Klid, mír, pohoda a bílá Bílá

15.11.2013 09:00 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Letošní Vánoce budou zase o něco bělejší. Ne snad, že by se zvýšila hladina sněhové pokrývky během nejkrásnějších svátků v roce, ale na pulty prodejen dorazil komplet CD + DVD vánočního koncertu naší poslední dvě dekády nejpopulárnější zpěvačky Lucie Bílé. Ta přináší do přehrávačů klid, pohodu a kouzlo Vánoc.
7/10

Lucie Bílá - Bílé Vánoce v Opeře (live)

Skladby: Úvodní slovo Zbigniewa Czendlika, Tichá noc (Stille Nacht, heilige Nacht), Být dítětem svítícím (Greensleeves), Šťastné svátky v ten den (The Christmas Song), Tambor (Little Drummer Boy), Panis angelicus, op. 12, On byl tak nádherný (He Was Beautiful), Boubel (Fat Boy), Most přes rozbouřené vody (Bridge Over Troubled Water), Lásko, máš modrý stín (Love Is Blue), Tiché gloria (One Day In Your Life), To je den (Have Yourself A Merry Little Christmas), Jen kvůli nám (Oh, Holy Night), Ave Maria, op. 52, Slyš chór (Amazing Grace), Desatero (Hallelujah), Rolničky (Jingle Bells)
Vydáno: 11.10.2013
Celkový čas: 67:46
Vydavatel: Supraphon
Člověk by si řekl, že ta ženská snad ani nechodí spát. Porotcování v soutěži Česko Slovensko má talent, "Černobílé turné", natáčení nových singlů a třetí vydané album za poslední rok napovídá, že co se týče kondice, je na tom naše slavice stále lépe.

Deska "Bílé vánoce v Opeře" představuje de facto živou verzi vánočního alba "Bílé vánoce", které vyšlo v roce 2010. Do repertoáru koncertu ještě zpěvačka zařadila několik písní z nahrávky "Bang Bang!" a také svůj zřejmě první vánoční song "Tiché gloria".

Je to zvláštní poslouchat mnohdy energickou ženu v komorních úpravách těchto písní. Zvláštní, ale milé. I klidná Lucie Bílá dokáže nabídnout spoustu poloh, tváří, hlasových rejstříků a svůj hrdelní fond rozbalí naplno až v posledních dvou písních.

A tento disk znovu ukazuje, že styl dospělého popu je Bílé vlastní a měla by zapomenout na taneční úlety "Jsem to já" a "Stop", s nimiž patrně chtěla zaútočit na slechy dnešních teenagerů a oslovit mladé publikum. V plytkých a kolovrátkových písních její hlasová výbava zdaleka tolik nevynikne jako například ve zdejších dvou výletech do světa klasiky "Panis angelicus" a "Ave Maria". Ty dokazují, že by si Bílá mohla s klidem troufnout i na svět opery a její dosavadní fanoušci by to jistě skousli lépe než nějaké přihlouplé tucárny.

DVD

Lucie Bílá - Bílé vánoce v Opeře
Bonusové DVD je záznamem České televize z koncertu, který se konal 13. listopadu v pražské Státní opeře. Režisér Viktor Polesný sestříhal zhruba dvaapadesátiminutový záznam tohoto vystoupení, které naprosto koresponduje s audio vjemem. Komorní atmosféra, střízlivé osvětlení, jindy divoženka Lucie Bílá stojí prakticky celý koncert přibitá na jednom místě za mikrofonem a po celou dobu se na publikum mezi písněmi pouze usmívá. Trochu nezvyk pro ty, kteří ji znají v kůži, poletující mezi vlasatými metalisty. Ale změna je život…

Co mi ale na této nahrávce chybí, jsou tradiční proslovy zpěvačky mezi písněmi. K ní už prostě určitá ukecanost neodmyslitelně patří - dokazuje tím svoji empatičnost, vtip i schopnost udělat si legraci i sama ze sebe a odlehčila by i jistou vážnost tohoto koncertu. Také je škoda, že se zde neobjevila ani jedna původní česká vánoční píseň, přitom jich existuje spousta minimálně stejně tak pěkných, jako zde vybrané. Ani dvě či tři rytmičtější písničky navíc by rozhodně neuškodily. To jsou ale jen drobné vady na kráse jinak velmi povedeného vystoupení.

Skvělé citlivé aranže jednotlivých nástrojů, výborně sehraný Pražský studiový symfonický orchestr pod vedením dirigentky Miriam Němcové a v neposlední řadě pěvecký sbor Boni Pueri, který svými andělskými hlasy doplnil již tak pulsující vánoční náladu. To vše utvořilo z celého koncertu celistvou nahrávku, která může pomoci naladit tu správnou sváteční atmosféru v kterékoliv rodině.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY