Na netradičním výběru se Rufus Wainwright otáčí prvně zpět

24.03.2014 16:00 - Dan Hájek | foto: rufuswainwright.com

Pokud nevlastníte box "House Of Rufus", je výběrovka "Vibrate: The Best Of" Rufuse Wainwrighta malá záplata, jak získat alespoň zlomek věcí mimo základní řadovky tohoto multitalentu, který miluje vážnou hudbu a píše i opery. Kromě hrstky singlů jsou zde ke slyšení i neoblomné krásky, provařené živým hraním.
7/10

Rufus Wainwright - Vibrate: The Best Of

Skladby: Going To A Town, Out Of The Game, Me And Liza, Hallelujah, Oh What A World, April Fools, Poses, Cigarettes And Chocolate Milk, Vibrate, The One You Love, I Don't Know What It Is, The Art Teacher, Go Or Go Ahead, Dinner At Eight, Foolish Love, Sometimes You Need, Grey Gardens, Tiergarten
Vydáno: 28.02.2014
Celkový čas: 76:59
Vydavatel: Universal
"Vibrate: The Best Of" není zcela typický výběr největších hitů. Rufus Wainwright za svou kariéru nevydal ani tolik rádiových singlů, že by se z toho dalo sestavit nějaké takto koncipované ohlédnutí zpátky. Se selekcí písniček mu tedy nakonec vypomohl i Neil Tennant z Pet Shop Boys a v základní jednodiskové verzi spíše zaslechnete provařené písně z jeho živého repertoáru (a z jeho dosud vydaných desek) s jednou výjimkou - tou je skutečnost, že zde žádného zástupce nemá koncepční a hodně ponurá "All Days Are Nights: Songs For Lulu". Naopak, připojená novinka "Me And Liza" je ironickým sumářem jeho komplikovaného vztahu s Lizou Minnelli; o jejím vzniku se můžete dozvědět něco více v tomto rozhovoru. Složil ji společně s Guyem Chambersem a jedná se o takovou střídmou popovku, která by mohla slušet i Robbiemu Willimasovi, pro nějž byl kdysi Guy dvorním skladatelem.

Košatost jeho rukopisu je prezentována rovnoměrným výběrem z jeho studiových alb, nejvíce místa ale logicky zabírá dvoudílná "Want". Nonšalantní "Go Or Go Ahead" vedle chytlavých a nezaměnitelných "The One You Love", "The Art Teacher" nebo "Oh What A World" neztrácí nic ze svého lesku Wainwrightovy geniality. Nechybí však ani singlovky "Going To A Town", tu si nedávno vypůjčil i George Michael, "Cigarettes And Chocolate Milk" ("Poses"), případně dvojice "April Fools" a "Foolish Love" z jeho bezejmenného debutu. Naopak zcela neopodstatněně kolekce postrádá hymnickou "Do I Disappoint You" a melancholickou krásku "Not Ready To Love" z "Release The Stars". Své místo má i cover "Hallelujah" z cohenovského zpěvníku, díky kterému se Rufus dostal do širšího povědomí i u nás, a to nejen z příběhu o zlobru Shrekovi. Ve svém finálním důsledku je to stále jen rychlokurz nad velmi rozsáhlou tvorbou tohoto nevšedního elegána.

Deluxe verze s raritami a bonusy

Úvod druhého disku sice patří potenciální hitovce "Bitter Tears" z řadovky "Out Of The Game", na kterou navazuje filmová část. Ta obsahuje skvělou "The Maker Makes" ("Zkrocená hora"), jeho úpravu beatlesácké klasiky "Across The Universe" z "Jmenuji se Sam" a "La Complainte De La Butte" ("Moulin Rouge") - sice je to jen zlomek, přesto se počítá. V již zmíněném kompletu "House Of Rufus" je filmovým písním totiž věnovaný celý disk, nenaleznete na něm ale vyštrachané bonusy z nahrávání s Guyem Chambersem: pošpiněná a gospelově líznutá "Chic And Pointless" a pak typická Rufusovina "WWIII". Hodně povedený začátek mírně pošramotí druhá část, sestavená z živých nahrávek. Ta si všímá i tribute živáku "Rufus Does Judy At Carnegie Hall", včetně úžasné "If Love Were All" (jen s klavírem). Neduhem je ale celkem nedotažené sesypání na jednu hromadu, nemající výraznější hlavu a patu. Závěrečný výsek z postaršího rozhovoru pro BBC je vyloženě rušícím elementem.

"Vibrate: The Best Of" v základní verzi neklame a přináší ucelený pohled na tento hudební talent, ale z jeho bohaté tvorby mimo desky ukazuje jen velmi skromné střípky. Rufus Wainwright spojuje multižánrový skladatelský potenciál s tenorově zabarveným hlasem a jeho emocemi, melancholií vystavěné příběhy často berou dech. Sice je díky této kompilaci máte vesměs všechny na jednom místě - lepšího výsledku by se však dalo docílit trochu jiným konceptem a alespoň částečným vyslechnutím přání fanoušků. Vše tak zachraňuje až dvoudisková varianta (i se zmíněnými připomínkami).

Průřez celou diskografií, kterou jsme komentovali v tomto rozsáhlém článku, přijede interpret představit i do Prahy. Jeho zastávka v rámci tour "The Best Of Rufus Wainwright" proběhne již v úterý 25. března v pražském Divadle Hybernia a společnost mu bude dělat Lucy Wainwright Roche.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY