Lipo chystá desku plnou živých nástrojů

11.12.2013 16:22 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Lipo
© Universal
Po nečekaném úspěchu skladby "Pořád jen to svoje" se liberecký rapper Lipo rozhodl dát na své nadcházející desce větší prostor experimentům na úkor jasných singlů. Interpret hitů "Ležím v tvé blízkosti" či "Do města přišla zima" chystá pro fanoušky především bohaté zapojení živých nástrojů. "Nejprve jsem se změn bál, ale postupem času jsem se novému přístupu otevřel. Připravované skladby nabraly jiný směr a mám z nich dobrý pocit," říká sedmadvacetiletý básník.

Kromě tradičního klavíru či kytary se na novinkovém materiálu objeví také akordeon nebo pedálová steel kytara - tedy nástroj spjatý s country. "Celá deska by měla směřovat hodně za hranice hip hopu. Chtěl bych vyzkoušet něco, co nikdo z kolegů v žánru u nás ještě nedělal," vysvětluje svůj záměr Lipo a dodává: "Nejspíš tam nebude tolik rádiových hitů, ale chci se někam posunout. Uvidíme kam."

Populární rapper se z žánrové škatulky vymanil už loňskou prvotinou "Víc než hudba", která díky pomoci producenta Martina Ledviny oslovila i mainstreamové posluchače. Na albové dvojce by se měla spolupráce se zkušeným muzikantem podepsat v ještě výraznějším měřítku. "Celá deska vzniká v jeho studiu. Snažíme se prohloubit postup, kdy producent je osoba, která má odstup a ty rozpracované songy posouvá. I proto máme poměrně málo skladeb samplovaných a daleko více hraných," láká Jonáš Červinka na připravovanou nahrávku, která by se na trhu měla objevit v příštím roce.

Impuls k odvážnějšímu přístupu vyvolal také překvapivý úspěch zářijového songu "Pořád jen to svoje". Skladba s absolutně nerádiovým zvukem byla původně vydána jen jako bonus pro fanoušky, přesto později ovládla velké komerční hitparády v Česku, včetně žebříčku Evropy 2. Na YouTube již videoklip k ní nasbíral téměř sedm set tisíc zhlédnutí.

Kromě příprav druhé desky se Lipo momentálně věnuje také své režisérské profesi. Vedle natáčení nového klipu skupiny Jelen se tak aktuálně podílí na vzniku dokumentu o legálním stahování hudby určeném pro žáky devátých tříd základní školy. "Sám jsem interpret a tahle tematika se mě přirozeně týká, zároveň se na to téma nedívám nijak dogmaticky. Chci mladým lidem ukázat, že za tou hvězdou, kterou mají rádi, těmi jmény, které sledují a identifikují se s nimi, je hodně práce a ta si zaslouží být nějakým způsobem oceněná. Jen chci, aby se nad tím zamysleli," uvádí. V právě vznikajícím snímku by se mimo jiné měli objevit například Ben Cristovao nebo Ewa Farna.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY