Nové desky pro 20. týden

11.05.2014 12:36 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Nabitý dvacátý týden hudebních novinek vede druhé posmrtné album Michaela Jacksona doprovázený elektrofunkovými Chromeo, uzdravenou Anastacií, oslavenci Blondie, sólo Ianem Andersonem, rockovými Black Keys, metalovými Sabaton, nebo neuvěřitelným projektem The Common Linnets. V Česku svedou souboj Voxel, Ondřej Brzobohatý, Lipo a Hana Zagorová.
Pokud se v pondělí 12. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Michael Jackson - Xscape (Sony Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop

Michael Jackson - Xscape
Příští měsíc to bude pět let od smrti Krále popu Michaela Jacksona. Jak je známo, jeho pozůstalost obsahuje mnoho písní v různém stavu rozpracování a dá se předpokládat, že část z nich se postupně dostane na různá alba. Poprvé se tak stalo v roce 2010 s albem "Michael", na jehož dopracování se podíleli Akon a RedOne. Nyní dozrál čas na další. To dostalo název "Xscape" a jeho produkci dostal na starost L.A. Ried, který k sobě přizval další kolegy, včetně těch, kteří s Michaelem Jacksonem spolupracovali ještě před jeho smrtí. Dalšími producenty alba tak jsou Rodney Jerkins, Stargate, Jerome 'Jroc' Harmon a John McClain. Celkem resuscitovali osm skladeb, jejichž autory vedle samotného MJ jsou Babyface, Paul Anka nebo Dr. Freeze. Fanoušci by neměli váhat a rovnou by měli sáhnout po Deluxe edici, kde najdou všech osm písniček v původní podobě, první singl "Love Never Felt So Good" v podobě duetu s Justinem Timberlakem a navíc bonusové DVD s dokumentem o vzniku alba. Lákadlem je zmíněný duet, který uslyšíte na YouTube.com


The Black Keys - Turn Blue (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: garage rock / psychedelic rock

The Black Keys - Turn Blue
Americké rockové duo The Black Keys připravilo pro své posluchače v pořadí již šestou studiovou desku. Nahrávka s titulem "Turn Blue" má všechny předpoklady navázat nebo dokonce i překonat předchozí "El Camino" z roku 2011. Podílel se na ní totiž Danger Mouse a osazenstvo kapely si s ní dalo skutečně na čas. Výsledkem práce po studiích je jedenáct nových písní, z nichž z rádií můžete znát singl "Fever". Ten společně s dalšími ukázkami najdete na YouTube.com kanálu kapely.


Anastacia - Resurrection (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / rock / soul

Anastacia - Resurrection
Je neskutečné, že prakticky rok a čtvrt poté, co Anastacii již podruhé diagnostikovali rakovinu prsu, je tato americká zpěvačka zpět v plné síle a s novým, v pořadí již šestým albem, které nazvala příhodně "Resurrection". Rozhodla se na něm vrátit ke svému stylu, který nazývá sprock, tedy mixu soulu, popu a rocku ze začátku své kariéry. Tomu odpovídají i její spolupracovníci. Například první singl “Stupid Little Things” napsala společně se Samem Wattersem a Louisem Biancaniellem, kteří se podíleli i na úspěšných singlech z “Not That Kind” a “Freak Of Nature”. S dalšími devíti písničkami, jejichž základ psala především v průběhu léčby, ji vypomohli například i Toby Gad nebo John Fields. V případě, že zvolíte deluxe edici, dostanete druhý disk a s ním dalších pět písniček, včetně nové verze "Left Outside Alone".


Ian Anderson - Homo Erraticus (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: progresivní rock

Ian Anderson - Homo Erraticus
Hudebníka Iana Andersona hudební fanoušci už dávno neznají jen z Jethro Tull. Uznávaný muzikant připravil šestou studiovku "Homo Erraticus", kterou pojal jako koncepční dílo. Nahrávka tématicky navazuje na desku Jethro Tull "Thick As A Brick" z roku 1972 a pak už Andersonovo dílo "Thick As A Brick 2", jež se na pultech objevilo před dvěma lety. Hlavní postavou není nikdo jiný, než Gerald Bostock a jeho příběhy na vás čekají v patnácti nových písní. Ty jsou rozděleny do třech částí - "Cronicles", "Prophecies" a "Revelations". Napovědět vám může pár ukázek - kousek "Enter The Uninvited" a také ochutnávka z titulní skladby


Blondie - Blondie 4(0) Ever: Greatest Hits Deluxe Redux / Ghosts Of Download (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: dance pop / latin pop / electropop

Blondie - Ghosts Of Download
Legendární americká skupina Blondie v čele s Debbie Harry tento rok slaví výročí čtyřiceti let na hudební scéně a hodlá to pořádně oslavit. Aby se nemuseli rozhodovat, jestli u takovéhoto výročí rekapitulovat nebo radši vydat nové album, rozhodli se pro obé a pro jistotu vše vydat pěkně najednou. Pod titulem "Blondie 4(0) Ever" tedy najdete jednak kompilaci "Greatest Hits Deluxe Redux" s jedenácti hity jako "Heart Of Glass", "Maria", "Call Me" nebo "One Way Or Another", ale hlavně úplnou novinku "Ghost Of Download". V ní ve třinácti skladbách jasně dokazují, že čtyříctka rozhodně neznamená stáří a jak je u nich obvyklé, pouští se do naprosto současných žánrů plných elektroniky. Nepřekvapí ani značné míchání žánrů od taneční hudby, přes reggae, latino, disco až po náznaky world music. Přizvali si i několik hostů, a tak na desce uslyšíte i Systema Solar, Miss Guy, Beth Ditto z Gossip, nebo Los Rakas. Celou desku ke slyšení nabízí již nyní na svých stránkách časopis Rolling Stone. K dispozici bude i verze s DVD s koncertem z roku 1977.


Tori Amos - Unrepentant Geraldines (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / alternativní rock

Tori Amos - Unrepentant Geraldines
Když v roce 2009 Tori Amos pilně koncertovala, začala cítit muzikantský blok. V dalších letech proto vyzkoušela styly, které se její hudební tvorbě na pomezí rocku a popu podobají jen vzdáleně - muzikál a nahrávání s orchestrem. Blok se jí ale naštěstí podařilo zdárně překonat a je tu deska "Unrepentant Geraldines", na kterém zpěvačka objevuje krásu spojení hudby a vizuálního umění. Třeba hned první skladba alba "America" odkazuje na fotografii Diane Arbus a další "16 Shades Of Blue" je spjata s malbou Paula Cézanne. Důkazem je čtrnáct nových písní, které si budete moct poslechnout i naživo. 11. června totiž Tori Amos vystoupí po pětileté pauze před českým publikem. Její koncert se bude konat v pražském Kongresovém centru.


Ondřej Brzobohatý - Identity (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / adult contemporary

Ondřej Brzobohatý - Identity
Ondřej Brzobohatý je teď opravdu na roztrhání. Vedle mentorování v X Factoru totiž ještě vydává své první sólové album "Identity". Jedná se o čistě autorskou nahrávku, kterou začal připravovat už od chvíle, kdy odešel z kapely Bůhví. Ve studiu mu pak vypomohli jeho koncertními spoluhráči, spolužáci z konzervatoře Jaroslava Ježka: bubeník Tomáš Kozelka, saxofonista Matouš Kobylka, baskytarista Jaroslav Pokorný a kytarista Ondřej Fišer. Smyčce obstaral Epoque orchestra pod vedením Jana Kučery. Jako host se v česko-slovenském duetu "Vietor" představuje Peter Cmorik a v písni "Věštkyně" zazní vokál Terezy Černochové. Vedle těchto dvou písní a skladby "And The Oscars Go To", která v polovině října album předznamenala, "Identity" servírují ještě dalších sedm kousků, pohybující se na pomezí jazzu, soulu, popu, funky a bigbítu. To koneckonců můžete prozkoumat na Supraphonline.cz, kde je dostupný veškerý audio-vizuální materiál.


Sabaton - Heroes (Mystic Production)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Sabaton - Heroes
Švédská metalová superstár! I tak by se dalo o Sabaton mluvit. Kapela v čele s Joakimem Brodénem se hlásí opět o slovo s deskou inspirovanou válkou a souvisejícími tématy. Na novince "Heroes" se zaměřili na vojáky, válečníky - prostě ty, kteří činili. Na deseti písních se podílel nový kytaristé kapely Chris Rörland a Thobbe Englund. V sestavě Sabaton proběhla změna i na postu bubeníka, kde nyní vládne Hannes van Dahl. Produkci obstaral Peter Tägtgren. Výsledky snažení ve studiu můžete ohodnotit po poslechu jedné z novinkových písní "To Hell And Back".


Tip týdne

The Common Linnets - The Common Linnets (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: country / bluegrass / pop / folk-rock

The Common Linnets - The Common Linnets
The Common Linnets je snad ten nejneuvěřitelnější projekt, jaký někdo může vymyslet. Zrodil se v Nizozemí, jeho členové jsou tamní hvězdy Ilse DeLange a Waylon a dali se dohromady jen pro jeden speciální koncert a účast na Eurovision Song Contest 2014, která právě probíhá. Kdo by ale čekal nějaký taneční europop, ten by se hrubě mýlil. Duo se totiž pustilo do čistě amerických stylů jako country, bluegrass, které jemně namíchali s popem a folk-rockem á la Mumford & Sons, a to tak, že evropský původ byste jim těžko hádali. Vzhledem k naplánovanému koncertu na stadionu De Grolsch Veste, vzniklo i eponymní debutové album s celkem třináctkou písniček. Těžko říct, jak uspějí nakonec v Eurovizi, ale za poslech určitě stojí. Koneckonců posuďte sami. Na jejich webu najdete videa k soutěžnímu songu "Calm After The Storm" a na Supraphonline.cz ukázky zbytku písniček.


Chromeo - White Women (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: electrofunk

Chromeo - White Women
Poměrně na čas si dávalo kanadské electrofunkové duo Chromeo s novým albem. Jejich poslední počin s názvem "Business Casual" už je bezmála čtyři roky starý a pár singlů v mezidobí hlad fanoušků neuspokojí. Nicméně s novinkou "White Women" přichází právě včas, kdy je electrofunk díky Daft Punk a Pharellovi Williamsovi nesmírně populární. Ve dvanáctce písniček plně z produkce dua ale neuslyšíte jen Chromeo, ale také Ezru Koeniga z Vampire Weekend, amerického zpěváka, který si říká Toro y Moi, Solange Knowles, či člena LCD Soundsystem Pata Mahoneyho. Vzhledem k tomu, že z desky už jsou venku hned čtyři singly, můžete nahrávku okusit prostřednictvím klipů na jejich YouTube.com kanálu, nebo i díky ukázkám na Deezeru.


Hana Zagorová - Vyznání (Supraphon)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: pop / střední proud / šanson

Hana Zagorová - Vyznání
Hana Zagorová si dala s přípravou nového alba pořádně na čas. Se svým dvacátým albem "Vyznání" se vrací po dlouhých sedmi letech a nabídne s ním dvanáct písní, které oscilují od klavírních balad přes jemnou elektroniku až po šanson. Tomu pak odpovídá i autorský tým respektive hudební základ alba. Jednu polskou a tři francouzské převzaté písničky doplnili o další skladby již osvědčení Petr Malásek, Jiří Zmožek, Karel Vágner, nebo Vítězslav Hádl, ale k nim se připojili i poměrně nečekaní autoři jako Radoslav Banga, Jiří Březík, či Jiří Hradil společně s Mardim. Kategorií samu pro sebe jsou texty, které napsali spolu s Hanou Zagorovou Václav Kopta, Eduard Krečmar, po dlouhé odmlce Pavel Žák či básník L'ubomír Feldek. Ukázky z alba, jehož producentem byl Dan Hádl, najdete na Supraphonline.


Nikki Yanofsky - Little Secret (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: jazz / jazz pop

Nikki Yanofsky - Little Secret
Kanadskou zpěvačku Nikki Yanofsky asi neznáte, ledaže byste si vzpomněli, že před čtyřmi lety ve Vancouveru, tehdy ještě šestnáctiletá, nazpívala hymnu tamějších olympijských her, kterou pochopitelně předvedla i při úvodním ceremoniálu. Nyní je tedy o čtyři roky starší a má již své malé tajemství, jak to tvrdí v názvu alba "Little Secret". Navazuje tak na čtyři roky starý debut "Nikki", který slavil za Velkou louží velký úspěch, a to hlavně v jazzových žebříčcích. Není tedy divu, že v nastoleném stylu pokračuje i nadále, ovšem zatímco prvotinu produkoval Phil Ramone, tentokrát ulovila ještě daleko slavnější jméno. Nad "Little Secret" totiž dohlížel sám velký Quincy Jones. Jak pod jeho vedením dopadlo celkem dvanáct skladeb, můžete posuzovat z ukázek na Supraphonline, nebo z videoklipu k prvnímu singlu na webu zpěvačky.


Voxel - All Boom! (Warner Music)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: folk / folk pop

Voxel - All Boom
Český folk-popový písničkář Václav Lebeda aka Voxel na sebe poprvé upozornil účastí v SuperStar, posléze elektropopovým singlem "V síti" a především pak písničkou "Trip". Teprve nyní ale vydává své debutové album, které nazval "All Boom!". S hudbou mu pomáhal Dalibor Cidlinský, zatímco texty pocházejí z pera Pokáče nebo Xindla X. V tomto týmu pro svoji prvotinu připravil dvanáct písniček a jeden akustický bonus. Nemálo z nich už v nějaké podobě nahrál na svůj YouTube.com kanál a své dojmy z nich můžete konfrontovat s recenzí Josefa Martínka.


Lipo - O duši (Universal)
web / facebook.com / psali jsme
žánr: hip hop

Lipo - O duši
Rapper Lipo má pro své fanoušky druhou řadovou desku. Na novince "O duši" se umělec rozhodl vykročit za hranici klasického pojetí hip hopu. Zabrousil také do jiných žánrů a podle některých velmi povedeně. Například náš kolega Josef Martínek dal desce téměř stoprocentní hodnocení. Oceňuje zejména pestrost a hloubku písní. Nás by ale nejvíce zajímal váš názor, a proto byste si měli poslechnout ukázky, které najdete na Bontonlandu. Co si myslíte, si rádi přečteme v komentářích pod článkem!


V krátkosti

  • Britský písničkář Jake Bugg vydává své třetí EP "Messed Up Kids", pojmenované podle stejnojmenné písničky z loňského alba "Shangri La". Vedle zmíněného songu na EP najdete ještě tři další písničky, které původně na zmíněnou desku nezařadil.
  • S několika měsíčním zpožděním se k nám dostává debut amerického indie popového dua A Great Big World "Is There Anybody Out There". Mezi třinácti písničkami z produkce Dana Romera najdete i společnou písničku s Christinou Aguilerou "Say Something".


Dále vychází:

Acheron - Kult Des Hasses (Mystic Production)
Ancient Bards - A New Dawn Ending (Mystic Production)
Astra - Broken Balance (Mystic Production)
Boris The Blade - The Human Hive (Universal)
Buddy Rich - The Solos [Live] (Universal)
Down - IV - Part Two (EP) (Warner Music)
Elvenking - The Pagan Manifesto (Mystic Production)
Eri Esittajia - Tahdet, Tahdet 2014 (Universal)
Evenoire - Herons (Mystic Production)
Impaled Nazarene - Vigorous And Liberating Death (Mystic Production)
Kollegah - King (Universal)
Lullacry - Legacy 1998 - 2014 (Universal)
Milky Chance - Sadnecessary (Mystic Production)
Nick Mulvey - First Mind (Universal)
Rico Love - Discrete Luxury (EP) (Universal)
Různí - Taneční liga 159 (Universal)
The Cairos - Dream Of Reason (Universal)
Until The Ribbon Breaks - The Other Ones (EP) (Universal)
Vallenfyre - Splinters (Universal)

Vychází na vinylu:
Blind Melon - Blind Melon (Bertus)
Chromeo - White Women (Warner Music)
Darkness - Defenders Of Justice (Mystic Production)
Ian Anderson - Homo Erraticus (Mystic Production)
Killer Be Killed - Killer Be Killed (Mystic Production)
Milky Chance - Sadnecessary (Mystic Production)
Overkill - Taking Over (Bertus)
Pharrell Williams - G I R L (Sony Music)
Prong - Ruining Lives (Mystic Production)
Sabaton - Heroes (Mystic Production)

Reedice:
Capital Cities - In A Tidal Wave Of Mystery [Deluxe Edition] (Universal)
Death - Leprosy (Deluxe Version) (Mystic Production)
L. Koželuh - Symfonie F Dur, G Moll / PKO / Hlaváček (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY