Žily se už zacelily, oslavujme život!

10.03.2002 20:17 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Kdo by neznal písničku "Žily" a slovenskou kapelu No Name, která s ní prorazila i do českého rádiového éteru. Poměrně brzy po minulé desce nyní vychází jejich již třetí album s názvem "Oslávme si život", na němž najdete v podstatě to stejné, co na minulé desce, ale i tak je to dvanáctka příjemných poprockových písniček.
6/10

No Name - Oslávme si život

Celkový čas: 42:32
Vydavatel: Universal
No Name si minulý rok bezpochyby prožili velký úspěch, nejenže si podmanili Slovensko, ale podařilo se jim velmi výrazně, alespoň co se prodeje desek a hranosti v rádiích, proniknout i do Česka, vždyť kdo u nás nezná hitovku "Žily". Na podzim minulého roku doma vydali již třetí album "Oslávme si život", které s odstupem několika měsíců vychází i u nás. A je jasné, že fandy kapely potěší, ale nijaké nové asi nezíská, protože zní jako přirozené pokračování minulé desky "Počkám si na zázrak".

Opravdu, u No Name se v podstatě nic nezměnilo, i na novince hrají stejný zpěvný poprock, jaký je dostal do hitparád, s jedinou změnou - nová deska neobsahuje žádný masivní hit typu "Žily". Bylo by však jednoduché tvrdit, že se hudba kapely nijak nevyvíjí, protože tomu tak naštěstí není, jen je třeba pozorně poslouchat. Většinu alba sice tvoří jednoduché popové písničky v kytarovém obložení jako jsou pilotní singl "Nie alebo áno", "Sloboda" či "Sám sebou", ale kromě nich našli No Name i jiné polohy, které jim sluší. Tu pomalejší a propracovanější po zvukové a aranžérské stránce zastupují "Večnosť" s klavírem a doprovodem smyčcového kvarteta, skvostná je balada "Upália ťa so mnou". Zajímavá je "Deň súdu" s klidnými slokami a vyloženě stadionovými refrény (jakkoli na stadionech No Name až tak často asi nehrají...). I na zbytku desky si uchovávají svůj standard, ale najdou se zde i dost zbytečné písničky, patří mezi ně třeba další balada "Dotkni sa ma" nebo "Jednoduché dievča".

Mám ale pocit, že No Name se nějak zhoršili v textech, které sice byly a jsou hlavně o vztazích, jenže tady se velkou částí desky "jako červená nit" táhne téma ztráty panenství resp. prvního sexu a naplno se to projeví v závěrečné "Panic a panna". A já si přitom myslel, že při třetí desce už by to členové kapely mohli mít za sebou...

No Name na "Oslávme si život" rozhodně ničím nepřekvapili, ale dokázali, že dokáží skládat chytlavé melodie, které budou znít dobře na koncertech i v rádiu. Ale místy už to začíná být docela nuda, takže před natáčením další desky by jim nějaká změna jedině prospěla. Ale nač předbíhat. Zatím se to dobře poslouchá.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY