Markéra Irglová vydá v září duchovní desku "Muna". První singl "This Right Here" láká něhou i emocemi

11.07.2014 08:03 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Tři roky utekly jako voda a Markéta Irglová přichází s nástupcem povedeného debutu "Anar". Novinku "Muna" vydá už 23. září a první upoutávka v podobě skladby "This Right Here" naznačuje, že se opět máme na co těšit.

Zpěvaččina druhá studiovka vznikala na Islandu, kde v současnosti držitelka Oscara za filmovou píseň "Falling Slowly" žije se svým partnerem a zároveň producentem desky Sturlou "Mio" Thorissonem, který je otcem její loni narozené dcerky. Právě krásy ostrovní země byly naší rodačce při přípravě nahrávky inspirací.

Markéta Irglová - Muna
© facebook interpreta
"Byla jsem na Islandu poprvé s The Swell Season. Zamilovala jsem se do té země a velmi mě mrzelo, že jsem musela odjet, ačkoliv jsem dobře věděla, že jednoho dne mě tam něco přivede zpátky. Inspiruje mě otevřený prostor, divoká příroda, silná energie, která z té země vyzařuje. Je tu harmonie a rovnováha, je tu něco, co uvolňuje vaši kreativitu," uvádí Markéta.

Singl "This Right Here" je další křehkou baladou se silnou klavírní melodií, které dominuje něžný hlas Irglové, z něhož je ale cítit zvláštní a těžko popsatelný druh energie. Kromě vygradovaných momentů v průběhu songu zaujme posluchače i závěrečná sborová pasáž, jež délku písně natahuje až na bezmála pět a půl minuty. Písnička působí takřka meditativně a v plné parádě znovu poukazuje na přednosti, které byly interpretce původem z Valašského Meziříčí dány do vínku - jsou jimi hlavně upřímnost projevu a schopnost vykouzlit emoce i přes většinovou poklidnost své tvorby.

Zatímco prvotina "Anar" se zabývala hlavně mezilidskými vztahy, druhá řadovka by měla nabídnout především téma duchovního hledání. Šestadvacetiletá umělkyně slibuje také zajímavé hosty, jako jsou Rob Bochnik z The Frames, Aida Shahghasemi z Íránu nebo její sestra Zuzana. Ke slyšení by měly být i odkazy na rockovu operu "Jesus Christ Superstar", Walschovu knihu "Hovory s Bohem" či íránskou literaturu.

Album "Muna", jehož název v islandštině znamená vzpomínání a které je doprovázeno i krásnými obrázky, předvede Irglová naživo fanouškům v rámci následného turné, jež začne v říjnu v USA a skončí v listopadu v Evropě. Přehled všech zastávek, mezi nimiž nechybí ani Valašské Meziříčí a Praha, najdete na zpěvaččině webu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY