Jiří Korn slaví 65 let: Připomeňte si jeho kariéru od rockových začátků až po 4TET

17.05.2014 08:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Jiří Korn je osobností, kterých u nás není mnoho. Zpěvák, tanečník, sportovec, herec, podnikatel, milenec... Kdoví kolik dalších rolí by se tomuto výjimečně talentovanému člověku ještě dalo připsat. Ani jemu však roky neubývají, naopak. Korn však s věkem zraje. Jako to nejlepší víno.
Ač se to nezdá, pražský rodák Jiří Korn se právě dnes, 17. května, dožívá pětašedesáti let. Již od mládí byl mužem činu a měl spoustu koníčků. Po vystudování SVVŠ přičichl už ve své rané plnoletosti k dámě se jménem sláva. Rocková formace Rebels vydala v roce 1967 album "Šípková Růženka" a získala Cenu novinářů na legendárním Prvním československém beatovém festivalu.

U rocku pak ještě chvíli zůstal. V době velkých rošád na postu baskytaristy, kdy Olympicem prošlo za krátké období hned několik hráčů, než si místo definitivně vyhrál Milan Broum, natočil Korn s touto kapelou album nazvané jednoduše "4". Už tehdy ale rozjel paralelně díky Svobodovu hitu "Yvetta" sólovou kariéru a Petru Jandovi se pranic nelíbilo, že na reklamních plakátech byl Olympic často označován pouze jako Kornova doprovodná kapela.

Jiří Korn
© facebook interpreta
Zpěvák tedy započal svoji sólovou dráhou v roce 1972 elpíčkem "01" a jeho úspěch byl znát i za hranicemi tehdejšího Československa. Na festivalu v Drážďanech vyhrál Cenu publika a definitivně si prorazil cestu k popularitě i v bývalém NDR. I Francie mu však byla zemí zaslíbenou. O čtyři roky později zde totiž zabodoval s dalším hitem "Robinson" a vyhrál festival Grand Prix Paříž. Nahrávku umístil na své druhé album "02". Společně s Hanou Buštíkovou, známou z dua Kamélie, a Tomášem Gottliebem má vlastní koncertní pořad "Zpívání v dešti" a jeho popularita v tuzemsku se dostává do takových rozměrů, že v anketě Zlatý slavík velmi těsně ohrožoval samotného Karla Gotta.V roce 1976 si dokonce vystřihl hlavní roli v pohádce "Honza málem králem".

V období vydání desek "Zpívat jako déšť", "Gentleman" a "Hej, poslouchej" začal spolupracovat s Helenou Vondráčkovou , Orchestrem Gustava Broma a sborem Bezinky. Z této spolupráce vzešlo koncertní turné pod názvem "Já na bráchu blues". Právě se zmíněnou pěveckou kolegyní našli společnou cestu ve zpěvu i v tanci a jejich dlouholetá spolupráce vyústila v natočení velkého množství hitů a také například moderování televizního pořadu "To je šoubyznys".

V osmdesátých letech začal Korn udivovat často netradičním zjevem i moderními prvky, které přinášel na českou populární scénu. Četnost vydávání alb už nebyla tak vysoká jako dřív, přesto se na pulty prodejen dostaly tituly "24 Stop", "Trénink" a "Před odchodem vypni proud". Interpret našel nové spolupracovníky v mladých skladatelích Ondřeji Soukupovi a Gabriele Osvaldové. Ti mu na míru ušili hit "Miss Moskva", který se hraje dodnes.

Korn je ale všestranný talent. Mimo sportu, kde září hlavně v poolbilliardu, billiardu a golfu, má také mimořádné taneční nadání, což se mu hodilo a stále i hodí v činohře a muzikálech. Svoji první velkou roli dostal v roce 1986 ve Vídni v představení "Hans Andersen" a po listopadu mu muzikálové nabídky doslova zavalily stůl. "Les Miserables", "Drácula", "Mise", "Mrazík", "Monte Cristo", "Romeo a Julie", "Miss Saigon", "Golem", "Limonádový Joe", "Touha", "Carmen", "Jesus Christ Superstar", "Popelka", "Quasimodo", "Aida", "Mauglí" a nově například "Lucie", to je výčet jeho aktivit na prknech, které znamenají svět.

A přitom ani hudební kariéru nepustil k vodě, i když sólová dráha ustoupila v devadesátých letech do pozadí (natočil ovšem neprávem opomíjené desky "O5", Pastel Songs" a "Duny") a v novém tisíciletí ji položil na oltář vokálnímu kvartetu 4TET. Zlomovým pro tento fakt byl rok 2002, kdy natočil zatím poslední sólovku "Tep" a 4TET ve složení Jiří Korn, David Uličník, Jiří Škorpík a Dušan Kollár předvedl a capella verzi písně "How Deep Is Your Love". Dosáhla takového úspěchu, že kvartet vystupuje a vydává alba až do současnosti.

I osobní stránka jeho života je barevná. Dvakrát se rozvedl, druhé manželství mu připomínají děti Kristýna a Filip. Podepsal smlouvy s exkluzivními partnery na auto či sportovní vybavení, má vlastní parfém, několik manažerů. Rád cestuje a jako své hlavní povahové rysy na vlastním webu uvádí smysl pro detail, estetiku a lad tónů. Znovu si ho budeme moci připomenout už 23. května, kdy vychází jeho bilanční výběrovka, obsahující 3 CD, s názvem "Co mám v očích".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY