shop.musicserver.cz

Nejlepší mexický sound system se na konci září vrací do Prahy

Vydáno: 16.09.2013 17:16 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Camilo
© facebook interpreta
Téměř na rok přesně po prvním pražském koncertu se Mexican Institute of Sound vrací do Prahy. 25. září se pod náporem zábavné fúze elektroniky a tradičního latinskoamerického žánru cumbia bude otřásat klub Roxy. Tuhle energií nabitou párty by si neměl nechat ujít žádný fanoušek mexického DJe a producenta Camilo Lary, který vzkazuje: "Pokud vás baví punk, balcan beats, hip hop, cumbia nebo rocksteady, nesmíte tam chybět!"

Středem Mexican Institute of Sound je DJ a producent Camilo Lara, pocházející přímo z hlavního města země, Ciudad de México. Lara tak trošku rebelsky spojuje zdánlivě nespojitelné, tradičnímu latinskoamerickému stylu cumbia, který původně pochází z Kolumbie, dává zcela nový kabát. Sám popisuje svoji hudbu také originálně: "Myslím, že moje hudba je, jako byste ji dělali levačkou. Když hraju s rockovými kapelami, říkají, že hraju elektroniku. Když hraju na elektronických festivalech, říkají, že hraju cumbii. Hrál jsem také na cumbia festivalech a všichni mi tam říkali, že hraju rock, hip hop nebo cokoliv dalšího, jen ne cumbii."

Mexican Institute of Sound proslavilo už vydání debutového alba "Méjico México" v roce 2006. Dalším zlomem byl rok 2009 a vydání desky "Soy Sauce", na které se poprvé objevila známá cover verze The Verve "Bittersweet Symphony", zde pod názvem "Sinfonia Agridulce". Poslední počin zaznamenal rok 2012 vydáním zatím čtvrtého alba "Politico", které je silně inspirováno neklidnou politickou a společenskou situací v Mexiku, včetně násilí spojeného s drogovým obchodem. V jednom interview Camilo Lara prohlásil, že na albu "Politico" začal pracovat po tom, co zjistil, že policie zajistila ve vedlejším domě 4000 kilogramů výbušniny C4. A co k tomu Lara řekl? "Zní to hrozně, ale zvyknete si. Ten příběh je pravdivej a bylo to dost děsivý. Naštěstí Mexico City nemá takovou zločinnost a není v něm tolik násilí jako ve zbytku země… Procházím se, jezdím na kole, chodím venčit svého psa do parku."

Koncert se bude konat 25. září 2013 v pražském Roxy. Začátek je naplánován na 21 hodin. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro. V předprodeji stojí 290 Kč, na místě budou o sto korun dražší. Pro klienty České spořitelny platí 20% sleva.

Jak by jsi popsal tvoji hudbu někomu, kdo ji nikdy předtím neslyšel?

No…myslím, že moje hudba je, jako byste ji dělali levačkou. Když hraju s rockovými kapelami, říkají, že hraju elektroniku. Když hraju na elektronických festivalech, říkají, že hraju Cumbiu (velmi populární středo a jihoamerický styl). Hrál jsem také na festivalech Cumbia a všichni mi tam říkali, že hraju rock, hip hop nebo cokoliv dalšího jen ne cumbii. Takže je to těžký. Asi je to prostě taneční muzika, bez ohledu na škatulky.

Vracíš se po roce do Prahy. Pamatuješ si na svoje poslední vystoupení v Paláci Akropolis? Jaké bylo?

Bylo to divoký! Bylo to neskutečný! Ten concert byl hodně punkovej. Hrozně se nám líbilo, že i když lidi nerozuměli tomu, co zpíváme, tak tancovali jako šílení.

Koncertuješ po celém světě, můžeš porovnat publikum v Mexiku a v Evropě? Jsou tady velké rozdíly?

Ano, jsou. Třeba ve Spojených státech mají divnou posedlost škatulkováním veškeré hudby. A je jedno jestli hrajete na World music festivalu, hipster nebo latino akci. V Evropě, mám pocit, jde jen o hudbu. A to miluju. A mexické publikum? Jsou to šílenci, vždyť víte, prostě šílený Mexičani!

Tvoje poslední album "Politico" se inspirovalo současnou politickou situací a násilím spojeným s drogovým byznysem. Z velké vzdálenosti z Evropy vypadá situace opravdu nebezpečně a kriticky. V jednom interview jsi dokonce řekl, že jsi začal na albu "Politico" pracovat po tom, co jsi zjistil, že policie zajistila 4 000 kilo C4 v sousedním domě. Jaký je v těchto podmínkách každodenní život?

Zní to hrozně, ale zvyknete si. Ten příběh je pravdivej a bylo to dost děsivý. Naštěstí Mexico City nemá takovou zločinnost a není v něm tolik násilí jako ve zbytku země. Pořád ale vídáte hodně drsný zprávy. Mexico City je ale velkoměsto jako jakékoliv jiné, je tady určitá míra kriminality, ale asi podobná jako Chicagu nebo Riu. Mám normální život. Procházím se, jezdím na kole, chodím venčit svého psa do parku… Kulturně prožívá Mexico City úžasné období. Pravděpodobně proto, že se sem stěhuje hodně kreativních lidí z ostatních měst. Takže pokud se pohybujete v kultuře, je Mexico City to pravé místo pro život.

Video k singlu "Mexico" se natáčelo během velkých demonstrací studentského hnutí v roce 2012. Zlepšila se od té doby situace?

Mmmm…ani moc ne. Momentálně se nacházíme v temném období naší historie. Proto si myslím, že jedinou pozitivní věcí, kterou můžete dělat, je vytvářet silnou kulturní komunitu, která vzejde z občanské společnosti ne od vlády.

Dost politiky a vraťme se k hudbě. Věděl jsi, že naše lidová hudba - polka - v minulosti ovlivnila mexickou lidovou hudbu?

Ano! Mluvil jsem o tom s hodně lidmi! Jsme zvláštní. Například nechápu, že naše lidová hudba nemá bubny, ale zato máme dechy a trombóny! Polka a Banda (pozn. Mexický žánr podobný polce) jsou jako sestřenice.

Od djingu ses posunul k hraní s živou kapelou. Co tě k tomu vedlo?

Vždy jsem dělal oboje. Oboje si užívám. Je to jiný zážitek.

A jsme na konci. Mohl bys poslat vzkaz českým fanouškům, kteří se chystají na váš pražský koncert v klubu Roxy?

Nejdůležitější….přijďte na koncert! Bude to divoký! Pokud vás baví punk, balcan beats, hip hop, cumbia nebo rocksteady nesmíte tam chybět. Na koncert v Praze se moc těšíme, jsou tam cool lidi. Mějte se!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Colours Of Ostrava - den druhý, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2024
Naživo: Druhý den ostravských Colours patřil dvojici Sam Smith a Bat For Lashes Trochu jako čekání na Godota vypadal druhý den festivalu Colours Of Ostrava. Zpěváků, zpěvaček a kapel sice vystoupilo přehršel, že by se na ně ale stály fronty, to se - snad až na duo Siegfried & Joy - říct nedá. Komediální... čtěte zde
Vydáno: 19.07.2024 18:07 v sekci Naživo
Sam Smith, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 18.7.2024
Naživo: Sam Smith na Colours Of Ostrava, to byl vlastní životopis převedený na světová pódia Nebude to nejspíš dlouho trvat a o britském rodákovi začnou vznikat filmy. Stal se průkopníkem v jedné z nejnáročnějších disciplín na světě. V boji zvaném změna něčího názoru. Navíc v citlivé otázce. V Ostravě ukázal, že... čtěte zde
Vydáno: 19.07.2024 15:43 v sekci Naživo
Colours Of Ostrava - den první, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 17.-20.7.2024
Naživo: Úvod Colours Of Ostrava zachraňovali hlavně kytaroví mistři Festival Colours Of Ostrava máme na musicserveru rádi dlouhá léta, však na něj také pravidelně jezdí velká část redakce. A vždycky se na něj upřímně těší. Je ale naší prací upozorňovat nejen na úspěchy, ale také na... čtěte zde
Vydáno: 18.07.2024 17:37 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád - 28. týden 2024
Hit tohoto léta "Espresso" od Sabriny Carpenter už zní i z českých rádií Na nejvyšších místech tuzemských žebříčků se nestalo nic významného, a tak nezbývá než hledat příběh do titulku v nižších patrech pořadí. Do českých rádií konečně vstoupil singl "Espresso", s nímž Sabrina Carpenter... čtěte zde
Vydáno: 17.07.2024 19:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 28/2024 - od OneRepublic přes Arakain po Eminema
Nové desky 28/2024 - od OneRepublic přes Arakain po Eminema Kdo si myslel, že přichází hudební okurková sezóna, toho pátek vyvedl z omylu. Vedle novinek Eminema, OneRepublic či živáku Arakainu se totiž představili ještě Cigarettes After Sex, písničkářka Clairo, vyměněná Cassadee Pope,... čtěte zde
Vydáno: 17.07.2024 11:05 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Britpopové ikony Richard Ashcroft a Liam Gallagher spojily síly. Je z toho nová verze skladby "C'mon People (We're Making It Now)" (18.01.2022 17:01)
- Richard Ashcroft se připomene s akustickou deskou (11.09.2021 18:41)
- Nové desky 35/2017 (04.09.2017 06:14)
- Recenze: Ashcroftova "These People" je výborným návratem s nejasnou budoucností (23.05.2016 14:15)
- Bývalí členové The Verve se vracejí jako The Black Ships (18.04.2011 12:43)
- The Charlatans si vypůjčili bubeníka The Verve (27.09.2010 16:15)
- The Verve podpoří "Forth" druhým singlem (28.09.2008 08:56)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Forth" The Verve (10.09.2008 12:00)
- The Verve jsou doma stále nejprodávanější, úspěch slaví i pražští filharmonici (07.09.2008 22:41)
- Nejprodávanější album v Británii mají The Verve (01.09.2008 08:23)

ALBUM TÝDNE 29/2024

Washed Out
Notes From a Quiet Life

Pátá řadovka projektu Washed Out "Notes From a Quiet Life" svým pojetím nabádá k hledání vlastní rovnováhy a vnitřního klidu, zároveň nese i nostalgické prvky. Ernest Greene vsadil na minimalističtější pojetí a zacílil na to, co mu jde nejlépe. Ve výsledku tedy nabízí snové sekvence a důraz na vyprávění.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 20.07.
Colours of Ostrava 2024 (Dolní Vítkovice, Ostrava)
Pá 26.07.
Jazz ve městě (Zámek, Frýdek-Místek)
So 27.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Ne 28.07.
Ed Sheeran (UK) (Park 360, Hradec Králové)
Po 29.07.
Scorpions (DE) (enteria Arena, Pardubice)
Čt 01.08.
Let It Roll (Letiště, Milovice)
St 07.08.
Mr. Big (US) (Roxy, Praha)
Pá 09.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
So 10.08.
Krásný ztráty 2024 (Všetice, Netvořice)
Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Lucie Vondráčková Adele Taylor Swift mp3.com Dua Lipa Kesha Doja Cat Mirai Queen Miley Cyrus Kabát Tom Morello Madonna Katy Perry Sam Smith The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe