shop.musicserver.cz
Superfood - Don't Say That

Debut "Don't Say That" Superfood je čirý 90's britpop. Ale neříkejte to!

Vydáno: 10.11.2014 09:55 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

B-Town - tenhle pojem si zapamatujte. Označuje kapely kolem britského Birminghamu, a i když je to prý celé stejný vtip, jako byl svého času nu-rave, indie svět momentálně zaplavuje velice pozoruhodnými kousky. Za družstvo kytar se aktuálně hlásí čtveřice Superfood. A je to super!

8/10

Superfood - Don't Say That

Vydáno: 03.11.2014
Celkový čas: 38:00

Skladby: Lily For Your Pad To Rest On, You Can Believe, Superfood, TV, Pallasades, Mood Bomb, I, It's Good To See You, Don't Say That, II, Melting, Right On Satellite, Like A Daisy

Vydavatel: Infectious Music

Britská kytarová scéna zažívá v posledních letech malou obrodu... Zanechme těch řečí raději hned v úvodu. Jak se může znovu rodit něco, co je tu pořád? Tradice ostrovních kytarovek je ve skutečnosti pevná konstanta a to, že je občas méně viditelná na úkor jiných hudebních vln, neznamená, že zmizela. V poslední době můžeme sledovat tedy pouze zvýšený příval mladých vlajkonošů, kteří se k jejímu pluku oddaně hlásí a krví podepisují slib věrnosti. Peace, Palma Violets, Childhood nebo například Wolf Alice - ti všichni dělají svým praotcům čest a stvrzují nesmrtelnost anglického rock'n'rollu.

Uprostřed této nezávislé omladiny můžeme vypozorovat jeden úkaz. Malou scénu ve scéně, seskupenou kolem Birminghamu, druhého největšího města Velké Británie. O novém Madchesteru je ještě brzy mluvit, nicméně i pro ni už našli novináři vhodné přízvisko a sdružují ji pod označením B-Town. Jejími vůdčími hlasy jsou Peace, indiepopaři Swim Deep a Jaws a nejnovější přírůstek, benjamínci Superfood.

Výraz benjamínci se vztahuje pouze k věku formace, který stěží dosahuje dvou let. Nová děcka ve městě to ale úplně tak nejsou. Třiadvacetiletý frontman Dom Ganderton se z minulosti může pyšnit produkováním raných nahrávek výše uvedených kolegů. Být v pozadí zatímco kamarádi se i díky vaší pomoci stávají novými miláčky (nejenom) NME ale docela zamrzí. Zvlášť když jste mladí a máte v sobě tu schopnost. Po nějaké době tedy uznal, že by bylo velmi logickým řešením mít i své vlastní bratrstvo neohrožených. Přes večírkové známosti se spojil s další trojkou hrajících a nový projekt byl bez velkých komplikací na světě. Podobně lehce se ho rozhodl i pojmenovat - Superfood.

Už tady nacházíme první paralelu ke služebně starším Peace. Při poslechu prvních studiových pokusů, které vznikly a do přízně posluchačů se vetřely neuvěřitelně rychle, se nabízí hned druhá podobnost. Zatímco Peace na debutu "In Love" zněli jako recyklát toho nejlepšího, co nám kdy rocková Británie do světa vyvezla, Superfood zase jako britpopová kapela, která byla kolem dvaceti let uložená v kryogenním spánku a konečně ji probudili. Celou svěží a úplně zapomenutou v devadesátých letech. A to včetně vizáže nebo třeba podoby oficiální webové stránky. Vždyť i ten název je naprostá 90's věc! (A bez obtíží připomíná Supergrass, což už, jak zpětně Ganderton přiznává, chyba a podcenění důležitého momentu vzniku titulu opravdu byla.)

Plnohodnotný debut "Don't Say That" všechny charakteristiky navozené již vypuštěnými songy a EP "Mam" jenom potvrzuje. A klidně to i k nelibosti členů napíšu! Název prvotiny jistě nebude náhodný a dokážu si představit, že se muzikantům otevírá kudla v kapse pokaždé, když se jich někdo zeptá, zda byl britpop při skládání materiálu jejich předobrazem, nebo je srovnává s Blur. Když ale někdo hraje britpop a skutečně zní jako Blur, opravdu není na místě se divit, i když věčně ty samé dotazy při rozhovorech samozřejmě musí být nervydrásající. Spousta publicistů to přitom nejspíš nemyslí nijak jízlivě a doopravdy by jim neměla za zlé, kdyby na plnou hubu prohlásili: "Ano, tyhle roky nás definovali, a ano, chceme se jim naší hudbou hodně přiblížit." Protože pokud nejsou nic než pouhý plagiát, tak potom takový, který se kvalitativně úplně vyrovnává svým vzorům.

Na klasických albech, jež vymezila mantinely britpopu, bývá v tracklistu obvykle schováno několik jasných adeptů na absolvování kurzu "Průvodce pro napsání dokonalého indie hitu". "Don't Say That" není výjimkou. "TV", zpověď dítěte televizní kultury poslední dekády minulého století, které už není schopné snít ani spát bez zapnutého přijímače v pozadí, stojí v popředí celé desky. Žádné komplikované informační ani zvukové sdělení, snadno zapamatovatelné melodie, trefný refrén - to je cesta k úspěchu, po níž se kapela na prvotině rozhodla kráčet.

Skvěle vizuálně ztvárněná instantní nineties bomba "Mood Bomb" snad byla stvořena podle těch nejdůslednějších učebnic žánru. "Right On Satellite" by oproti tomu skvěle fungovala jako znělka "Přátel" nové generace. Nostalgie uskupení ale není smutného rázu. Vlastně to ani není nostalgie. Čtveřice se ve zvoleném žánrovém údobí pohybuje naprosto přirozeně a během poslechu by vás ani nenapadlo, že byste mohli mít čest jenom s dalším revivalovým projektem. Nesmíme ostatně podceňovat fakt, že členové se v daných letech narodili, a tudíž je mají doslova v krvi.

Dovolím si ještě jedno porovnání s Peace. Zatímco ti mají ze všeho na první pohled jenom velkou srandu, ale ve studiu a na pódiu berou své řemeslo s precizností a vážnosti ostříleného matadora, Superfood jsou opravdu jenom superkámoši z víkendové párty, kteří se do záře reflektorů dostali neskutečnou rychlostí vlastně asi jen shodou šťastných okolností, a hodlají si to proto i náležitě užít. Aspoň zatím. Jméno nakonec nemuselo být velkým šlápnutím vedle. Jako superpotraviny jsou stejně šťavnatí, plní živin a dopující okolí nakažlivou energií. A chtějí s vámi prostě nějakou chvíli pobýt a strávit superčas.

Kytary v jejich rukou ožívají a pouští se do pestrých dobrodružství, v nichž se nezaleknou třeba ani hiphopových beatů. Asi aby ještě zvýraznily svou hravou nezávislost. Poslechněte si třeba skladbu "Superfood". Muzikanti také rádi mění tempa a po sloce obvykle přichází s méně očekávaným refrénem. Tak třeba v "TV" prvně pankáčsky halekají svůj text a vzápětí se mění v rozvolněnou partu z mokré čtvrti, k níž by bylo hříchem se nepřidat. V titulní "Don't Say That" jsou nejdřív otrávení a poté vám předvádí vzletné hlasové i nástrojové kreace. Jestli ale mají něco všechny položky v tracklistu společné, pak je to jejich superlíbivost.

"Don't Say That" zní jako přesně ta pulzující a živá prvotina, kterou byste očekávali od mladé krve. Možná chvílemi naivní, ale přesvědčivá. Možná chvílemi nesourodá, ale taková je koneckonců i duše člověka ve dvaceti a více letech. S příslibem ještě větších věcí do budoucna. A ještě něco si dovolím říct: patří k tomu nejlepšími kytarovému v letošním roce.

NÁZORY
  • Cim je clovek starsi tim vice srovnava s minulosti... (Anonym, 14.11.2014 18:42) Reagovat

    Cim je clovek starsi tim vice srovnava s minulosti. Blur ok. Brit pop asi take, ale ta hudba je svezi a bylo jen plus, kdyby se neco podobneho hralo na cr radiich -i v ceskem provedeni / a neve stylu china-ski /.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 18. týden 2023
Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali... čtěte zde
Vydáno: 09.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow
Nové desky 18/2024 - od Sii přes Duu Lipu po Willow Hudebním novinkám tohoto týdne kralují ženy v čele se Siou, Duou Lipou a Willow Smith. Tuto trojici navíc doplňují ještě Kacy Hill či Tenille Arts. Dámskou úderku vyvažují jazzman Kamasi Washington, indierockoví Better Than Ezra,... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 13:00 v sekci Novinky | Nové desky
Iron & Wine - Light Verse 9/10
Recenze: Iron & Wine na "Light Verse" odlehčuje působivé příběhy humorem Dosud poslední řadové album "Beast Epic" vydal Iron & Wine před sedmi lety, dokonce ho později živě představil českému publiku. Poté následovaly společná deska "Years to Burn" s indie partičkou Calexico a EP "Weed Garden". Nyní... čtěte zde
Vydáno: 08.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass
Rozhovory: Malina Brothers - Když někdo vidí banjo, je to automaticky bluegrass Sourozenci Luboš, Pavel a Josef Malinovi a k nim Pavel Peroutka. Tato sestava tvoří bluegrassovou formaci Malina Brothers, která nedávno vydala album "V peřejích". V její diskografii jde o první nahrávku, která stojí na autorském... čtěte zde
Vydáno: 07.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Blur se loučí s fanoušky. Už zase! (07.12.2023 10:34)
- Audio: Blur překvapili fanoušky bonusovou skladbou "Sticks and Stones". Hlavní part si v ní střihl Graham Coxon (23.08.2023 12:07)
- Recenze: Porozchodové opojení. To je album "The Ballad of Darren" od Blur (31.07.2023 08:00)
- Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet (26.07.2023 19:30)
- Blur během streamu živě zahrají songy z nové desky "The Ballad of Darren" (13.07.2023 13:51)
- Video: Blur v černobílém klipu "St. Charles Square" znovu dokazují, že jednoznačně patří mezi hvězdy britpopu (06.07.2023 10:59)
- Blur jsou zpátky ve studiu! V létě vydají novou desku, venku už je první singl (19.05.2023 14:27)
- Blur se vracejí! Třicet let alba "Parklife" prý oslaví velkým koncertem (26.08.2022 12:19)
- Supergrass vydají deluxe edici eponymního alba z roku 1999 (24.08.2022 15:47)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Prince Kabát Queen Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu