Brit Awards 2014 jsou rozdány. Nejvíce nominací proměnili Arctic Monkeys

20.02.2014 08:24 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Arctic Monkeys na Brit Awards 2014
© facebook.com/BRITAwards
V pořadí již čtyřiatřicáté udílení Brit Awards proběhlo o středečním večeru v londýnské O2 aréně. Nominačnímu seznamu, který byl zveřejněn už na začátku minulého měsíce, se čtyřmi kategoriemi vévodili indie rockeři Bastille a sourozenecké duo Disclosure. Největší počet výherních zářezů si na své konto ale nakonec připsali Arctic Monkeys, a to včetně hlavní ceny za nejlepší album.

Právě Disclosure vyšli z favoritů jako jediní naprázdno. Jednou soškou si poličku doma doplní Ellie Goulding coby nejlepší britská umělkyně, Bastille jako nejlepší britští nováčci a Rudimental za nejlepší britský singl - výheru se jim podařilo ukořistit díky skladbě "Waiting All Night". V klání o nejlepšího britského umělce nebylo zato pozdějším ročníkům narození přáno - mladíčky s průměrným věkem dvacet tři let rozdrtil sedmašedesátiletý matador rockové hudby David Bowie.

Lorde na Brit Awards 2014
© facebook.com/BRITAwards
Zahraničí na ceremoniálu s proměněnými nominacemi zastupovala novozélandská Lorde, Francouzi Daft Punk a americký zpěvák Bruno Mars. Hlavní cenou za nejlepší album se zásluhou řadovky "AM" nakonec můžou pyšnit v úvodu již avizovaní Arctic Monkeys, jež se stali také nejlepší britskou kapelou pro rok 2014. Frontman kapely Alex Turner se v závěru rovněž postaral o jeden z nejpamátnějších momentů letošního předávání, když děkovací řeč věnoval kázání o nepolevující síle rock'n'rollu. Svůj projev demonstrativně podtrhl hozením mikrofonu na podlahu, které uvedl slovy "pošlete mi účet za mikrofon, jestli chcete."

Mimo hlavní kategorie zabodovali také One Direction. Ocenění si odnesli za britský globální úspěch a nejlepší videoklip pro song "Best Song Ever", k čemuž jim nejspíše dopomohla především početná armáda Directionerů. Vítěz poslední zmiňované kategorie totiž vzešel z twitterového hlasování pomocí hashtagů. Během večera se na pódiu předvedli interpreti jako Katy Perry, Beyoncé nebo celou show úspěšně zakončující Pharrell Williams s Nilem Rodgersem. Celý přehled oceněných najdete pod článkem.

Britské album roku: Arctic Monkeys - "AM"
Nejlepší producent: Flood a Alan Moulder
Britský nováček: Bastille
Britská ženská sólová umělkyně: Ellie Goulding
Britská skupina: Arctic Monkeys
Britský mužský sólový umělec: David Bowie
Britský singl: Rudimental - "Waiting All Night"
Cena kritiků: Sam Smith
Zahraniční ženská sólová umělkyně: Lorde
Zahraniční skupina: Daft Punk
Zahraniční mužský sólový umělec: Bruno Mars



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY