Drobet jiné chumlání do kožešin

17.08.2013 11:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Andy Barlow miluje ten stav, kdy ve spánku naplno sníte své fantazie. "Leap And The Net Will Appear" je jakýmsi provizorním soundtrackem k tomuto dějství cyklu dne a noci. Lamb pauzírují, a pokud chcete nějaký nášup k dobru, dejte šanci jeho projektu Lowb. Ta deska je křehká, emotivní a naleznete na ní mnohé.
7/10

Lowb - Leap And The Net Will Appear

Skladby: Wheeler Dealer Healer, Lowb, Everybody, Consecration, Digital Stoneage, Haven, Tears And Sparks, The Shaman's Wife, Inward Outburst, Looking God In The Eye, Compassion
Vydáno: 03.06.2013
Celkový čas: 47:59
Žánr: electronic, downtempo, ambient
Vydavatel: Distiller Records
Album "Leap And The Net Will Appear" mělo cestu do povědomí ve finálním důsledku drobet strnitější. Sice už jednou vyšlo, ale v naprosté tichosti a zapadlo mimo rámec (do stínu) navrátivších se Lamb, kdy Andy Barlow a Lou Rhodes mezi sebou zahnali všechny spory a naučili se společně znovu fungovat. Lou dle statusů na jejím facebookovém profilu pracuje na nové, již čtvrté řadovce. Andy s Lowb vlastně teprve debutuje, ale nic tentokráte neponechal náhodě a rozjel nějaké drobné promo aktivity, včetně živých vystoupení. Druhému vydání desky předcházelo épéčko "Inward Outburst", k jeho titulní skladbě pak vzniklo i doprovodné video.

Za ty dva roky Andy s původním složením nahrávky příliš neudělal. Pohrál si s pořadím (současná podoba je asi vyváženější) a doplnil ji o dvě nové kompozice "The Shaman's Wife" a "Everybody", která onu zasněnost bortí do výraznějšího beatu, a práci s elektronickými ruchy (možná i náznak, kam se posune na druhé desce, která prý bude tanečnější, živější a temnější). Během natáčení jej nemálo ovlivnily inspirace z cest (Ibiza, Holandsko a Indie). "Leap And The Net Will Appear" se nese v pomalejších rytmech podkreslených perkusemi a výraznými melodickými preludii. Ti, kteří znají jeho práci se zvuky a samply z domovských Lamb, nebudou nijak zásadně překvapeni. Andy neodběhl příliš daleko od původní alchymie a postupů.

Ačkoliv se jedná spíše o dílo převážně instrumentální, své opodstatnění zde mají i čtyři vokální skladby (počítejme i popěvek "Everybody"). Dvě z nich zpívá Carrie Tree, jejíž hlas je oproti projevu Lou ještě něžnější a vedle "Inward Outburst" zejména vyniká v dojemné krásce "Tears And Sparks". Jay Leighton, který si již párkrát zahrál i v Praze, nezaměnitelně vdechl život písničce "Consecration" a Andy by mohl příště spolupracovat asi spíš s ním, aby v těchto momentech nebylo tak snadné Lowb zaměnit právě s Lamb. Orchestrace jednotlivých kompozic si pohrávají s orientálními prvky a Barlow tak rozkrývá atmosféry, které zapadají do jeho hudebního cítění. Zejména "Lowb", "Digital Stoneage", zmíněná "The Shaman's Wife" a závěrečná "Compassion" tento malebný mikrokosmos naplňují do posledního detailu.

"Leap And The Net Will Appear" je jakýsi soundtrack pro snění, který nezapře svého původce na výpravě do dlouhé noci. Andy Barlow naštěstí neztratil nic ze svého studiového umu, možná se i více ponořil do vazeb a symbiózy mezi akustickými a elektronickými instrumenty. Škoda jen, že se této nahrávce před lety nevěnovalo tolik pozornosti a dostává se do povědomí až na druhý pokus.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY