Son Lux uchvátil MeetFactory svou fantastickou show

06.11.2014 10:36 - Jaroslav Hrách | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Úterní večer v pražském klubu MeetFactory patřil hudebníkovi Ryanu Lottovi, který si nechává říkat Son Lux. Jeho vystoupení bylo příjemným překvapením a nemělo žádnou chybu, hrálo si s intimitou, avšak nepostrádalo spád. Rozhodně se jednalo o jeden z nejlepších koncertů roku.

Live: Son Lux

support: Cloud Boat (UK)
místo: MeetFactory, Praha
datum: 4. listopadu 2014
Fotogalerie

Son Lux, Meetfactory, Praha, 4.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Mladý hudebník Son Lux dělá velmi dobrou hudbu. Těžko se zařazuje do nějaké škatulky, nejvíce mu však sluší zasněná, skoro až melancholická elektronická hudba. Mezi jeho nejúspěšnější hity patří především "Lost It To Trying" a "Easy". Druhá jmenovaná skladba se dočkala nové verze pod názvem "Easy (Switch Screens)", kterou zpívá Novozélanďanka Lorde. Ta s ním sice do Prahy nepřijela, ale Ryan Lott se obešel i bez ní. V MeetFactory předvedl neskutečnou show a postaral se o naprosto senzační hudební zážitek. Ať ale nepředbíhám, nejprve nám v prostorech staré továrny zahrála indiepopová trojice Cloud Boat.

Britští hoši znějí na svých deskách trochu táhle, což má sice zpočátku své kouzlo, ale po chvíli se jednotlivé skladby začnou slévat dohromady. Proto bylo otázkou, jak se s tím poperou naživo. No, není důvod vás dlouho napínat: jednalo se spíš o mírné zklamání. Cloud Boat ze začátku zvolili vcelku umírající tempo a nudili. Po asi deseti minutách se trochu rozjeli se skladbou "Hideaway", následovalo pár silných momentů (především při závěrečné gradaci některých kousků), ale přesto tam něco chybělo. Možná by se na jejich vystoupení dívalo lépe, kdyby měli v kapele navíc ještě bubeníka.

Son Lux, Meetfactory, Praha, 4.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Son Lux, to už bylo jiný kafe. Na pódium přišel v doprovodu kytaristy a bubeníka. Evidentně si umí dobře vybrat, protože hudebním výkonům, jaké během koncertu muzikanti předváděli, nebylo co vytknout. Sám se pak postavil za klávesy a počítač.

Koncert odstartoval klidnou skladbou "Alternate World". Zmenšený prostor MeetFactory v tomto okamžiku začal dávat větší smysl. Zasněná melodie a Ryanův pronikavý vokál vytvořily perfektní intimní atmosféru. Son Lux si návštěvníky získal už v samém začátku. Pokud někdo stále váhal, spolehlivě podlehl při následující hitovce "Easy". To byla teprve pastva pro uši! Vrcholem všeho bylo šílené kytarové sólíčko v závěru, ze kterého běhal mráz po zádech. Kytarista si nevydechl ani u následující pecky "Claws" z desky "We Are Rising", která je po hudební stránce opravdu promyšlená a tak trochu víc experimentální.

Son Lux, Meetfactory, Praha, 4.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Skvělé bylo, že všechny skladby zněly naživo úplně jinak než na desce. Měly výrazně delší stopáž a určité pasáže vyšperkované k naprosté dokonalosti. Son Lux si dal záležet opravdu na každém detailu. On sám předváděl skvělé kousky, a to nejen při hraní na klávesy, ale také při velmi procítěném zpěvu.

V samotném závěru se Ryanovi podařilo roztleskat a rozezpívat celý klub písní "All The Right Thing" s textem "It's not your fault / No, it doesn't have to be," což byl snad nejsilnější moment celého večera. Zdatně mu sekundoval singl "Lost It To Trying", který zazněl už předtím a byl opět pojat úplně jinak, než jak ho známe na desce. Nejeden divák si v tu chvíli přál, aby večer nikdy neskončil.

Zkrátka a dobře, úterní vystoupení Ryana Lotta nabídlo všechno, co mohlo, a zdatně aspiruje na jeden z koncertů letošního roku. Ten, kdo tam byl, bude jistě souhlasit, kdo si ho nechal ujít, může jedině litovat.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY