Shakira zahřála Ledovým královstvím zamrzlý americký žebříček

03.04.2014 16:16 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Nejvyšší americkou novinku měla Shakira, která stříbrem desky "Shakira" získala nejlepší umístění kariéry. Od zlata ji odstavil soundtrack "Frozen" s osmým vítězným týdnem na kontě. Singlům pošesté dominoval Pharrell, do první desítky se dostal DJ Snake a Lil Jon s "Turn Down For What".
Pharrell Williams - Happy
© facebook interpreta
SINGLY - Pharrell Williams je s "Happy" na dosah rekordu impresí v rádiích, 226 milionů posledního týdne je pouze o tři miliony méně než maximum "Blurred Lines". Růst už byl ale pouze tříprocentní, je tak možné, že v příštím týdnu dojde naopak k úbytku. Tak i tak, rekord zůstane ve Pharrellových rukách. Svůj rekord následuje i v downloadech: již sedm týdnů v kuse prodal přes 300 tisíc kopií (nyní 321 tisíc), "Lines" se to podařilo desetkrát.

Solidní výkon opět podal John Legend, 14% nárůst v rádiích na 164 milionů opět znamenalo ocenění Airplay Gainer, lehce si polepšil i v downloadech na 226 tisíc a ve streamech na 7,2 milionů. Katy Perry zůstala třetí a místa se neměnila ani níže, první změna je až na čísle osm, kam se posunul Aloe Blacc na úkor OneRepublic.

Hlavním tématem tohoto týdne je ale postup "Turn Down For What" do první desítky. Track DJe Snakea a Lil Jona se napřed ujal v krátkých Vine klipech, poté EDM banger úspěšně táhl kluby a najednou jej máme v Top 10 mainstreamového žebříčku. Pro Snakea, mimo jiné také koproducenta čtyř skladeb Lady Gaga, to je první taková návštěva, rapper Lil Jon byl už předtím v Top 10 osmkrát. S vlastní skladbou byl nejvýše druhý s "Get Low" (+ The East Side Boyz feat. Ying Yang Twins), zlato bral za hostovačku na Usherově "Yeah!". Nedávno vyšel i parádně ulítlý videoklip.

Vydáním videoklipu "Loyal "si pozičně výrazně polepšil Chris Brown, skladba s Lil Waynem a Tygou/French Montanou/Too $hortem (tři různé verze) se z 31. příčky posunula na čtrnáctku. "Hey Brother" Aviciiho už je šestnáctý a do druhé desítky se už dostal Justin Timberlake s "Not A Bad Thing".

Nejvyšší novinku měla Shakira, "Empire" získalo padesát osmičku díky vydání alba i klipu. 76. místem začíná "G.U.Y." Lady Gaga díky streamům videa. Do rádií se teprve chystá. O příčku níže debutovali The Black Keys s "Fever" a 89. místo obsadil B.o.B s trackem "John Doe".

    Top 10 - singly:
  1. Pharrell Williams - Happy
  2. John Legend - All Of Me
  3. Katy Perry feat. Juicy J - Dark Horse
  4. Jason Derülo feat. 2 Chainz - Talk Dirty
  5. Idina Menzel - Let It Go
  6. Bastille - Pompeii
  7. Lorde - Team
  8. Aloe Blacc - The Man
  9. OneRepublic - Counting Stars
  10. DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What

Frozen Soundtrack
© facebook interpreta
DESKY - Poosmé patřilo první místo soundtracku z "Frozen". V moderní éře Billboard od roku 1991 pouze dvacítka desek dosáhla tolika vítězných týdnů. Rekordmankou je samozřejmě Adele s 24 týdny alba "21" v čele. Díky dalším 161 tisícům se už "Frozen" prodalo celkem 1,8 milionu.

Stříbro vybojovala Shakira. Dosud přitom byla nejlépe broznová s průlomovým "Laundry Service". Na druhou stranu, 84 tisíc je její nejhorší start z primárně anglicky zpívaných desek. "She Wolf" roku 2009 měl první týden o pět tisíc více, španělský "Sale El Sol" z roku 2010 odstartoval s polovičním prodejem. Řekli byste, že už to je 3,5 roku?

Z bronzu se radují vlastníci práv Johnnyho Cashe, kompilace nově objeveného materiálu z osmdesátých let "Out Among The Stars" oslovila 54 tisíc Američanů. Pod ním slaví metalcoreoví Memphis May Fire svůj nejlepší prodej i umístění. "Unconditional" je jejich čtvrtá deska. Pátý byl Pharrell Williams.

Novinek v Top 10 ale bylo více. Gospelová zpěvačka Erica Campbell ze sesterského dua Mary Mary uspěla s první sólovkou "Help", když se umístila na šestce, lépe než kdy předtím. Sedmdesátiletá legenda Barry Manilow si připsala čtrtnácté Top 10 umístění díky osmičce "Night Songs". Devítku postkariérně získali My Chemical Romance, výběr hitů "May Death Never Stop You" zaujal dvacet tisíc posluchačů. Stejně měla i Lorde na desítce.

Vidíte, jak jsou čísla prodejů nízká? Máme za sebou čtvrtletí a prodej už je o 17 % nižší než za stejnou dobu loni. A downloadů je méně o 12 %.

Příští týden "Frozen" vyhrát nemusí. EPčko kapely 5 Seconds Of Summer "She Looks So Perfect" totiž míří ke 150 tisícům. Australská čtveřice mladíků se proslavila jako předkapela One Direction. Přes 40 tisíc se dostanou Christina Perri s "Head Or Heart" a Chevelle s "La Gargola".

    Top 10 - alba:
  1. ▬ Různí - Frozen Soundtrack (161, -20 %)
  2.  N Shakira - Shakira (84)
  3.  N Johnny Cash - Out Among The Stars (54)
  4.  N Memphis May Fire - Unconditional (27)
  5. Pharrell Williams - G I R L (25, -26 %)
  6.  N Erica Campbell - Help (23)
  7. YG - My Krazy Life (23, -62 %)
  8.  N Barry Manilow - Night Songs (22)
  9.  N My Chemical Romance - May Death Never Stop You: The Greatest Hits 2001-2013 (20)
  10. Lorde - Pure Heroine (20, -15 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY