Slyšeno v předstihu: Republic Of Two - Silent Disco

03.04.2014 08:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Pražská indie folková formace Republic Of Two natočila po třech letech novou desku. Dostala název "Silent Disco" a vyjde 11. dubna. Je pestrá, emotivní a... zřejmě nejlepší, jakou kdy držitelé ceny Anděl za Objev roku 2010 natočili. Novinku už v lednu předznamenal singl "Let's Escape From Who We Are".
Republic of Two - Silent Disco
© facebook interpreta
Poslední tři roky se Mikoláš Růžička s Jiřím Burianem věnovali každý své vlastní tvorbě. Zatímco Růžička založil projekt PIANO a natočil s ním oceňovanou eponymní desku, Burian přišel se sólovým albem "Bohemia" a napsal písničky pro "Demolici" parodického hip hopového projektu Kapitán Demo. Přestože kapela sporadicky koncertovala a například Mikoláš Růžička byl jedním z hostů ambiciózní "Bohemie", ke společné tvorbě se Republic Of Two dostali až nyní.

Dlouhá pauza, vyplněná sólovými aktivitami, je z novinky poznat. Kapela dala na "Silent Disco" vale klasickému indie folku. Rukopis skladatelské dvojice z písniček stále poznáte, na rozdíl od předchozích nahrávek "Raising The Flag" a "The End Of War" jsou tady ale daleko více zastoupeny prvky elektroniky, country nebo retra. Dvanáctka nových skladeb je po hudební stránce zřejmě to nejzajímavější, co Růžička s Burianem společně vytvořili. Rozhodně se v tomhle ohledu řadí k nejlepším momentům "PIANA" i "Bohemie", na které logicky navazuje. "Myslím, že se zúročil dostatek času, odstup a zkušenost z práce na našich sólových projektech, které vyšly v loňském roce," souhlasí Mikoláš Růžička

"Silent Disco" v sobě nese několik rovin a obsahuje více vrcholů. Skladby rychlejšího tempa ("Fire In Me", "Promise") střídají vyklidněné ("Needle In A Hay", "Trust") a jako celek opisují příběh, který načrtne úvodní "Let's Escape From Who We Are", mimochodem první singl a videoklip z desky. Skupina, se kterou znovu nahrávala cellistka Terezie Kovalová a premiérově bubenice Lenka Dundrová, pracuje na nové desce snad nejcitlivěji s aranžemi a zvukem. Z atmosféry alba vyplývá, proč vychází právě na jaře. "Nechali jsme si na něj víc času a materiál dlouho zrál. Chtěli jsme se posunout ve zvuku dál a přitom zachovat to, co je pro nás typické," tvrdí Jiří Burian.

Republic Of Two
© Andrea Kerestešová
Kapela se v současné době chystá na křest desky, který proběhne 24. dubna v pražském Divadle Archa. "Zahrát si samostatný koncert v Arše byl vždycky náš sen, protože je to jeden z nejkrásnějších prostorů v Praze a máme k němu osobní vztah," vysvětluje Růžička. "Máme připravenou speciální scénu a jako host vystoupí Adrian T. Bell, který loni vydal podle nás jednu z nejlepších desek roku," dodává Burian. Ještě předtím by ale měl mít premiéru nový videoklip, který byl natočen k písni "Cold Hands Warm Heart" v africkém Kamerunu.

Samotné album Silent Disco vyjde 11. dubna na labelu Massimo Records a bude obsahovat skladby: Let's Escape From Who We Are, Promise, Fire In Me, Colds Hands Warm Heart, The Glass Is Broken, Silent Disco, Journey, What If, Me And My Regret, Needle In The Hay, Trust a Sleepers.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY