Šílený experimentátor Devin Townsend opět posouvá hudební hranice

25.07.2014 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Devin Townsend by měl dostat doktorát za vědecké bádání v oblasti hudby. Jeho experimenty, hudební díla, by mohla v klidu obstát u nějakého vědeckého koncilu. On totiž není typ muzikanta, který se spokojí s obyčejným úspěchem. Šílený Devin totiž potřebuje hlavně šokovat... Dělá to ale chytře.
9/10

Casualties Of Cool - Casualties Of Cool

Skladby: Daddy, Mountaintop, Flight, The Code, Moon, Pier, Ether, Hejda, Forgive Me, Broken, Bones, Deathscope, The Field, The Bridge, Pure
Vydáno: 14.5.2014
Celkový čas: 73:47
Vydavatel: Hevydevy
V projektu Casualties Of Cool se kanadský skladatel a multiinstrumentalista Devin Townsend vrhl na další neprobádaný kout hudby a překvapivě v něm objevil jinak pomalu mizející bílé místečko. To zaplnil psychedelický-contry-pop-rock. Ale berte to spíše jako velmi schématické označení, které slouží pro jakousi orientaci, než jako odborné popsání skutečné hudební náplně recenzovaného díla. Každopádně se jedná o album, které potěší ty, co jsou mainstreamem znuděni a stále si rozšiřují obzory.

Desku Casualties Of Cool natáčel charismatický Devin celé čtyři roky a dával si s ní jaksepatří záležet. Dle jeho slov se snažil vytvořit (strašidelnější) feeling nahrávek Johnnyho Cashe a není třeba dlouhého rozmýšlení a naposlouchávání, aby posluchač uznal, že se této vize povedlo dosáhnout. "Casualties Of Cool" měla být původně další řadovkou pod záštitou The Devin Townsend Project, jenže postupem času jeho autor usoudil, že se konceptuálně výrazně odlišuje, a tak vlastně vznikl další, dost možná jednorázový projekt.

Při poslechu jednotlivých skladeb se v posluchači mísí pocity úzkosti, strachu z neznáma, směřující až k lehčí depresi. Možná si pak říkáte, proč to tedy vůbec poslouchat, jenže právě silná atmosféra a neotřelé hudební momenty dodávají punc nekonečné geniality, kterou je někdejší frontman metalových Strapping Young Lad dnes již téměř jistě obdařen. Hned úvodní "Daddy" s pro album typickými psychedelickými country prvky vtáhne svou hutnou atmosférou, dokud vás z tohoto temného, šedého venkovského prostoru umístěného v nějaké paralelní dimenzi posléze nevyplivne. Velké díky patří francouzské zpěvačce Ché Aimee Dorval, která většinu písní na desce nazpívala a svým fenomenálním výkonem ji ještě pozvedla. Dorval již v minulosti s Devinem úspěšně spolupracovala, a není tak divu, že po této nepříliš známé, ale talentované zpěvačce sáhl znovu.

Není to lehké album na poslech, vyžaduje od posluchače silnou koncentrovanost a chuť se do tak atmosférické hudby ponořit. Pravdou je, že na tak komplikovaný materiál je stopáž dlouhá téměř hodinu a čtvrt trochu moc a zvládnout ji na jeden poslech je více než obtížné. Za vrcholné okamžiky lze pak označit druhou skladbu v pořadí "Mountaintop", s démonickým doprovodným vokálem samotného mistra, a pochmurnou "Deathscope" s rockovými až metalovými vsuvkami. Ostatní písně se linou v podobném duchu, který tvoří mix až filmové hudby, zmíněného psychedelického country, folku, popu, rocku a bluesu. V každém songu pak jeden prvek převládá výrazněji než jiný. Celek je to ovšem veskrze fungující a živoucí.

Projekt Casualties Of Cool asi nestrhne davy a také jeho výtvor vychází spíš se skromnou propagací a v relativní tichosti. Hudební labužníci si ho však jistě objeví sami. Pro tuzemského fanouška jde rozhodně o desku, která si zaslouží pozornost už z toho důvodu, že nic podobného na trhu nenalezne. Za zmínku ještě stojí fakt, že již nyní se workoholik Devin pustil do nahrávání dalšího koncepčního alba o vesmírném tvorovi jménem Ziltoid.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY