Poletíme? se vyřádí s "Turbošansónem"

06.09.2014 11:25 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Sedmičlenná skupina Poletíme? přichystala další nálož svých divokých a žánrově barevných písní. Album s názvem "Turbošansón" vychází u Supraphonu 12. září.

Stylově se můžeme těšit na jejich charakteristický výbušný mix zajímavých hudebních ingrediencí, jen ještě o fous rozjetější, než tomu bývalo dříve. Naznačuje to ostatně i název "Turbošansón", který komentuje frontman Poletíme? Rudolf Brančovský takto: "Pro naši kapelu se těžko hledá stylové zařazení. Na šraml jsme málo dřevění. Na country jsme příliš punkoví. Na jazz se máme příliš rádi. Na swing jsme málo zvědaví. Hrajeme jemně a pak hned zase jako burani. Pomalu a pak rychle. Žijeme pro písničky - příběhy - šansony. A protože je šanson většinou takovej trošku ukňouranej, tak my ho potřebujeme turbo, aby nás to bavilo."

Poletíme - Turbošansón
© facebook interpreta
Novinkou kapela navazuje na předcházející alba "Kroskántry" (2012), "Skupina dobře vypadajících mužů" (2010) a "Jednoduché písničky o složitém životě" (2008). Album vzniklo v produkci Onřeje Ježka ve studiu JáMOR a čítá celkem čtrnáct skladeb. Všechny jsou - jak už je u Poletíme? zvykem - inspirovány skutečnými událostmi a lidmi a je pod nimi podepsán kapelník, zpěvák a banjista Rudolf Brančovský. Prvním singlem je skladba "Mimochodem", kterou si můžete poslechnout dole pod článkem.

Právě Brančovský je také autorem obalu nové desky. "Být výtvarníkem a zároveň hudebníkem nevnímám jako konflikt. Naopak. Je to moment, díky kterému se v hudbě i ve výtvarném umění cítím svobodněji. Jedno dává prostor druhému, zároveň se podporuje a chrání."

Brančovský se také vyjádřil k navázané spolupráci se Supraphonem. "Chtěli jsme najít někoho silného, kdo nás dostane k lidem, na které naší chlupatou rukou jednoduše nedosáhneme. Někoho, kdo by na nás dal razítko s nápisem 'Kurva dobrý, naklopit to do sebe!'. Aby si všimli i ti, co po nové hudbě nepátrají. Slibujeme si, a vlastně jsme o tom přesvědčeni, že díky spojení se Supraphonem budeme hrát pro více a více lidí a o to nám jde především."

Jak to doopravdy dopadne, se uvidí už během podzimních koncertů a společného turné s formací Děda Mládek Illegal Band. Přesné termíny budou již brzy k mání na kapelním webu i facebooku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY