Toni Braxton + Babyface = oslava devadesátkového r'n'b

04.05.2014 12:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Ještě před pár lety to vypadalo, že se Toni Braxton chystá do hudebního důchodu. Jenže na začátku tohoto roku poměrně nečekaně vydala album "Love, Marriage & Divorce". Natočila ho společně se svým dlouholetým spolupracovníkem a producentem Babyfacem. Ten je jí ovšem tentokrát rovnocenným partnerem.
8/10

Toni Braxton & Babyface - Love, Marriage & Divorce

Skladby: Roller Coaster, Sweat, Hurt You, Where Did We Go Wrong?, I Hope That You’re Okay, I Wish, Take It Back, Reunited, I’d Rather Be Broke, Heart Attack, The D World
Vydáno: 10.02.2014
Celkový čas: 43:36
Vydavatel: Universal
Hned na počátku musím vyjasnit jednu věc - současné r'n'b mi už několik let leze krkem. Mám pocit, že je vše na jedno brdo a nějak se z něj vytratilo ono blues a zůstávají hlavně ty rytmy. A bohužel se z něho vypařil i soul, z kterého styl původně vzešel. Když tedy dostanu chuť na rhytm and blues, vracím se k Boyz II Men, prvním deskám Mariah Carey eventuálně Janet Jackson. Pokud to cítíte stejně nebo podobně, mám pro vás dobrou zprávu: Toni Braxton se společně s Babyfacem vrátili zpět právě do této doby. Pochopitelně pouze hudebně.

Devadesátkový návrat dostal název "Love, Marriage & Divorce" a ten rozhodně není samoúčelný. Oba dva si totiž trojbojem lásky, manželství a rozvodu prošli a oba svým způsobem tato cesta poznamenala. Na desku se to pochopitelně propsalo taktéž, koneckonců si stačí přečíst jména písniček. V tomto ohledu se jedná o hodně osobní nahrávku a ucítíte to z ní na hony daleko. Z každého slova i tónu je hmatatelné, že jak Toni Braxton, tak i Babyface vědí, o čem zpívají, a je úplně jedno, v jaké éře vztahu se zrovna tematicky nacházejí.

Hlavní síla alba tkví ale především v hudební složce. Babyface, který je hlavním autorem i producentem, nezkoušel nějaké moderní hokusy-pokusy a udělal to, v čem je mistrem už takřka čtvrt století a vůbec mu nevadilo, že se vrátil o zhruba dvacet let zpět. Ono to totiž překvapivě funguje a naopak v současné produkci působí jako příjemné oživení. Výborné melodie, a především dokonalá harmonie připomíná tak trochu jeho "The Day" z roku 1998. Čím víc posloucháte, tím více zjišťujete, jak moc si toto hvězdné duo s písničkami vyhrálo. U některých máte pocit, že se v nich skrývají nápady na další dvě skladby, ale rozhodně nepůsobí přeplácaně. Ačkoli jsou to především balady, díky excelentní gradaci a vyvážené rytmice v žádném případě deska jako celek ani na moment nenudí. Pustíte si ji navíc podesáté, podvacáté, stále v ní objevujete něco nového.

Všechno předchozí ještě umocňují Toni Braxton a Babyface samotní, přesněji řečeno jejich vokály. V každém tónu je znát, že spolu pracují už hodně dlouhou dobu. A během ní došlo k určitému souznění. Oba se dokonale doplňují a harmonicky ladí. Ani na chvilku nemáte pocit, že by mělo být víc jednoho nebo druhého. Snad jen ve dvou písničkách, které každý z nich zpívá sólově, vám najednou ten druhý začne chybět.

"Love, Marriage & Divorce" je neskutečně kompaktní album, které by se dalo s trochou dobré vůle označit i za koncepční. I z toho důvodu není třeba vyzdvihovat nějaké konkrétní písničky, protože funguje dokonale jako celek. Neobjevuje sice žádné nové cesty a přístupy, ale to nevadí. Přímo z něho čiší, že to byl záměr - udělat ho co nejpoctivěji, na základech současného r'n'b a svým způsobem je obnažit, a ukázat tak podstatu tohoto stylu, což se dvojici podařilo excelentně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY