Nicola Conte veze do Prahy svůj starý a přesto nový jazz

25.10.2013 10:12 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Nicola Conte
© palacakropolis.cz
Po téměř pěti letech zamíří do Prahy v rámci EuroConnections italský kytarista a acidjazzová veličina Nicola Conte. Hudebník z apeninského poloostrova bude 31. října v Paláci Akropolis originálním způsobem oživovat tradice bossanovy, hudby 60. let či latino jazzu. Hudební retro se pod jeho rukama proměňuje v energickou hudbu současnosti.

Od jazzu k taneční hudbě a zpátky - to je v kostce pouť italského hudebníka Nicoly Conteho, výrazné postavy evropské nu-jazzové scény. Formálně vzdělaný kytarista a sběratel vinylů propadl na konci devadesátých let kouzlu bossanovy a rozhodl se žhavé brazilské rytmy přenést na taneční parket. Člen volně definované hudební komunity The Fez Collective z italského města Bari si v roce 1999 získal jméno klubovým hitem "Bossa Per Due". Debutová deska "Jet Sounds" pak představila světu jeho magický mix latino jazzu a filmových soundtracků z šedesátých let a vysloužila si také remixové verze.

To, že způsobil acidjazzovou horečku, ale Contemu nestačilo, a vrátil se proto k živému hraní. S nově postavenou kapelou nahrál skvěle přijaté vážné jazzové album "Other Directions", které vyšlo v roce 2004 na proslavené značce Blue Note Records. Následné desky "Rituals" (2008) a "Love & Revolution" (2011) jsou volnomyšlenkářskými výpravami po lokálních jazzových tradicích od latinské Ameriky, přes Afriku až do Indie, na nichž navíc shromáždil zástupy špičkových muzikantů i zpěváků z celého světa. "Conte dělá novou hudbu, která ukazuje jazzu jeho globální budoucnost, a to i přesto, že vychází hlavně z hluboké studnice jeho historie," napsal o jeho poslední desce server Allmusic.

Za čtrnáct let své kariéry se Nicola Conte stal vůdčí osobností jazzové fúze. Z labelu Schema udělal respektovanou veličinu v oblasti nu-jazzu, produkoval nahrávky vlastních objevů (Rosalia De Souza, Paolo Achenza Trio) a remixoval žánrové kolegy, jako jsou Koop, Truby Trio či Thievery Corporation. V neposlední řadě také sestavil čtyři objevné výběry brazilské bossanovy a samby šedesátých let, které pod názvem "Viagen 1 - 4" vychází u Far Out Recordings.

"Při hraní se nesnažím příliš soustředit ani přemýšlet. Chci jen probudit to, co je ve mně hluboko usazené," říká Nicola Conte, italský jazzový gentleman, jehož vystoupení z ledna 2009 v rámci EuroConnections se zapsalo hluboko do paměti fanoušků. 31. října si tento zážitek budou moci v Paláci Akropolis zopakovat.

Předkapelou budou Káča and Sára. Pod tímto názvem spolu hrají Sára Vondrášková (Never Sol) a Kateřina Santrošová (Sant Roche), které se v září s velkým úspěchem představily společně na křtu alba "Under Quiet" v Paláci Akropolis.

Palác Akropolis zažije tento nevšední zážitek 31. října o půl osmé večer. Vstupenky lze v předprodejích a v kavárně Paláce Akropolis zakoupit za 520 Kč, na místě budou o sto korun dražší. Jsou též k dispozici i v sítích Ticketpro a Ticketstream.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY