Kytarista Davida Kollera Michal Pelant pokřtí 7. března sólové album "Na hraně"

27.02.2014 18:18 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Michal Pelant
© management Michala Pelanta
Dvorní kytarista kapely Davida Kollera a zpěvák Michal Pelant vydává sólové album s názvem "Na hraně". Kolekci silných rockových písniček s texty Lukáše Pavláska nebo Petra Honse (Oceán, Shalom) připravoval průběžně čtyři roky. Výsledkem je vyspělý moderní rock, který staví na skvěle zaranžovaných kytarách a silném vokálu.

"Využil jsem toho, že se David Koller teď věnuje Lucii. Půlroční pauza Kollerbandu mi tak přišla vhod k dokončení desky," říká Michal Pelant - autor všech písní na albu, které si zároveň sám zaranžoval, zprodukoval a v nichž hraje na všechny nástroje kromě basy, bicích a cella. "Pro mě je důležité, aby v muzice bylo něco osobního, aby odrážela vnitřní svět kapely nebo interpreta. Nezáleží na stylu nebo žánru. Mám rád osobité desky, které si po letech pustíte a pořád vás baví. To je pro mě cíl, k němuž se snažím dojít," popisuje hudebník.

Zásadním spolupracovníkem byl pro něj bubeník Lukáš Pavlík (ex-Ewa Farna, Kamil Střihavka). Spolu se začali bavit o prvních demáčích před čtyřmi lety a řešili směr, kam se s deskou ubírat. "Lukáš je takový ten sparing partner, kterého každý potřebuje. Kromě toho, že je bubeník, hraje na kytaru, skládá a produkuje. Navíc mi celé album smíchal a masteroval," uvádí Pelant.

Dvojici muzikantů nakonec ve studiu doplnil basista Jakub Vejnar (Muff, Aneta Langerová). Jako hosté se na nahrávce ještě objevují Marek Minárik na basu (Kollerband, ex-Lucie) a bubeník Roman Vícha (Toxique, Ivan Král). Nějakou dobu zpěvákovi trvalo, než našel pro své písně textaře. "Texty jsem řešil samozřejmě hodně. Jsem moc rád, že jsem mohl nakonec spolupracovat i s Petrem Honsem. Petr napsal slova pro většinu zásadních písní skupin Oceán a Shalom. V jeho básních má každý prostor pro vlastní fantazii a interpretaci, to mě baví," vysvětluje.

Nejstarší píseň na albu je z konce devadesátých let. Text k ní tehdy napsal básník Jindřich Bělehrádek. "Pořád se mi líbil, tak jsem písničku upravil a znovu nahrál. Jindřich před lety tragicky zahynul, v téhle písni tady pro mě pořád je," říká Pelant, jenž je osm let členem Kollerbandu. S Davidem Kollerem ostatně nahrál dvě desky a napsal pro něj několik písní včetně úspěšného singlu "Teď a tady". Ten se svého času vyšvihl až na pozici třetí nejhranější skladby podle žebříčku IFPI.

Kromě toho muzikant produkoval, nahrál a složil materiál na album zpěvačky Lenky Nové, zaranžoval a nahrál desku "365" pro Kamila Střihavku nebo koncertně spolupracoval s Michalem Pavlíčkem, Tomášem Hájíčkem či Danem Mccaffertym z Nazareth. V roce 2013 se podílel (společně s dalšími umělci jako Tata Bojs, Michael Kocáb, Vladimir 518...) na natočení předvolebního songu proti komunistům "Nikagda nězabuděm" (Karel Kryl). Skladbu si poté zahrál s Lucií na Staroměstském náměstí. Málokdo také ví, že hudební začátky Michala Pelanta jsou spojené s operním zpěvem, který studoval. Zpíval v divadlech v Paříži (Theatre du Chatelet), Curychu (Opernhaus) nebo třeba v Londýně.

Album "Na hraně" pokřtí Michal Pelant v pátek 7. března v pražském klubu Jazz Dock. Na pódiu jej od 22 hodin doprovodí excelentní kapela mezinárodního složení. Na kytaru Steve Walsh (Viktor Krauss, Erasure), na basu Jakub Vejnar, na bicí Lukáš Pavlík a na perkuse a klávesy Adam Koller (Kollerband).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY