Milovníci blues rocku, zpozorněte! Britští Kill It Kid natočili povedenou desku "You Owe Nothing"

11.09.2014 16:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Britské kytarovce Kill It Kid, mísící rock a grunge s blues, přibylo na konto třetí studiové album "You Owe Nothing", se kterým se rozhodla vstoupit do širšího povědomí veřejnosti. A ačkoliv první dvě desky nebyly špatné, dosud se skupině tento plán nevedl. Stojí novinka skutečně za pozornost?
7/10

Kill It Kid - You Owe Nothing

Skladby: Black It Out, High Class, Sick Case Of Loving You, Caroline, Tired Of The Way You Want To Live, Blood Stop And Run, Cheap Revival, Hurts To Be Loved By You, I'll Be The Firs, Don't It Feel Good, Tried Used Loved Abused, Law Of Love
Vydáno: 28.8.2014
Celkový čas: 40:26
Vydavatel: Warner Music
Jádrem Kill It Kid je ústřední dvojice Chris Turpin a Stephanie Ward, kteří se spolu dělí o mikrofon i o skladatelské zásluhy. Oba mají společného jmenovatele - zpívají s láskou k hudbě, kterou prezentují, a snaží se znít jinak než mainstream. Což, uznejte sami, je chvályhodné a odvážné. Raději sázejí na energii, broušení a pilování bluesových prvků v rockovém rouchu než na jednoduché zalíbení a popově chytlavé refrény. Všechno tohle je sice moc pěkné, ale dobrou a zapamatovatelnou desku dělá i něco navíc. A Kill It Kid to něco navíc naštěstí mají také.

Pravdou je, že hned první poslechy přesvědčují o tom, že kapela je především bandou dříčů. Technicky a zvukově je deska vypiplaná a hutná. Skladby plynou logicky po sobě a vytvářejí dojem, že jejich postavení v tracklistu má svůj smysl. Nechybí tu balady ani syrovější kusy, které se pro posluchače příznivě doplňují.

K nejzajímavějším písním patří whiteovská "High Class", která by klidně mohla pocházet z mistrovy nové sólovky "Lazaretto". Následující "Sick Case Of Loving You" zase působí, že vznikla v nějakém jižanském zaplivaném baru, kde pokuřují starší, vrásčití chlápci v klobouku a kostkované košili a každou chvíli přemýšlí, s kým se zase servou s rozbitou láhví v ruce. Atmosféru to fakt má. Neurazí ani balada "Caroline", i když ódu na toto ženské jméno letos vyhrávají Tom Williams & The Boat.

Najít mouchy na recenzovaném počinu lze. Může to být i poměrně jednotvárný vokální projev Chrise Turpina (možná škoda že nedostala víc prostoru Stephanie), který po delším poslechu může působit až nepříjemně či unyle. Také zamrzí absence výraznějšího hitu, který chtě nechtě každé album hodně pozvedne (ačkoliv na blues se to až tolik nevztahuje). Za hit by šla považovat snad jen píseň "Blood Stop And Run", která je čistě rockovou záležitostí, bluesových prvků tu totiž z celého počinu najdeme asi nejméně. Refrén si tu zakřičela ženská polovička pěveckého dua, jež potvrzuje, že její výkon kolekci rozhodně povyšuje.

Kill It Kid tak nemají jen skvělé a originální jméno, ale i dobré nápady. Jejich texty jsou také zajímavé a nepostrádají mnohdy vtip a nadhled. Ve spojení s kvalitní hudbou jde o příjemné oživení. Blues rock zkrátka frčí a stále více se množí kapel, které tento subžánr vyhrabávají z popela. Toto britské kvarteto patří k těm zajímavějším objevům a snad se mu podaří brzy více prorazit. Nelze říct, že by aktuální novinka byla lepší než třeba předchozí "Feet Fall Heavy", ale nabízí několik silnějších momentů a méně folku a americany. I s blues tu šetřili přece jen o trochu víc než je u nich zvykem. Svou tvář ale neztratili a nahrávka "You Owe Nothing" je rozhodně povedenou záležitostí a stojí za pozornost.

Desku si můžete celou přehrát prostřednictvím níže umístěného videa.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY