Michael Jackson si na "Xscape" posmrtně ostudu neudělal

27.05.2014 10:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Že po smrti Michaela Jacksona vyjde nespočetně různých výběrů hitů a kolekcí nevydaných nahrávek, bylo jasné snad okamžitě po jeho nečekaném úmrtí. Zatímco první řadová posmrtná deska "Michael" však po všech stránkách skončila pěkným průšvihem, novinka "Xscape" je důstojnou ukázkou jeho geniality.
7/10

Michael Jackson - Xscape

Skladby: Love Never Felt So Good, Chicago, Loving You, A Place With No Name, Slave To The Rhythm, Do You Know Where Your Children Are, Blue Gangsta, Xscape
Vydáno: 12.5.2014
Celkový čas: 34:25
Vydavatel: Sony Music
Když v roce 2010 vyšlo album "Michael", bylo z něj jasně cítit, že jediným důvodem jeho vydání byl rychlý zisk, nehledě na nic okolo. Průměrné písničky nemělo co zachránit, a naštvaní fanoušci se tak mohli jen bát, jak dopadne další nahrávka s nevydaným materiálem Michaela Jacksona. Ale díky bohu skončilo "Xscape" snad nejlépe, jak mohlo.

Z celého projektu je patrné, že si vydavatelství a všichni zainteresovaní řekli, že tentokrát to udělají pořádně (když varianta nechat nevydané skladby zamčené pod zámkem je samozřejmě nemyslitelná). Nová deska tak obsahuje pouze osm písniček, ale většina z nich bez problémů dosahuje na průměrnou kvalitu Jacksonova materiálu. Mezi skladbami sice není žádný jasný megahit, ale stejně tak nejde ani o odpad, který by v archivu měl zaslouženě zůstat. Mezi posmrtnými vymetáními archivů bude mít "Xscape" zaslouženě slušnou pozici.

Nad celou kolekcí dohlíželi Timbaland a L.A. Reid, přičemž několik dalších producentů původní nahrávky mírně přemíchalo do současnější podoby, ale přesto jim byl ponechán odér období, v nichž jednotlivé položky tracklistu vznikaly. Pilotním singlem se stala hned nejstarší "Love Never Felt So Good" (původně z roku 1983), kterou svým vokálem pro účely videoklipu a singlu doplnil Justin Timberlake. Právě jeho participace nemůže snad nikoho naštvat, protože Justin je rozhodně jednoznačným Jacksonovým pokračovatelem. Na desce ovšem najdete verzi, kterou zpívá pouze samotný Michael.

Mezi písničky, u nichž je jen dobře, že se k fanouškům nakonec dostaly, patří třeba skvělá taneční "Slave To The Rhythm", kterou zpěvákova počítačová verze nedávno předvedla živě na Billboard Music Awards. Výborné jsou i "Do You Know Where Your Children Are" a titulní "Xscape", kterou skalní fandové znají už z roku 2002, kdy její původní verze unikla na internet. Ostudu mu ale nedělá žádná položka z tracklistu.

Deluxe edice

Deluxe edice "Xscape" logicky neobsahuje žádné bonusové skladby, ale je určena skalním fanouškům. Najdete na ní totiž všech osm písniček v originálních nahrávkách, ať už se jednalo o dema či zcela dokončené písně, z nichž posléze producenti vycházeli. Jako materiál ke zkoumání je to zajímavé, ale většinu posluchačů asi rozdíly ve verzích zajímat moc nebudou. Na konci tracklistu se pak nachází zmiňovaná "Love Never Felt So Good" jako duet s Justinem Timberlakem.

Bylo by jednoduché se na "Xscape" dívat pouze jako na další várku archivních výškrabků, které mají generovat zisk. Na to ale obsahuje mnoho dobrých skladeb a k jejich oživení do dnešní doby bylo přistupováno citlivě a přitom moderně. Vzhledem k tomu, jak moc produktivní Michael Jackson byl, by každopádně byla škoda, kdyby tyto písničky nikdy nevyšly.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY