shop.musicserver.cz

Krausberry poprvé naživo

Vydáno: 06.03.2014 14:00 v sekci Recenze - Roman Výmola | foto: facebook interpreta

Bluesrocková parta Krausberry se ve své studiové tvorbě na dlouhých sedm let odmlčela. "Nálada", která vyšla v roce 2007, byla zatím poslední nahrávkou, kterou vydala. Nyní se na pultech objevil alespoň živák, v historii skupiny první. Stojí dvojcédéčko "Živě v Malostranské Besedě" za poslech?

8/10

Krausberry - Živě v Malostranské Besedě

Vydáno: 15.01.2014
Celkový čas: CD1 - 48:47, CD2 - 53:07

Skladby: CD1: Na větvi, Horoskop, Bazar - Zastavárna, Na pěknú notéčku, Nálada, Starý časy, Neříkej mi Baby, mejdlo, Ptáci, Táhne mi na čtyřicet, Náš kluk / CD2: Peníze, Kořenová zelenina, Sluneční hrob, Horko, Emil, Díra do hlavy, Pražáci, Nastydlá, Na Hrad, Do nebe, Šiksa a gádžo, Můstek, Sgt. Zelí

Vydavatel: 100PROmotion

Česká bluesová a rocková skupina Krausberry má na svém kontě šest studiových alb. Členové se postupem let střídali, stejně s nimi se měnil i styl a tempo hudby. Pokud porovnáte první bezejmenné album a poslední "Náladu", je vývoj jasně znát už na první poslech. Základní myšlenka ovšem přes všechny změny zůstala pořád stejná - nebrat se moc vážně, hrát bluesrock a bavit vtipnými a trefnými texty.

Pokud jste někdy viděli Martina Krause s kapelou naživo, jistě mi dáte zapravdu, že jejich koncerty jsou velmi povedené, hudbou počínaje, přes komunikaci s publikem, až po vtípky konče. Pokud jste neměli možnost na Krausberry zajít a poslechnout si je nebo si je chcete jen znovu poslechnout naživo a připomenout si jeden z jejich skvělých koncertů, je tu pro vás toto dvojalbum. To bylo nahráno v Malostranské Besedě 2. a 3.května loňského roku a jedná se o první živé album v historii kapely. A rozhodně stojí za to.

První CD otevírá skladba "Na Větvi", kterou můžete najít na stejnojmenném albu z roku 1996. Martin Kraus zde dává svým hlasivkám pěkně zabrat - ostatně jako ve všech skladbách, které na živáku naleznete. Následuje bluesovější "Horoskop" z jednoho z nejpovedenějších alb, které skupina nahrála, a to "Šiksa a gádžo". "Bazar - Zastavárnu" nelze porovnat s originální verzí, jelikož se jedná o novinku. A není jediná, celkem zde naleznete hned čtyři nové skladby. Pokud by nová studiovka měla vypadat jako tento nově nahraný materiál, máme se na co těšit. Jen musíme doufat, že to nebude za dalších dlouhých sedm let.

"Na pěknú notečku" a "Nálada" (obě z poslední studiovky "Nálada") rozproudí krev v žilách, na rozdíl od "Starých časů", balady, která nostalgicky vzpomíná na (jak název napovídá) staré časy, kdy "na dně piva nebyl splín". Za zmínku stojí skladba "Ptáci" z alba "Na Hrad", která se od originální verze liší vokály. Ty zde obstaral sám Martin Kraus, původně je nazpívala Táňa Poláčková, známá hlavně z revivalové skupiny Janis Joplin. Na závěr zazní "Táhne mi na čtyřicet" a "Náš kluk", které jsou sice skvělé, ale ničím extrémně nevynikají.

Vznik Krausberry

Po vyhazovu Martina Krause a dalších muzikantů ze skupiny Bluesberry začali vyhoštění členové zkoušet hrát u Ivana Dvořáka a jeho bratra ve sklepě jeho vilky. Podle slov Krause to "...byla spíš zábava a sranda a nejdůležitější bylo posezení po zkouškách v hospodě, kde se všechno rozebíralo ještě teoreticky." Právě při těchto posezeních vznikl i název skupiny, který vymyslel po několika pivech folkař Zdeněk Vřešťál. Osobně se těšil na to, jak se asi bude frontman skupiny Bluesberry Petar Introvič tvářit, když zjistí, že odpadlíci založili skupinu Krausberry - jasnou parodii na jeho partu.

Druhé CD je o poznání lepší. Začíná svižnou skladbou "Peníze" a při jejím poslechu se člověk až skoro diví, že Martin Kraus ještě dokáže s takovým zápřahem na hlasivky vůbec mluvit. V "Kořenové zelenině" je slyšet podpora fanoušků v publiku, kteří dávají jasně najevo, že si vystoupení užívají a nelitují peněz, které za koncert dali. Coververze "Slunečního hrobu" od Blue Effect je sice dobrá, ovšem originál je originál. Tím nechci nějak urazit fanoušky nebo samotné Krausberry, oba tábory nám ovšem musí dát za pravdu, že Kraus předělal skladbu do svého kabátu, který mu vyhovuje. Skladba "Horko" byla ujetá už jako studiová verze, natož když si představíte Krause na pódiu, jak zpívá o tom, že si "zkouší ochranu, jak mu to sekne". "Emil" si zase (zřejmě) bere na mušku kytaristu Emila Koptu.

"Díra do hlavy" a "Pražáci" jsou další dvě novinky. První jmenovaná je textově jednodušší, ovšem hudebně se pořád drží starých dobrých zásad kapely. "Pražáci" jsou na tom o dost lépe, text vtipně paroduje chování a mentalitu občanů hlavního města, akustická kytara a začátek skladby hodně připomíná "Náladu". Při kouscích "Nastydlá", "Na Hrad" a "Do nebe" se konečně do skladeb vkládá i publikum, které pomáhá Krausovi doplňovat a vykreslovat atmosféru koncertu. Zde by chtělo poznamenat, jak je velká škoda, že to takhle nefunguje celý záznam a publikum bylo probuzeno až poslední třetinu večera. "Do nebe" volně proplouvá do bicího sóla Jiřího Zelenky, ze kterého vzniká závěrečná "Šiksa a gádžo", po které se skupina rozloučí.

Formace ovšem z pódia nezmizela nadlouho, záhy se vrátila, aby odehrála poslední dva přídavky. Při začátku "Můstku" Kraus představí celou svoji sestavu, a to podle dosaženého vzdělání. Velice vtipný moment. Ještě vtipnější je ovšem ta část skladby, kdy mají všichni zpívat "Zůstane se mnou a já s ním...". Z původních dvou a půl minut, které má skladba v originále, se protahuje na neuvěřitelných šest. "Sgt. Zelí" je poslední novinka a pocta Jiřímu Zelenkovi a zároveň uzavírá celý živák.

Tuhle skupinu a jejich muziku nelze nenávidět. Jejich hudbu můžete milovat a být jejich fanoušek, můžete navštěvovat jejich koncerty, skvěle se bavit u piva a po koncertě prohodit s Krausem pár slov (většinou při menších koncertech), ale nemůžete o nich říct, jak strašně je nesnášíte. Kapela se snaží celá léta držet svých vtipných textů, blues a rocku, nesnaží se být něčím, čím není. Jejich živé vystoupení nemíří na velké stadiony, ale do malých sálů, jako je Balbínka nebo Malostranská Beseda. Zde jim to svědčí, tohle je jejich domácí půda a rozhodně by neměli měnit. Každopádně se o tom můžete přesvědčit na vlastní kůži, když si pořídíte tohle živé dvojcédéčko.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Naživo: Mötley Crüe a Def Leppard přivezli do Letňan lesk a špínu osmdesátek (03.06.2023 13:04)
- Fotogalerie: Rocková exploze v Letňanech zachycená objektivem fotoaparátu (03.06.2023 09:33)
- V pátek Letňany obsadí Def Leppard, Mötley Crüe a Kabát (29.05.2023 11:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu