Coldplay ovládli americké žebříčky, Iggy Azalea napodobila The Beatles

30.05.2014 01:45 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Coldplay s "Ghost Stories" jasně dominovali americkým prodejům, i když 383 tisíc je méně než u předchozího "Mylo Xyloto". Iggy Azalee se podařilo s "Fancy" porazit Johna Legenda a na stříbro se navíc posunula s "Problem" Ariany Grande - v článku se dozvíte, jaký padesát let starý úspěch The Beatles vyrovnala.
Iggy Azalea - Fancy ft. Charli XCX
© facebook interpreta
SINGLY - Pouze The Beatles se totiž podařilo mít na dvou nejvyšších příčkách singlové hitparády své chronologicky první hity, co se dostaly do Hot 100. Bylo to v roce 1964 s "I Want To Hold Your Hand" a "She Loves You". O padesát let později tu však je Iggy Azalea.

Ta v uplynulém týdnu dokázala se svým singlem "Fancy" urvat první pozici a s "Problem" se dostala na dvojku a unikátní úspěch bítlsáků je tak zopakován. Poznámka k pravdivosti výroku: celosvětově dříve vydaný singl "Work" se v USA dostal do Billboardu až po těchto dvou. Pokud by se nejednalo o nutně první dva singly kariéry, celkem patnáct interpretů se může pyšnit tím, že obsadili zlato i stříbro simultánně, posledně to byl Pharrell Williams s "Blurred Lines" a "Get Lucky". A pouze The Beatles se můžou chlubit tím, že v jeden okamžik dobyli celou první pětku.

Iggy je teprve čtvrtou rapperkou na vrcholu žebříčku. Po Lauryn Hill ("Doo Wop (That Thing)"), Lil Kim (s kolegyněmi na "Lady Marmelade") a Shawnně (na Ludacris "Stand Up"). Ani Nicki Minaj si za svou už docela dlouhou kariéru na zlato nesáhla. A vítězství se také vyhýbá Missy Elliott. Premiérové vítězství to je také pro Charli XCX. Naposledy se kombinace dvou nebo více sólových zpěvaček na špici Hot 100 objevila v roce 2001, bylo to už zmiňované "Lady Marmelade".

Jak se vůbec "Fancy" dostalo na nejvyšší stupínek? Ceny Billboard Music Awards byly v neděli, takže až tento týden se celý efekt projevil, a k tomu přidala další televizní vystoupení, social media šrumec byl obrovský. Skladba posbírala Digital, Streaming i Airplay Gainer ocěnění. 336 tisíc downloadů je o 44 % více než posledně, streamů dosáhla obrovských 14 milionů, o dvě třetiny více, a v rádiích s 23% růstem skončila na 104 milionech impresí.

"Problem" Ariany Grande také výkonnostně rostl. Dosáhl 284 tisíc stažení (+15 %), 10,4 milionů streamů (+39 %) a 73 milionů v rádiích (+30 %). V celkovém Billboard vzorci si píseň polepšila o čtvrtinu bodů, "Fancy" však téměř o polovinu a vítězství tak bylo jasné. John Legend tak mohl akorát smutně sledovat, jak po třech týdnech jeho nadvláda končí. "All Of Me" si přitom příliš nepohoršilo, downloady už ale za celou dobu hodně spadly.

Čtyři další místa, to jest Pharrell Williams, DJ Snake, Katy Perry a Jason Derülo se nepohnula. Posledně jmenovaný však už má na desítce nový singl "Wiggle". Jak jsem posledně informoval a předvídal, hitovka se Snoop Doggem (a nově srandovním klipem) měla opravdu raketový nástup a do Top 10 se tedy dostala za čtyři týdny.

Ještě překvapivější je však číslo osm. Norské duo Nico & Vinz tam vyšplhalo s písní "Am I Wrong". Naprosto netuším, jak se tato píseň v USA dostala tak vysoko, když takový Calvin Harris, Avicii a David Guetta tlačí evropskou taneční hudbu přes oceán strašlivými penězi a Skandinávcům se to podařilo tak nějak přirozeně. Mimochodem, po Ylvis to jsou druzí Norové v Top 10 za poslední dobu. A do první desítky míří další alternativní letní hit, "Rude" MAGIC!, zatím je na patnáctce.

Justin Timberlake si pohoršil na devítku s "Not A Bad Thing", singl Michaela Jacksona "Love Never Felt So Good ", na kterém hostuje, první desítku opustil, stejně jako "A Sky Full Of Stars" Coldplay.

Za nejdůležitější debut týdne bych označil "Pills N Potions" Nicki Minaj startující na čtyřicet sedmičce, ještě výše ale byly Miranda Lambert a Carrie Underwood, jejich společné "Somethin' Bad" začalo na 39. příčce.

    Top 10 - singly:
  1. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  2. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  3. John Legend - All Of Me
  4. Pharrell Williams - Happy
  5. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
  6. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  7. Jason Derülo feat. 2 Chainz - Talk Dirty
  8. ▲ Nico & Vinz - Am I Wrong
  9. Justin Timberlake - Not A Bad Thing
  10. Jason Derülo feat. Snoop Dogg - Wiggle

Coldplay - Ghost Stories
© facebook interpreta
DESKY - Nehledě na hudební obsah bylo jasné, že nová deska Coldplay bude hitem. Vždycky totiž je. Debutová nahrávka "Parachutes" uspěla komerčně z dlouhodobého hlediska (3x platina), ne pozičně, druhá deska "A Rush Of Blood To The Head" má na kontě už čtyřnásobnou platinu, teprve další počiny však dosáhly americké jedničky. Byly to "X&Y" (3x platina), "Viva La Vida Or Death And All His Friends" (3x platina) a poslední "Mylo Xyloto" (platina). A jejich zlaté sumičky byly 737, 721 a 447 tisíc.

Novinka tolika tisíc v prvním týdnu nedosáhla. Skončila na čísle 383. I tak se jedná o jasně nejlepší start letoška. I kvůli nehitovosti, nepočítaje na poslední chvíli vydaný a Aviciim ovoněný "A Sky Full Of Stars", se může mluvit o úspěchu. Coldplay určitě pomohlo spojení s televizí NBC, kde měli svůj speciál a také zahráli v "The Voice", u Jimmyho Fallona a v "Saturday Night Live".

Vysoký start máme i na stříbrném místě, s 211 tisíci ho vybojoval Brantley Gilbert. "Just As I Am" je třetí album tohoto devětadvacetiletého country zpěváka a jednoznačně nejúspěšnější. Posledně zlatí The Black Keys ztratili dvě třetiny prodejů a propadli se až na pětku, za Michaela Jacksona, který si pohoršil o 57 %, a za "Frozen Soundtrack". Šesté skončilo "Now! 50".

Sedmičku bral vítěz American Idol 2012 Phillip Phillips. "Behind The Light" je písničkářovo druhé album, 41 tisíc je však čtvrtinová suma oproti debutovému "The World From The Side Of The Moon". Osmou příčku zařídilo hned několik interpretů, na soundtracku milostného dramatu "The Fault In Our Stars" se objevili Ed Sheeran, Charli XCX, Birdy, Lykke Li nebo M83. Do první desítky se vrátila Iggy Azalea a uzavírají ji Rascal Flatts.

Na jedenáctce najdeme hiphopovou skupinu The Roots s "…And Then You Shoot Your Cousin". To je sice výše než sedmnáctka posledního "Undun", to však při debutu dosáhlo 48 tisíc, novinka jen 20. Na dvacáté první příčce najdeme R.E.M.. Bohužel ne s novým materiálem, živá kompilace "Unplugged 1991/2001: The Complete Sessions" je však i tak vítaným dílem. Výčet novinek zakončíme DJem a producentem Afrojackem, s debutovou nahrávkou "Forget The World" vybojoval 32. místo.

Příští týden mohou Coldplay zůstat první. Pád prodejů bude výrazný, novinka Mariah Carey "Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse" ale míří jen k 60 tisícům. Třetí by měl skončit Austin Mahone s "The Secret".

    Top 10 - alba:
  1.  N Coldplay - Ghost Stories (383 tisíc)
  2.  N Brantley Gilbert - Just As I Am (211)
  3. Michael Jackson - Xscape (67, -57 %)
  4. ▬ Různí - Frozen Soundtrack (65, -12 %)
  5. The Black Keys - Turn Blue (54, -67 % tisíc)
  6. ▼ Různí - Now That's What I Call Music! 50 (51, -37 %)
  7.  N Phillip Phillips - Behind The Light (41)
  8.  N Různí - The Fault In Our Stars (34)
  9. Iggy Azalea - The New Classic (22, +42 %)
  10. Rascal Flatts - Rewind (22, -65 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY