Black Label Society - Catacombs Of The Black Vatican

11.05.2014 08:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Zakk Wylde, mimo jiné dvorní kytarista Ozzyho Osbourna, nahrál další album se svou domovskou skupinou Black Label Society, které dostalo tajuplný název "Catacombs Of The Black Vatican". Co přináší a jak v pořadí devátá řadovka zní, se dovíte během následujících řádků.
7/10

Black Label Society - Catacombs Of The Black Vatican

Skladby: Fields Of Unforgiveness, My Dying Time, Believe, Angel Of Mercy, Heart Of Darkness, Beyond The Down, Scars, Damn The Flood, I’ve Gone Away, Empty Promises, Shades Of Gray, Dark Side Of The Sun (bonus track), The Nomad (bonus track)
Vydáno: 10.4.2014
Celkový čas: 54:05
Vydavatel: Mystic Production
Na novou studiovku ze stáje amerických heavy-metalových už skoro veteránů Black Label Society museli fanoušci čekat tři roky. Pravdou je, že mezeru jim skupina vykompenzovala vydáním živáku "Unblackened", který vyšel v březnu loňského roku. Mezitím došlo uvnitř formace k personální obměně. Za bicími totiž čerstvě usedl Chad Szeliga, který doposud působil s jinými rockery Breaking Benjamin, a nahradil tak odcházejícího Jeffa Fabba. Stal se tím již sedmým bubeníkem v historii jinak personálně poměrně stabilní kapely.

Doménou skupiny byla doposud hlavně energie, kterou tahle smečka vždy disponovala, a díky umu lídra Zakka Wylda i dechberoucí party jeho nezaměnitelné temně dunivé kytarové hry. Wylde skutečně patří mezi kytarovou smetánku, což dokazuje i na aktuální novince, kde se pár sexy sól dle očekávání objevuje. "Catacombs Of The Black Vatican" se ovšem v několika ohledech přece jen trochu liší od předchozích počinů partičky sídlící v Los Angeles. Black Label Society se tu neprezentují jako neurvalá heavy-metalová mlátička, nechrlí ze sebe podladěné zboostrované riffy, naopak ve větší míře nabízejí rockové balady a střednětempé skladby. Metalové prvky byste tentokrát hledali jen velmi obtížně, namísto nich tu zaujal stěžejní pozici krystalický rock v duchu blacksabbathovských sedmdesátých let.

Již ochutnávka "My Dying Time" naznačila, jakým směrem se deska bude ubírat. Skladba zní jako směs Alice In Chains, Black Sabbath a Metallicy v období černého alba. Celá nahrávka se obecně odehrává v témže duchu. Kdo zná například krásnou baladu "In This River" z kompletu "Mafia", nebude mu asi změna připadat až tak zásadní. Na novince však jedna takto zdařilá balada své místo rovněž našla. Řeč je o "Scars", kterou si nelze nezamilovat. Kolekce se může pochlubit i parádním vstupem v podobě otvíráku "Fields Of Unforgiveness", jehož předčí snad už jen "Beyond The Down" s odzbrojujícími kytarovými party.

Achillova pata celého počinu tkví v jeho monotónnosti. Ač se jednotlivé písně povedly a samy o sobě fungují bez problému, celek vyznívá velmi stereotypně a skladby i po několika posleších splývají a těžko se od sebe rozeznávají. Chybí větší dávka variability a herní hravosti, která by album více provzdušnila a dala mu zajímavější tvář. "Catacombs Of The Black Vatican" je v rámci žánru dobrou deskou, ale svět se díky ní nepohne, a to dokonce ani ten rockový. Zakk Wylde se svou partou natočili album, které nezapadne, ale ani nestrhne pozornost. Všechny zařazené písně mají smysl, jsou dobře napsané a výborně zahrané, ale výsledek přesto nepůsobí dojmem, že by se k němu měli posluchači vracet stále dokola a ležet při něm v extázi u svých přehrávačů.

Závěrem ještě připomeňme, že Black Label Society přijedou v rámci turné k nové desce i k nám, a to 16. června do klubu Roxy v Praze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY