Kaiser Chiefs jsou na novince dobří, leč snadno zapomenutelní

31.03.2014 11:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Britská kytarovka Kaiser Chiefs se po třech letech vrací s novou nahrávkou. A není třeba si nic nalhávat. Poslední dvě alba zrovna nenadchla a očekávání již nejsou tak vysoká, jako bývala. Do karet jim také nehraje odchod hlavního skladatele a bubeníka Nicka Hodgsona. Jak tedy novinka dopadla?
7/10

Kaiser Chiefs - Education, Education, Education & War

Skladby: The Factory Gates, Coming Home, Misery Company, Ruffians On Parade, Meanwhile Up In Heaven, One More Last Ong, My Life, Bows & Arrows, Cannons, Roses
Vydáno: 28.03.2014
Celkový čas: 46:04
Vydavatel: Universal
Poslední dvě desky ("Off With Their Heads" a "The Future Is Medieval") téhle kdysi nadějné britské skupiny se utápěly v průměrnosti a nabídly pouze pár slušných skladeb ("Never Miss A Beat" či "Little Shocks"). Trochu zklamání vzhledem k tomu, jaký raketový start jejich debut způsobil a s jakým elánem se předvedli na druhém, hity napěchovaném albu "Yours Truly, Angry Mob". Novinka má tak na jednu stranu lehčí pozici z hlediska očekávání, na straně druhé se však nemusí již těšit tak širokému zájmu veřejnosti jako v minulosti.

Překvapivou zprávou byl odchod hlavního skladatele Nicka Hodgsona začátkem prosince roku 2012, který se rozhodl věnovat úsilí vlastnímu vydavatelství Chewing Gum Record Label a nahrávacímu studiu Chewdio Record Label. Novou posilou do týmu se stal Vijay Mistry, který po Hodgsonovi obsadil post bicmana a stal se plnohodnotným členem formace. Skladatelský um svého předchůdce však zřejmě nenahradí.

Deska s nezvyklým názvem "Education, Education, Education & War" zaujala a překvapila hned videoklipem ověnčenou skladbou "Coming Home", která zcela jistě patří k nejpovedenějším zářezům skupiny vůbec. Úvahy, zda se mělo jednat pouze o světlou výjimku, jejíž úkolem bylo rozplynout obavy z kvality nahrávky, pomíjí hned při poslechu úvodní skladby "The Factory Gates". Strhující tempo a výbušný refrén nominují titulní píseň na nejlepší otevírák, který kdy kapela měla. Dalším jasným hitem s výraznými kytarovými party doplněné mocným smíchem je "Misery Company". A to i přesto, že nápadně připomíná některé kusy na posledním albu Franz Ferdinand. Podobnost se skotskými kolegy však netkví pouze v jedné písni, ale celkově se zvukově úspěšným rockerům na novince pánové hodně přibližují.

Špatných písní tu moc nenajdeme. Dobrých daleko více. Výborná je hned pozitivní "Ruffians On Parade" a o tom, že si zamilujete baladickou "Meanwhile Up In Heaven", také není pochyb. Další sympatická balada "Roses", která jako by z oka vypadla Mercury Rev, pak celou desku zavírá.

Na první pohled se může zdát, že jde o bezchybný počin, kterým se Kaiser Chiefs vrátí na vrchol. Bohužel o tom lze spíš pochybovat. "Education..." sice nabízí slušný repertoár bez slabých míst a s několika hity, ale na druhou stranu nepřináší žádné nové hudební ingredience ani progresi. Dříve se jim dařilo ovlivňovat svými deskami desítky jiných skupin, dnes působí, že sami jsou svými momentálně úspěšnějšími kolegy inspirováni. Samozřejmě, že není možné přicházet stále s čistou originalitou, ale pátá řadovka trochu ztrácí tvář a zvukově i hudebně zapadá v davu jiných. Dobré písně, jež obsahuje, tak mohou zůstat brzy zapomenuty a s nimi i samotní Kaiser Chiefs.

Celé album si můžete poslechnout na webu kapely.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY