shop.musicserver.cz
These New Puritans, oOoOO, MeetFactory, Praha, 20.11.2013

Nafackovat, či ukonejšit? These New Puritans umí oboje

Vydáno: 21.11.2013 22:47 v sekci Naživo - Andrea Šafářová | foto: facebook interpreta

Večírek pro fajnšmekry. Takový nachystal na rozloučenou třídenní Radio Wave Stimul festival s headlinery These New Puritans. Ti totiž vzdali hold nejen živým nástrojům skladbami z "Field Of Reeds" na pomezí vážné hudby, ale i frackovitému hip-hopu. S mluvčím-pankáčem v čele. Intenzita v hudbě má nový význam.

Live: These New Puritans

support: oOoOO
místo: MeetFactory, Praha
datum: 20. listopadu 2013

These New Puritans
© Kryštof Havlice
Celých sedm let od doby jejího založení si čeští posluchači museli chtě nechtě odpírat naživo tuhle londýnskou senzaci, jejíž rukopis si nespletete. Přesto byste se její dosud vydané tři desky bez informací nikdy neodvážili uklidit pod jedno jméno. These New Puritans se tvůrčím životem doslova řítí a jediným vodítkem na této cestě je jejich intuice a lidský pud.

A instinktivní záležitostí byl i jejich debut na českých prknech, ve smíchovském klubu MeetFactory. Spontánní, tlející živočišností a nasycený projevy vnitřní revolty. Z pódia proudilo v různých formách neuvěřitelné množství energie, jejíž volná a skrytá podoba se střídaly s pohybem singlů z protestní dvojky "Hidden" a podprahové novinky "Field Of Reeds". A když se nahrávky, které jsou jako den a noc, potkají na jednom setlistu, a ještě konkrétně tyhle dvě, je jasné, že ten večer se vám klidně spát nebude.

Na sladké snění nenaladil ani předskokan oOoOO, byť v jiném slova smyslu. Kalifornský projekt Christophera Dextera Greenspana sliboval příjemnou relaxaci v husté, lepkavé lázni temných elektronických smyček a bezútěšných samplů. Místo toho se ale posluchač, jak jeden návštěvník trefně vystihl ve facebookové události, dočkal jen trochu ubohého, plochého setu fosforeskujícího pouze příšernými pouťovými sirénami v závěru.

Dojem nepřesvědčivosti podpořil producent i svým počínáním na pódiu. Chvílemi vypadal, že se nudí, jindy se s krabičkou v ruce kymácel s podezřením, že se o něj pokouší mdloby. Ocenit lze snad jen analogové černobílé projekce, které sice záběry na kouřící slečny neomráčí, ale svou zacykleností skličujícímu elektronickému vlnění svědčí. Pomyslný titul nejlepšího dýdžeje festivalu si tak udržel berlínskou taneční scénou odkojený John Lemke s konzistentní směsí chillwaveu, housu, ambientu a vůbec všemožných elektronických struktur.

Možná i z jiného důvodu by bylo lepší umělce zvaného oOoOO (čti "o-ou" spíše než "oh") nechat doma, ve studiu. Ne, že by Puritáni neměli nad předskokanem navrch, koncept jejich divoce polarizující show s aurou náboženského obřadu by ovšem snesl pozornost i sám pro sebe. Čím si to sedmičlenná sestava zasloužila, že z ní nešlo spustit oči?

Zvukem. Je zajímavé sledovat, jak se jednotlivé party netypického nástrojového obsazení řetězí naživo a monumentálně gradují. Jako v písni "The Light In Your Name" - do prosté klavírní linky a hypnotického dvojhlasu Jacka Barnetta a portugalské jazzové zpěvačky Elisy Rodrigues nejprve žestě malují obrazce, aby se společně s bicími postaraly o mimořádně dramatické rozuzlení. Tvorba These New Puritans je na více než čemkoliv jiném založena na rytmech, což asi netřeba zdůrazňovat - dvě bicí soupravy skutečně nešlo nejen při přesně mířené provokaci "Attack Music" přeslechnout.

A vlastně ani přehlédnout - Thomas Hein, obstarávající elektronickou sadu za hradbou samplerů a podobných bedýnek, nad bubny divoce čaroval. S Jackovým dvojčetem Georgem tak utvořili silný tandem, jehož beatová zeď podrazila nohy všem bez výjimky. Ze dvou třetin naplněný klub si ale milerád nechal ubližovat agresivním zvukem desky "Hidden" a přirozeně křepčil do jeho rytmu. A ztotožnil se s ním evidentně víc než s uhlazenými divnosvěty puritánské novinky. Snad za to může genderový i věkový průměr, který se usadil na hodnotách muž, pětadvacet.

A takový se usídlil i na pódiu, přestože to bylo o fous. Maskulinní trojice si totiž na své turné pozvala klavíristku a hráčku na lesní roh/trumpetistku. Doplněno o mužskou sílu rovněž na lesní roh a již zmíněnou, skvělou vokalistku Rodrigues, se jádru formace podařilo dát dohromady vyváženou sestavu, jež s přehledem pokryje instrumentální bohatost "Field Of Reeds". A že by hostující většina ukrojila pozornost zakládajícím členů? Jak směšná myšlenka...

These New Puritans
© Kryštof Havlice
Zaprvé, bubeník George přihříval polívčičku tak urputně, že si musel několikrát mezi písněmi přivolat kolegu technika. Zadruhé, introvertní Thomas o zájem snad ani nestojí. A Jack? O něj starost rozhodně mít nemusíte. On ví, že publikum je jeho a nemusí mu věnovat přehnanou péči. Raději se v pevné symbióze s hudbou soustředí na perfektní frázování a dikci. A když v závěrečné skladbě "V (Island Song)" začne tím svým yorkeovským tenorem poetizovat, prominete mu i lehkou aroganci v jeho projevu. Jack Barnett je vlastně tak trochu onen promítač s vlčí tlapou z videoklipu - hlasovou vábničkou přitáhne duše co nejblíže k sobě, aby se pak mohl vysmát jejich naivitě kanonádou beatů.

A zlatý hřeb? Ten je bezkonkurenčně jeden - "Organ Eternal", "tokáta a fuga jednadvacátého století". Ústřední motiv naživo ještě několikanásobně více strhne a když se do něj v závěru začnou postupně vpíjet nebesky spojené vokály Rodrigues a Barnetta, je to jako kdyby vám někdo přejížděl kostkou ledu po zádech. Skvostné.

These New Puritans musí naživo vidět a slyšet každý hudební labužník. Tečka.

NÁZORY
  • Bomba (Nikeman, 25.11.2013 15:49) Reagovat

    Naprosto uzasnej koncert neuveritelne (nejen zvukove) originalni kapely. Dalsi ze splnenych hudebnich snu. Jenom skoda, ze ti nactileti "intelektualove" s velkejma cernejma brejleme na xichte a kvetakem na hlave nedokazou poradne zatleskat ... tleskani asi neni moc "in". Doufam, ze jestli se tady TNP ukazou jeste nekdy v budoucnu, dorazi na ne vic lidi ted do Meetfactory.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Smile se podělili o plnohodnotnou studiovou verzi písně "Bending Hectic" (21.06.2023 17:16)
- Fotogalerie: Koncert The Smile ve fotografiích (20.05.2022 08:43)
- Recenze: "A Light For Attracting Attention" od The Smile je víc než jen volné pokračování Radiohead (19.05.2022 08:00)
- Video: The Smile vydali k písni "Thin Thing" surreálný animovaný videoklip (12.05.2022 14:25)
- The Smile Thoma Yorka konečně ohlásili debut (21.04.2022 13:14)
- Video: "Pana-vision" od The Smile se postaralo o finále seriálu "Peaky Blinders" (05.04.2022 17:31)
- Video: "Skrting On The Surface" od The Smile je temným žalozpěvem (18.03.2022 14:01)
- Audio: Chmurná balada "5.17" je dalším soundtrackovým zářezem Thoma Yorka (14.03.2022 09:46)
- Video: Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce (08.11.2021 18:42)
- Radiohead vydají desky "Kid A" a "Amnesiac" ve společné reedici (08.09.2021 13:26)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Adele Queen Sia Rush Beyoncé Bono AC/DC U2 Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu