Hudební věž méně chatrná té filmové

07.05.2002 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Někdy odcházíte z kina s pocitem, že celý film stál za houby a jediné, co se na něm dalo překousnout, byla hudba. Takhle nějak rozpoložen jsem opouštěl pohodlné sedačky multikina, když doběhly titulky nového Šteindlerova snímku "Perníková věž".
5/10

Různí - Perníková věž (soundtrack)

Skladby: Mr. Pexeso, Soulfy, Piko, hero, Jakubovy hlasy, Bezbranný bejby, Hello, Frankie, Otec, 5000 much, Ohm, Garden, Drak-unda, Jakubův dech, Sousedé, Na 3 doby, Peří, Španělská moucha, Silver Wind, Dealer Dan, Soar On High, Jezero, Papio, Perníková věž
Celkový čas: 50:17
Vydavatel: Popron Music
Snažit se přiblížit děj "Perníkové věže" je záležitostí nejednoduchou, protože celý film se snaží budit dojem aktuální, společensky závažné podívané, avšak v globálu je zcela bezduchý, prázdný, horkou jehlou sešitý. O hudbě k němu se nedá říct totéž, ačkoli, jak jsem při pozorném poslechu alba poznal, se také nejedná o bůhvíjak geniální dílko.

Autorem filmové muziky je Martin Němec, jenž se podílel významnou měrou i na scénáři k filmu. Zajímavostí je, že současně se soundtrackem se na trh dostává i nové album Němcovy skupiny Precedens "Držhudbu", přičemž některé z písní z tohoto alba se objevují i na soundtracku. "Perníková věž" je převážně, řekněme, o taneční hudbě. Důležité je slovíčko převážně, protože těch padesát minut, kolik je stopáž disku, je z části složeno také z průpovídek z filmu, jejich variací nebo třeba z pomalých elektronických instrumentálních pasáží. Asi nejlepšími kousky jsou "Soulfly" s lehce tlumeným housovým beatem, velice podobná "If", úvodní intro "Mr. Pexeso" s motivem převzatým od Precendens a zajímavý, byť primitivní house "Hello Frankie" nebo "5000 much". Hodně stop na desce je postaveno na některé z (rádoby) vtipných scén filmu, což je postup známý i z jiných soundtracků, avšak většinou se příliš často nevyužívá. Problém spočívá ve skutečnosti, že ne vše, co tvůrci zvolili za vhodné uveřejnění na disku, je vskutku dobré. Nicméně lze s klidným srdcem uznat, že mohli zvolit podstatně nudnější a horší promluvy, tedy - vlastně pochvala... Výjimkou je pomalá, takřka akustická skladba "Španělská moucha", která byla Němcem přebrána z nové desky Precedens.

"Perníková věž" je opravdu velice nepovedený film a soundtrack k němu stojí sice na kvalitativně vyšší úrovni, přesto nesnese příliš kritické zhodnocení. Převažující taneční hudba není zkomponována nijak originálně, dokonce bych řekl, že je často až příliš jednoduchá a sebevykrádající (viz. stále se opakující motivy klávesových vstupů). Kladně lze nahlížet na zpěv Terezy Nekudové, která nazpívala všechny ženské vokály, za zmínku stojí i docela dobrý zvuk a aranže. Po stránce skladatelské a původnosti ovšem "Perníková věž" představuje šedý průměr.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY