Vzhůru do nekonečna a ještě dál!

08.10.2013 07:00 - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Novozélandští The Naked And Famous, mimo jiné také miláčci ankety BBC Sound Of 2011, se po třech letech vrací s další, mořskou vodou nasáklou nahrávkou "In Rolling Waves", kterou by rádi navázali na úspěch hitu "Young Blood". Co na to my, suchozemci? Mají u nás šanci prorazit?
9/10

The Naked And Famous - In Rolling Waves

Skladby: A Stillness, Hearts Like Ours, Waltz, Rolling Waves, The Mess, Grow Old, Golden Girl, I Kill Giants, What We Want, We Are Leaving, To Move With Purpose, A Small Reunion
Vydáno: 16.9.2013
Celkový čas: 55:30
Vydavatel: Universal
Také jste si všimli, že nejkrásnější hudba vzniká většinou na ostrovech? A nemáme tím na mysli jen ty britské, ale celou řadu dalších - Island, Jamajku nebo třeba Nový Zéland, o kterém bude dnes řeč. Zkuste se na chvíli zasnít a představit si, že tam skutečně žijete. Každé nedělní ráno se procházíte se psem po skalnatém pobřeží, studený vítr vás šlehá do tváří, rozbouřené vody se tříští o kamení a na nedaleké pláži hledáte mezi řasami poklady, které moře během přílivu předchozí večer vyplavilo. Inspirace k nezaplacení. Není divu, že na takových místech se z obyčejných lidí stávají múzou políbení umělci. A jedněmi takovými jsou v našich končinách stále ještě takřka neznámí The Naked And Famous.

Ti v roce 2010 zabodovali provzdušněným hitem "Young Blood", který, snad pro svůj text oslavující mládí a dospívání, zaujal i mimo domovskou zem a následně zněl snad z každého seriálu - "Gossip Girl" nebo "Whitney" počínaje a "Skins" nebo "Chuckem" (ne)konče. Je tedy poměrně pravděpodobné, že jej ve skutečnosti znáte, byť o tom možná sami nevíte. Připomenutí neuškodí.

Debut "Passive Me, Agressive You" už je ale minulostí a po loňském remixovém albu nám pětice ve složení Aaron Short (klávesy), Alisa Xayalith (zpěv, klávesy), Thom Powers (zpěv, kytara), David Beadle (basa) a Jesse Wood (bicí) připravila nástupce, který dostal název "In Rolling Waves".

Co od něj můžete čekat? V prvé řadě opět těžko zařaditelný žánrový mix, který v sobě míchá líbivý synthpop, zvrásněný post-punk, hrátky s elektronikou, špetku rocku a vlivy celé řady kapel z různorodého hudebního spektra. Ve smyčcovým kvartetem dobarvené "A Small Reunion" zachytíte útržky The Flaming Lips nebo Sigur Rós, ve "Waltz" se spolu snoubí mužský a ženský vokál, jako to známe od The xx, v singlu "Hearts Like Yours", který jasně navazuje na úspěšného předchůdce "Young Blood", si vzpomenete na Švédky Icona Pop a ve "What We Want" bude znít Alisa Xayalith pro změnu trošku jako Enya. Na první pohled to může znít jako přeplácaný guláš, ale opak je pravdou.

Nejvýraznějším a zároveň sjednocujícím prvkem The Naked And Famous je totiž právě to kouzelné proplétání mužského a ženského hlasu, které v intimních a minimalistických melodiích něžně hladí duši, aby o pár vteřin později explodovalo do mohutné hlukové stěny, jež vás rozloží na drobná skupenství. Tudíž vlastně stejný princip, jako v úvodu vzpomínané moře tříštící se o skály.

Kontrasty jsou alfou a omegou celé nahrávky, proto by bylo chybou domnívat se, že postačí poslech singlu "Hearts Like Ours" a budete mít představu o tom, co uslyšíte v příštích minutách. Něco se pro rádia vybrat muselo, a když to nemohla být druhá nejpřístupnější skladba "I Kill Giants" (snad proto, že se pod optimistickým hudebním doprovodem s líbezně bodavým "you" skrývá temnotou nasáklá tryzna za mrtvého přítele), sáhlo se právě po výše zmíněném. Pak už ale nastupují mnohem odvážnější skladatelské počiny, které si hrají s napětím a dynamikou, střídají uhlazenost se syrovostí a vytvářejí před vámi úchvatné scenérie ruchů i chvějících se melodií. Nemyslete si však, že se bavíme o kdovíjak nepřístupné avantgardě, stále se jedná v zásadě o krapet komplikovanější pop, který si zamilují fanoušci Hurts, Porcelain Raft i M83.

Čerstvá písňová sbírka sice vznikala v Los Angeles a míchala se v Londýně, ale pokud byste se obávali ztráty kouzla a autenticity země Pána prstenů, můžete být klidní. Divokou přírodou, hlubokými lesy a tryskajícími gejzíry nahrávka doslova dýchá a v tomto směru odvedli všichni zúčastnění i napodruhé skvělou práci. V titulním songu uslyšíte klávesy bubnovat jako kapky deště dopadající na sklo, v "Grow Old" Xayalithin hlas zní, jako kdyby jej nahrála v kostele, a "The Mess" vás zase vrátí domů, tedy tam, kde jsou hádky na denním pořádku. A vy budete jen tiše naslouchat a užívat si tu krásnou, i když občas docela smutnou nádheru. Škoda jen, že se na album vměstnaly i dva poměrně nevýrazné kousky, konkrétně úvodní "A Stillness" a sedmá "Golden Girl". Zcela jistě bychom se obešli i bez nich.

Přesto je však "In Rolling Waves" dílem, které si vás svou pulzující rozervaností snadno získá. Křehká symbióza pěveckých projevů obou vokalistů je natolik uhrančivá, že donutí člověka všeho nechat a ponořit se do jejich dramatického světa. The Naked And Famous vás vezmou na výlet, který ve vás bude rezonovat ještě dlouho. A proto si zaslouží, aby se o nich vědělo. Půvabné album.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY