Jste na ně připraveni?

03.10.2013 13:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Jejich "Home" koluje po internetu v originální verzi i v řadě coverů už roky, jejich jméno si ale pamatuje jen málokdo. A tak Edward Sharpe And The Magnetic Zeros letos vydali desku, která se jmenuje stejně jako oni. Je na ní dvanáct písní a minimálně tři z nich budete mít rádi. Je to teda dobré album?
7/10

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros - Edward Sharpe And The Magnetic Zeros

Skladby: Better Days, Let's Get High, Two, Please!, Life Is Hard, If I Were Free, In The Lion, Country Calling, They Were Wrong, In The Summer, Remember To Remember, This Life
Vydáno: 23.07.2013 (US)
Celkový čas: 52:42
Žánr: indie folk, gospel
Vydavatel: Vagrant Records
"Go viral!" To je základní heslo a hlavní klíč k úspěchu v rámci současného online marketingu. A kalifornská indie folková banda Edward Sharpe And The Magnetic Zeros patří mezi ty, kterým se tohle heslo podařilo naplnit. I když tak trochu oklikou. Virálem se totiž v roce 2010 stala coververze jejich songu v podání Jorgeho Narvaeze a jeho tehdy šestileté dcerky Alexy. Návštěva u Ellen a účast v America's Got Talent byly pak už jen volným pokračováním tohoto příběhu. My ale sledujeme jiný příběh.

Edward Sharpe And The Magnetic Zeros debutovali v roce 2009 deskou "Up From Below", která je velmi záhy vynesla mezi dostatečně líbivé, ale přesto stále indie kapely. Písně "Janglin" a "Home" se objevily v reklamách, a vydláždily tak cestu druhému albu "Here". To vyšlo loni v květnu, debutovalo na pátém místě Billboardu a v závěrečném žebříčku Rolling Stoneu si vysloužilo sedmou příčku v kategorii desky roku. Očekávání třetí kolekce tak nebyla malá.

Fanoušci si posledně stěžovali, že devět skladeb v sedmatřiceti minutách je málo. V tomhle ohledu je Alex Ebert & spol. určitě uspokojí. Novinka nabídne dvanáct songů a skoro hodinu hudby. Otázkou tak tedy zůstává jen, jestli se banda trumfla i hudebně. A tady je odpověď nejednoznačná. Tvorba téhle kapely, ve které je při nejlepší konstelaci hvězd až tucet muzikantů, totiž patří do toho ranku muziky, na kterou musíte mít náladu. Zní to divně, vždyť přece vždycky musíte mít na každou hudbu tu správnou náladu, tohle je ale trošku jiný případ. Zastihne-li vás tvorba páně Sharpeho nepřipravené nebo v nesprávném rozpoložení, nebude se vám líbit. A naopak, pokud si všechno sedne a všechno sepne, budete se s ním mít skvěle.

A to platí i pro aktuální desku. Kusy jako "Better Days", "Two", "In The Summer" nebo "Remember To Remember" patří mezi ty hitovky, které člověk prostě bude mít rád okamžitě. Ten psychedelický prostředek v čele s "If I Were Free" a prakticky celý zbytek desky je pak takový... náladový. Tak náladový, že to chvilkami může být i docela nuda. A pak se dostaví zjištění, že to vlastně možná asi i dost nuda je. Nebo jen nebudete připraveni nikdy?

Těžko říct. Edward Sharpe And The Magnetic Zeros jsou hodně muzikální skupinou lidí, své nástroje ovládají, zpívat umějí, podle hlasu je poznáte a nedělají srajdy. Na jejich eponymní desce ale jsou tak dva tři (maximálně čtyři) dobré songy. Jako ale vlastně asi na každém jejich albu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY