Americký žebříček: Robin a občanské války

16.08.2013 18:12 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Americké folkové duo The Civil Wars s eponymní druhou nahrávkou zvítězilo v pořadí prodeje desek v USA. Pomohlo tomu i osobní doporučení od Adele. Za nimi odstartovala kompilace Now! 47. Singlům podesáté dominoval Robin Thicke, hlavním tématem samozřejmě byly novinky Lady Gaga a Katy Perry.
Robin Thicke - Blurred Lines
© facebook interpreta
SINGLY - Singly Katy Perry a Lady Gaga debutovaly v pondělí a výsledky hitparád vycházejí ve čtvrtek, pravidelní čtenáři ale ví, že Billboard měří singly od pondělí do neděle digitálně a od středy do úterka v rádiích, takže toto vydání ovlivnily pouze dva dny v rádiích (resp. kvůli leaku spíše tři a něco). Tam kvůli plánovanému vydání lépe odstartovala Katy a "Roar" tak pouze na základě Airplaye debutovalo na 85. místě.

Co se týče toho příštího týdne, zatímco v pondělí to vypadalo, že "Roar" a "Applause" budou debutovat s 400+ tisíci, možná i kumulativně s milionem downloadů, nakonec to tak horké nebude. "Roar" sice čtyři sta tisíc asi překoná, "Applause" však má čísla horší. V žádném případě neohrozí Robina Thickea, umístění v první desítce bude záležet především na výkonu v rádiích, start v Top 3 Digital i Streaming song je asi jasný.

Ale zpátky k uplynulému týdnu: Robin Thicke opět dominoval a stalo se tak už podesáté. "Blurred Lines" navíc přidaly tři procenta v rádiích a navýšily absolutní rekord na 227,5 milionu impresí. Jedenáctý týden jako Airplay Gainer ale nepřišel, ten připadl Laně Del Rey, respektive Cedricovi Gervaisovi, který připravil skvělý taneční remix "Summertime Sadness" a nově šestnáctka je tak celkově nejlepší umístění Lany.

Miley Cyrus zůstala druhá a Imagine Dragons třetí (s rekordním 21. týdnem v čele Rock Songs překonali "Rope" Foo Fighters, tehdy byl ale žebříček počítán jen z rádií). Neměnné ale nezůstaly pouze stupně vítězů, nýbrž kompletní první desítka. A mrzí mě, že Billboard nevyštrachal, kdy se tak stalo naposled, každopádně to je velmi raritní úkaz.

Kromě Katy v žebříčku debutovaly ještě tři skladby. Na dvacet jedničce to byl Drake s "Hold On, We're Going Home", na padesát devítce odstartovali Mumford & Sons s "Hopeless Wanderer" a osmdesát čtyřku vybojovala Ariana Grande s "Right There" s hostujícím Big Seanem.

    Top 10 - singly:
  1. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell Williams - Blurred Lines
  2. Miley Cyrus - We Can't Stop
  3. Imagine Dragons - Radioactive
  4. Daft Punk feat. Pharrell Williams - Get Lucky
  5. Jay-Z feat. Justin Timberlake - Holy Grail
  6. ▬ Anna Kendrick - Cups (Pitch Perfect's "When I'm Gone")
  7. Bruno Mars - Treasure
  8. Zedd feat. Foxes - Clarity
  9. Capital Cities - Safe And Sound
  10. Maroon 5 - Love Somebody

The Civil Wars - The Civil Wars
© facebook interpreta
DESKY - The Civil Wars za svůj debutový počin "Barton Hollow" získali dvě Grammy a i když kapela už de facto třičtvrtě roku nefunguje a nekoncertuje, vyšla druhá deska pojmenovaná "The Civil Wars". O styk s médii se stará zpěvačka Joy Williams, kolega John Paul White na očích příliš není. O nejlepší promo se jim ale postarala Adele, která desku osobně doporučila na Twitteru. A zatímco v Británii to stačilo na stříbro, v domovských Státech z toho bylo zlato se 116 tisíci prodanými kusy.

Stříbro s 82 tisíci bralo sedmačtyřicáté vydání Now! kompilace. Robin Thicke tak spadl na trojku, 63% propad však patří k těm nižším. Za čtvrtým Jay-Zm debutovali Asking Alexandria. Pětka s 41 tisíci znamenají pro anglické metalisty nejlepší výsledky kariéry, "From Death To Destiny" je jejich třetí deska. Životních čísel dosáhl i gospelový zpěvák Tye Tribbet s "Greater Than" na devítce.

"Teen Beach Movie Soundtrack" zůstal šestý a na sedmičku vyskočili Imagine Dragons díky slevě na iTunes. Z novinek níže bych uvedl dvacet jedničku "Didn't It Rain" Hugha Laurieho a sedmsát čtyřku zesnulého George Dukea s "DreamWeaver".

Příští týden očekáváme třetí nejvyšší start roku, country zpěvák Luke Bryan míří s "Crash My Party" ke 450 tisícům. Níže budou startovat K. Michelle, Parachute, Hoodie Allen nebo Washed Out.

    Top 10 - alba:
  1.  N The Civil Wars - The Civil Wars (116)
  2.  N Různí - Now That's What I Call Music! 47 (82)
  3. Robin Thicke - Blurred Lines (65, -63 %)
  4. Jay-Z - Magna Carta... Holy Grail (48, -22 %)
  5.  N Asking Alexandria - From Death To Destiny (41)
  6. ▬ Teen Beach Movie Soundtrack (38, -19 %)
  7. Imagine Dragons - Night Visions (37, +46 %)
  8. Five Finger Death Punch - The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell: Volume 1 (35, -69 %)
  9.  N Tye Tribbett - Greater Than (30)
  10. ▬ Florida Georgia Line - Here's To The Good Times (26, -8 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY