Hlas, který si zamilujete

09.08.2013 06:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Skotský objev loňského roku Alex Hepburn vydává své první plnohodnotné studiové album "Together Alone". Zpěvačka uchvátila ve svém hitu "Under" sexy nakřáplým sametovým hlasem, kterým se až dosud chlubila snad jen květinová divoška Janis Joplin. Dokáže však zaujmout na ploše celého alba?
7/10

Alex Hepburn - Together Alone

Skladby: Miss Misery, Bad Girl, Broken Record, Pain Is, Get Heavy, Love To Love You, Reckless, Angelina, Under, Hold Me, Two Point Four
Vydáno: 17.06.2013
Celkový čas: 43:40
Vydavatel: Warner Music
Černovlasá soul-popová diva Alex Hepburn zaujala všeobecnou veřejnost nejen v rodném Skotsku, ale i ve zbytku Evropy. Její hit "Under", který představila již na svém EP vydaném v loňském roce, obsazoval přední příčky mnoha hitparád. A není se čemu divit. Specifické zabarvení zpěvaččina hlasu je snadno rozpoznatelné a pro její krásně nakřáplý vokál si ji zamilujete, ani nemrknete okem. Teprve letos však skotská kráska přišla s debutem "Together Alone" a trochu v tichosti její deska dorazila i do našich končin. Teď jen doufat, že svůj talent zužitkovala co nejlépe.

Co po poslechu této novinky utkví v hlavě, je zřejmá inspirace albem "21" božské Adele. Deska je podobně koncipovaná a kromě silných a hlubokých balad se dočkáme i epičtějších, ovšem taktéž melancholických skladeb, u kterých je cítit mírný kvalitativní odskok oproti Jednadvacítce. Na druhou stranu je ojedinělost a barevnost projevu Alex Hepburn natolik atraktivní, že drobné skladatelské neduhy, kterými deska občas trpí, poměrně dobře zakryje a posluchač je rád promine.

Někdo by mohl namítnout, že jen dobrý hlas mít nestačí. I přes poměrně nízkou hitovost alba však deska neobsahuje žádnou nadbytečnou vatu a za každou písní si lze stát. Od nabušeného úvodu v podobě jen těžko oposlouchatelných libůstek "Miss Misery" a "Bad Girl", u kterých se pohupovat v bocích musí snad i elektrický sloup, až po procítěnou "Hold Me". Možná překvapivě jsou nejslabšími místy rychlejší skladby, kdy se vokálem pouze nemalují kudrlinky a nehladí se zlehka po duši. Patrný hendikep lze naposlouchat u jinak povedené písně "Angelina", kdy rychlejší přechody a svižnější tempo neukazují jinak bezchybný projev zpěvačky v dobrém světle a odhalují menší slabinu této skotské interpretky.

Alex Hepburn rozhodně má co nabídnout a svým debutem musela potěšit fanoušky nejen odpočívající Adele či Amy Winehouse, ale třeba i Jessie J. Start se mladé zpěvačce povedl a rozhodně má na čem stavět svou budoucí kariéru soul-popové hvězdičky. Inspirace Adele se sice nezapře, ale není na škodu. Od čeho by také takto velká a přelomová alba byla, než aby se od nich služebně mladší kolegyně učily, že. Dodejme snad jen, že úspěch si tato krajanka Amy MacDonald již jednou v nedaleké minulosti zažila. Na svou tour si ji totiž pozval sám Bruno Mars.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY