Robin Thicke přepisoval americké singlové rekordy a zvítězil i s albem

08.08.2013 23:03 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Ať už se stane cokoliv, jasným borcem léta v americké hitparádě se stane Robin Thicke. S "Blurred Lines" podéváté zvítězil v singlech, navíc překonal absolutní rekord výkonu v rádiích a také týdenních sum downloadů. Pomohlo mu vydání celého stejnojmenného alba, které přesvědčivě vyhrálo se 177 tisíci kusy.
Robin Thicke - Blurred Lines
© facebook interpreta
SINGLY - #THICKE. Toto heslo vede léto 2013. Nejen v USA. Tam je ale dominance opravdu značná, Robin Thicke s "Blurred Lines" přidal devátý týden v čele hitparády s bezprecedentími výsledky: absolutní rekord v rádiích s 219,8 miliony impresí a čtvrtý (ne za sebou) týden s více než 400 tisíci downloady. V týdnu startu prodeje celého alba tak má Radio Songs fungující od roku 1990 po Mariah Carey s "We Belong Together" nového vládce, navíc 220 mega dosáhl podesáté za sebou jako Airplay Gainer, čímž dále posunul rekord. V Digital Songs dosáhl přesně 405 tisíců stažení a navíc byl ve Streaming Song těsně druhý, a celkový součet billboardích výkonnostních bodů je dvojnásobný oproti druhému místu.

Na něm už nejsou One Direction, "Best Song Ever" dokázalo, že je relevantní pouze pro fanoušky 1D a potupně spadlo až na patnáctku. Samozřejmě ale ještě s nástupem rádií půjde výše, s blížícími se singly Lady Gaga nebo Katy Perry však může být stříbro navždy maximem. Singly posledně vyhozené 1D si tak pozice zpět vzaly, a to v pořadí Miley Cyrus, Imagine Dragons a Daft Punk. Na pětku ale vyskočil Jay-Z a Justin Timberlake s "Holy Grail".

Nového maxima dosáhla i Anna Kendrick, "Cups" jsou na šestce, zatímco Bruno Mars spadl za ni. A hodně nezvykle se vyměnily hned poslední tři místa v první desítce, když se do ní nově dostali Zedd s "Clarity", Capital Cities se "Safe And Sound" a Maroon 5 s "Love Somebody". A už na jedenáctce je "Same Love" Macklemorea a velmi rychle na sedmnáctku se dostal Avicii s globálním megahitem "Wake Me Up!". A takové "Summertime Sadness" Lany Del Rey už je na dvacet trojce a "Take Back The Night" Justina Timberlakea o deset míst na ním.

Novinky se objevily tři a to až v zadních místech žebříčku. Na osmdesát pětce odstartovaly P!nk a Lily Allen s "True Love", o deset míst níže se umístil v česku zvítězivší písničkář Passenger s "Let Her Go" a rovnou stovku bral Blake Shelton s "Mine Would Be You".

    Top 10 - singly:
  1. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell Williams - Blurred Lines
  2. Miley Cyrus - We Can't Stop
  3. Imagine Dragons - Radioactive
  4. Daft Punk feat. Pharrell Williams - Get Lucky
  5. Jay-Z feat. Justin Timberlake - Holy Grail
  6. ▲ Anna Kendrick - Cups (Pitch Perfect's "When I'm Gone")
  7. Bruno Mars - Treasure
  8. Zedd feat. Foxes - Clarity
  9. Capital Cities - Safe And Sound
  10. Maroon 5 - Love Somebody

55 let žebříčku - další statistiky

Billboard hits word cloud
© facebook interpreta
Vlevo máte word cloud, slovní mrak ze všech #1 Billboard Hot 100 hitů. Vidíte na něm, jaká slova byla nejčastěji použita v názvech singlů, které kdy vedly žebříček Billboard. A chcete vědět, jak je to s poměrem zpěváků, zpěvaček, skupin a dvojic nebo pořadí států, odkud interpreti pocházeli? Zamiřte zde.

Robin Thicke - Blurred Lines
© facebook interpreta
DESKY - Tak, a máme tady double. Mít na prvním místě singl i album je rarita, která se stane jedenkrát až třikrát do roka, od roku 2011 to dokázala jen Adele a Rihanna, a nyní tedy po dlouhé době to zvládl Robin Thicke. Aby se to dobře pamatovalo, singl i celé album pojmenoval "Blurred Lines". Je to jeho šestá studiovka, vychází deset let od debutu a překonává dosud nejlepší dvě bronzová umístění, 177 tisíc je navíc jeho nejvyšší prodej.

I výkon na stříbru ale stál za to: rockoví Five Finger Death Punch si novinkou (celý dlouhý název čtvrté řadovky pro jistotu pouze níže) taktéž vybojovali nejlepší umístění i prodej kariéry. Na albu najdete jako hosta i rappera Tech N9nea, který zároveň debutuje na čtyřce se "Something Else". A opět to je nejlepší prodej kariéry, 58 tisíc, a vyrovnání dosavadního pozičního maxima.

Radost zavládla i u Backstreet Boys, novinka "In A World Like This" se stejně jako všechny předchozí počiny dostala do Top 10, konkrétně na pětku. A já myslel, že s přelomem století kapela skončila. Inu, fanoušci nezapomínají. Mnohem mladší kapela, Emblem3, pak debutovala na sedmičce. Trojice účastníků amerického X Factoru mixují pop, reggae, rock a hip hop a převážně teenagerské publikum vykoupilo 46 tisíc kusů prvního počinu "Nothing To Lose". Jay-Z jinak spadl na bronz a posledně první Selena Gomez až na osmičku.

Příští týden budou o první místo bojovat dvě desky: The Civil Wars s eponymní deskou a "Now! 47", obě budou mít okolo sto tisíc.

    Top 10 - alba:
  1.  N Robin Thicke - Blurred Lines (177)
  2.  N Five Finger Death Punch - The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell: Volume 1 (112)
  3. Jay-Z - Magna Carta... Holy Grail (62, -20 %)
  4.  N Tech N9ne - Something Else (58)
  5.  N Backstreet Boys - In A World Like This (48)
  6. ▼ Teen Beach Movie Soundtrack (47, -17 %)
  7.  N Emblem3 - Nothing To Lose (46)
  8. Selena Gomez - Stars Dance (31, -68 %)
  9. ▼ Kidz Bop Kids - Kidz Bop 24 (28, -27 %)
  10. ▼ Florida Georgia Line - Here's To The Good Times (28, -4 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY