shop.musicserver.cz

Nervózní lůza z Leedsu stále jako The Jam

Vydáno: 26.02.2007 00:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Kaiser Chiefs si svým debutem "Employment" zajistili pozici jedné z nejsledovanějších indie kapel. S jeho pokračováním parta z Leedsu dlouho nečekala a po dvou letech vychází novinka "Yours Truly, Angry Mob". Jestli s ní skupina naplní ambice velkých mladých hvězd, se uvidí, ale už teď lze říci, že se jim nahrávka povedla.

8/10

Kaiser Chiefs - Yours Truly, Angry Mob

Celkový čas: 44:36

Skladby: Ruby, The Angry Mob, Heat Dies Down, Highroyds, Love Is Not Competition (But Im Winning),Thank You Very Much, I Can Do It Without You, My Kind Of Guy, Everything Is Average Nowadays, Learnt My Lesson Well, Try Your Best, Retirement

Vydavatel: Universal

Na dva roky starém debutu "Employment" byli Kaiser Chiefs skvělou gympláckou kapelou. Skupina z britského Leedsu šla na ruku hlavně dospívajícím mimo Londýn: lehce přiblblé a senzačně chytlavé hitovky o prvním sexu, sobotních nocích a moderní době brzy scénu města přerostly. Možná se na tom podílel i jasný vliv elegantních rockerů The Jam, základní kapely pro celou "nezávislou" britskou scénu, a to od prvních kytarovek až ke kapelám éry The Libertines. Novinka "Yours Truly, Angry Mob" ukazuje Ricky Wilsona a spol. stále pod Wellerovým vlivem, blíže britské metropoli a spíše než v tělocvičně střední školy v té univerzitní. Takže ti, kteří se druhé desky a přehnané dospělosti báli, si mohou s klidem setřít pot z čela. Nic, co by je mělo výrazně zaskočit, se na novém albu neděje.

Kaiser Chiefs mohou po prvním kontaktu působit jako tancovačka z periferie, jejíž jedinou vizí je snadná kocovina po pár pivech a nějaká ta lehká holka ve zkušebně. Jejich mnohdy zdánlivě laciný humor může ty, kteří v hudbě hledají "něco víc", až pohoršovat. Po pečlivějším prozkoumání však lze dojít k překvapivému zjištění - tahle kapele má sakra styl a šmrnc. "Miluju tvůj styl, je stejně otřesnej jako ten můj." Z lehkého buranství, za které by mohli být kritizováni, naopak udělali přednost. Svět už nechce další playboye a gentlemany, teď pofrčí hoši ze zapadlých hospod, kteří mají, jak se říká, něco načteno, ale svůj původ nezapřou.

"Yours Truly, Angry Mob" už nestaví pouze na jednoduché zábavnosti jako debut, nicméně s ambicí větší vážnosti to nepřehání - mladé hvězdy udělaly jen krok dopředu, naštěstí ne do strany jako řada kolegů ze scény. "Thank You Very Much" si je hudebně podobná s hitem "I Predict A Riot" z první desky, ale v celkovém dojmu působí naprosto opačně. Starší písnička byla rázná, agresivní, s jasnou myšlenkou, na nynější písni kapela hlavně děkuje, je v pohodě a říká "nech mě prosím jít". Žádný punk, žádný riot, skvělý pop se stylovou kytarou, kde je loučení příjemnou záležitostí. Slzy ale stejně kapela nevytáhne ani tam, kde by se hodily.

Klasické rockerské manýry ovládají Kaiser Chiefs hlavně v závěrech skladeb druhé části desky, když písně dohrávají tvrdými údery. Kapela ikony britského hardrocku natírá na růžovo, jakoby do zábavného komiksu "Hana a Hana" z Reflexu, který se čte ve volných chvílích, když nechceme přemýšlet. Balada "I Can Do It Without You" je věc, kterou byste pro radost pustili někomu, koho máte hodně rádi a chcete ho dojmout - pocity fungují naprosto opačně, než by původně z popěvku v refrénu i názvu skladby měly.

Když děláte muziku hlavně pro teenagery, musíte mít na desce také balady a k nim se, pokud se pohybujeme v Británii, vždycky hodí The Beatles. I na "Yours Truly, Angry Mob" jsou. A jsou psané s jasným záměrem, se zřejmým cílem. Ricky Wilson je v nich stále rozesmátý pohodář, ale v pár momentech se snižuje ke chvilkovému citovému vydírání a ukazuje, že v tomto případě je autentičnost daleko. Jeho podání sice uvěřitelné je, ale síla Kaiser Chiefs vždy byla ve středním tempu a rychlosti, takže dojímaní pomalostí je takové lhaní si do kapsy. Navíc do placu hází jedno citové klišé za druhým, mimo kytar mu poslouží třeba lehký klavír...

Prvního alba Kaiser Chiefs prodali skoro tři miliony, napjatě se čekalo s čím přijdou podruhé. Do žádné revoluce se nepustili, zkoušku albové dvojky zvládli statečně. To, kvůli čemu je jejich fanoušci milují, mají i na "Yours Truly, Angry Mob" a těch několik novot (změny tempa, občasné kytarové onanování z dob dlouhovlasých rockových hvězd, důraz na city ve vokálech) se v rámci celé desky nejeví jako podstatné. Nahráli výbornou desku, protože, jak sami zpívají, "potřebujeme zábavu, která nás udrží mimo ulice".

NÁZORY
  • Nejlepší deska za poslední dva roky (Sigi, 26.02.2007 06:42) Reagovat

    Po dlouhé době naprosto souhlasím s recenzí na musicserveru - upřímně říkám, že žádné album za poslední cca 2 roky mě tolik nedostalo...naposledy to bylo, ehm...debutové album Kaiser Chiefs Employment. I když možná bych byl ještě přívětivější než Mr. Slavík a dal bych 9/10. Druhá deska Kaisers je totiž ještě o kus dál než jejich debut...samozřejmě je tu znovu plno hitů a silných melodií (tedy nejtěžší věci v pop-music), ale kapela dozrála i muzikantsky a při pozorném poslechu nelze nepostřehnout spoutu zvukových fíglů a hrátek přesně v nejlepších britských tradicích (ano, ano znovu ti Beatles!!!:-)..Tu jednu hvězdičku navíc do plného počtu bych si nechal pro další (předvídám lehce experimentální) album, na které už mají KC (pokud to takhle půjde dál) rozhodně nakročeno....za 2 roky čekejme kaiserovského "Sergeanta"!

  • !!!!!!!! (morrissey, 26.02.2007 10:57) Reagovat

    jsem na to zvedavej !!!

  • a (a, 26.02.2007 14:00) Reagovat

    u slavíka se dává 7 bodů za to když je to indie a pak 1 až 3 body k tomu za to jaká je deska :) a samozřejmě že když není indie tak dostane maximálně tak ty tři body :)

  • x (Ciefette, 26.02.2007 15:18) Reagovat

    Takže pop nebo rock ?? Všichni říkali že Yours bude rokovější než Emp. a já myslym že i Emp. byl rockovej, tak co že zase pop?? Názory?

  • Pop.. (Paul, 26.02.2007 15:36) Reagovat

    Ciefette: Mně tedy přijde album daleko popovější než debut. Ohlazené hrany, takřka pro celou rodinku.. Pár celkem chytlavých věcí se najde, především druhá polovina mi ale přijde lehce unylá.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Audio: Kaiser Chiefs ohlašují nové album disco-popovým singlem "Feeling Alright" (29.10.2023 09:48)
- Recenze: Kaiser Chiefs nahráli desku "Duck". Je z kategorie neurazí, nenadchne (08.08.2019 14:00)
- Nové desky 31/2019 - od Kaiser Chiefs přes Lordi po Of Monsters And Men (30.07.2019 07:01)
- Recenze: Kaiser Chiefs díky novince "Stay Together" nechávají vyčnívat předchozí desky (17.12.2016 14:30)
- Nové desky pro 40. týden (11.10.2016 06:40)
- Video: Kaiser Chiefs se v "Hole In My Soul" proměnili v závodníky (30.08.2016 09:29)
- Naživo: Tinie Tempah králem Szigetu, David Guetta pouštěl AC/DC, Sia podváděla a Noel Gallagher byl málem za fajn chlápka (22.08.2016 09:20)
- Fotogalerie: Maďarský Sziget Festival 2016 v obrazech (19.08.2016 13:16)
- Video: Kaiser Chiefs chystají desku, ale už úvodním singlem "Parachute" ji pohřbívají (22.06.2016 18:08)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu