Bratři Ebenové slaví třicáté výročí od vydání prvního alba "Malé písně do tmy"

06.04.2014 18:12 - Tisková zpráva | foto: bratriebenove.cz

Rok 2014 je pro kapelu Bratři Ebenové výjimečným obdobím. Uběhne třicet let od vydání prvního alba "Malé písně do tmy" (1984). V té době působila kapela jako bratrské trio - Marek, Kryštof a David byli na české hudební scéně zcela ojedinělí. Synové významného hudebního skladatele Petra Ebena (1929 - 2007) dostali klasické hudební vzdělání, zároveň však vstřebávali vlivy moderní folkové, jazzové a rockové muziky. Svou schopností čerpat ze všech těchto zdrojů, používat různé neobvyklé hudební nástroje, vznikl absolutně netradiční, na české scéně nenapodobitelný ebenovský zvuk. Navíc ve spojení s výjimečnými texty Marka byli Bratři Ebenové pro folkovou scénu zjevením.

Kapela na četnost vydávání nových alb nijak nespěchá, o to spíš se však čekání vyplatí. Další album vzniklo až o jedenáct let později ve spolupráci s Karlem Plíhalem - "Tichá domácnost" (1995). Na desce se již objevili muzikanti kapely ETC... a stejně jako na předchozím albu i kontrabasista Jaromír Honzák. Ti spolupracují s kapelou dodnes. Tedy i na následujícím počinu "Já na tom dělám" (2002).

Po vydání této desky začali Bratři Ebenové hrát znovu živě, natočili koncertní DVD "Ebeni v zahradě" (2004), nahráli hudbu pro novou sérii večerníčků Mach a Šebestová, pro CD "Pohádky bratří Grimmů" (s písničkami Bratří Ebenů), několik audioknih ("Muž, který sázel stromy", "Adventní kalendář") a také hudbu k seriálu České televize "Poste Restante". V roce 2008 vyšlo zatím poslední řadové album "Chlebíčky".

Právě připomenutím třicátého výročí vydání první desky vedlo kapelu k oprášení několika skladeb z tohoto folkového období, které budou tvořit významnou část nového koncertního programu. Rok 2014 je pro skupinu významný také tím, že po několika letech začíná točit nové album, které možná vyjde již koncem letošního roku. I skladby z připravované nahrávky zazní na nadcházejících koncertech.

Vystoupení v roce 2014 budou tedy velmi lákavá - posluchači budou mít možnost slyšet písničky, které již roky kapela nehrála a po kterých všichni tolik volají. Zároveň se mohou těšit i na úplné novinky.

Kromě tria bratří Ebenových - tedy Marka, Kryštofa a Davida - tvoří formaci rytmika působící mimo jiné v kapele ETC Vladimíra Mišíka: Jiří Veselý (basová kytara, akordeon), Jiří Zelenka (bicí, perkuse) a Pavel Skála (akustické a elektrické kytary). Ebeny dnes již neodlučně doplňuje také vynikající jazzový kontrabasista Jaromír Honzák.

Vstupenky jsou k zakoupení v sítích Ticketportal. Více informací zájemci naleznou na webu vichr.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY