale také "Glorious" britské interpretky Louis Rose Allen známější pod svým uměleckým jménem Foxes.
8/10

Foxes - Glorious

Skladby: Talking To Ghosts, Youth, Holding Onto Heaven, White Coats, Let Go For Tonight, Night Glo, Night Owls Early Bird, Glorious, Echo, Shaking Heads, Count The Saints
Vydáno: 12.05.2014
Celkový čas: 44:57
Vydavatel: Epic
Foxes se do většího povědomí posluchačů dostala v loňském roce, kdy hostovala v úspěšném singlu "Clarity" německého DJe Zedda, oceněném Grammy za nejlepší taneční nahrávku roku. Lepší promo pro svůj debut si teprve pětadvacetiletá hudebnice snad ani přát nemohla.

Deska se vyznačuje silným vrstvením beatů a energií nabitými melodiemi, často doplněnými sbory. Platí to pro "Night Owls Early Birds", ale i největší přítomný hit "Let Go For Tonight", který uvádí dynamické tóny klavíru, gradující společně se sborem doprovázejícím zpěvaččin silný hlas. Jedná se o radostný popový song, při jehož poslechu si přejete, aby nikdy neskončil. Jaký obrovský talent v Allen dřímá, potvrzuje ve třetím singlu "Holding Onto Heaven", který patří k základním kamenům alba. Od počáteční zvonkohry podkreslené křehkými vokály až po chorály připomínající Florence Welch.

Nahrávka má dvě stěžejní témata. Prvním z nich je láska. Rovnou v úvodní "Talking To Ghosts" se Foxes v čistém zármutku snaží vyrovnat s odchodem svého milence mocnými bubny v pozadí, to vše umocňuje východní melodie. Temný pohled na lásku představuje skladba Echo", která je o něco tvrdší než ostatní. Závěrečnou "Count The Saints" lze označit doslova za melodrama, jež stoupá do nebeských výšin, až nakonec spadne na hořkosladké dno. Druhým tématem je mládí, které se prolíná celou deskou. Příkladem budiž "Shaking Heads", silně inspirována léty osmdesátými, nebo příznačná "Youth". Tu jsme mohli slyšet už v roce 2011, ale jako první singl vplula do rádiového éteru teprve v září minulého roku. Tento electro-popový track je nostalgickou dráhou toužící po stálém mládí a všem s ním spojené.

Foxes na albu také experimentuje s popem temnější barvy. Dočkáme se jej například ve skladbě nesoucí metaforický název "White Coats". Ta se snaží najít odpověď na otázku, zda je láska opravdu lék, nebo spíš důvod k nemoci. Skalní fanoušci Foxes však "Bílé pláště" znají již z let předchozích, kdy se objevily na jejím EP "Warrior" z roku 2012.

Že dokáže Foxes i zpomalit, dokazuje v baladě "Night Glo", ve které až nápadně připomíná svou slavnější kolegyni Marinu And The Diamonds, jíž v roce 2012 předskakovala na jejím turné. Zpočátku příjemná ukolébavka, na kterou však musí mít posluchač náladu - jinak se totiž mění v táhnoucí se nudu.

Deluxe edice

Pokud jste ochotni investovat do deluxe edice, nebudete litovat. Nachází se na ní pět opravdových skvostů. Ať už je to live verze kritikou oceněné "Clarity", "Beauty Queen", která patří k tomu nejlepšímu ve zpěvaččině repertoáru, nebo strašidelná ukolébavka "Home", připomínající skladby od Susanne Sundfør.

Tahle lištička natočila sakra slušný debut. Je důkazem toho, že pop může znít jinak, alternativně, ale přesto si zachovat rádiový potenciál. Bude hodně zajímavé sledovat, jakým směrem se Foxes vydá příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY